Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Totalentrepriser slår fagentrepriser på alle parametreKilde: Byggeriets Evalueringscenter

Totalentrepriser slår fagentrepriser på alle parametre

Tal fra Byggeriets Evalueringscenter viser, at det er fornuftigt, at Bygningsstyrelsen, der står for statens byggeprojekter, fremover kun vil gøre brug af hoved- og totalentreprise

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Både regeringen og byggeriets organisationer har gjort en stor indsats for at få kommunerne til i højere grad at udbyde opgaver i fagentrepriser end i totalentrepriser.

Formålet er at give især de mindre byggevirksomheder bedre muligheder for at være med, og det hævdes at øge konkurrencen, fordi flere kan byde ind på opgaverne.

Samtidig har statens egen Bygningsstyrelsen meldt ud, at de IKKE fremover vil udbyde i ’stor- og fagentreprise’, hvilket altså tilgodeser de største byggevirksomheder.

Det har ikke uventet mødt kritik fra specielt de mindre virksomheders organisationer, der hævder, at fagentrepriser i kraft af konkurrencen mellem flere virksomheder giver lavere priser end hoved- og totalentreprise.

En anden kaliber
Men nu viser tal fra Byggeriets Evalueringscenter, at hoved- og totalentreprise slår stor- og fagentreprise både hvad angår kvadratmeterprisen, rettidig aflevering, mangler ved aflevering, arbejdsulykker og bygherrens tilfredshed med samarbejdet.

Hoved- og totalentreprise kommer bedst ud af sammenligningen på samtlige parametre, og dermed ser Bygningsstyrelsens beslutning ud til at være bæredygtig:

- Bygningsstyrelsen er først og fremmest bygherre i en anden kaliber end kommunerne. Desuden har Bygningsstyrelsen været præget af en række problematiske sager, som har været udbudt i fag- og storentreprise. Derfor er det klart, at man som ansvarlig ledelse i Bygningsstyrelsen må se på, hvordan tingene kan gøres anderledes for at undgå tilsvarende problemer i fremtiden, siger administrerende direktør Peter Hesdorf fra Byggeriets Evalueringscenter til BygTek.

Hensyn til mindre virksomheder
Han kan henvise til tal fra et stort datagrundlag fra byggeevalueringer, der giver et reelt grundlag for at pege på fordelene ved hoved- og totalentrepriser:

- Ser man på tallene er det fornuftigt som bygherre ved store projekter at vælge hoved- og totalentreprise. Det gælder på alle parametre. Der er nogle hensyn i forhold til de mindre virksomheder, som dermed glider ud, men disse virksomheder kan jo være med på opgaverne som underentreprenører og går dermed ikke glip af opgaverne. De bliver ikke overflødige, men de kommer ind i en anden juridisk kontekst som underentreprenører. Det vil fritage bygherren for et kæmpe styringskompleks, som de hidtil har haft visse udfordringer i forhold til, slutter Peter Hesdorf.


Læs mere om Byggeri

12/9 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder