Aktuelle nyheder - Byggeri

Træbyggeri er billigere end sit rygtePaneldebat, hvor Mette Annelie Rasmussen fra De Radikale i Københavns Kommune (nr.to fh) fortalte, at de gør som de plejer, fordi politikerne har fået at vide, at træbyggeri er meget dyrere end beton.

Træbyggeri er billigere end sit rygte

Uvidenhed om blandt andet byggepriser bremser træbyggeriet herhjemme afslørede stort Build in Wood-event med 350 deltagere for nyligt

Del artiklen på

Klimafordele, bæredygtighed, bedre indeklima og hurtigere byggeri. Alt taler for, at vi burde have meget mere træbyggeri herhjemme.

Når det ikke er tilfældet, skyldes det især manglende samarbejde og deling af viden/erfaringer mellem byggebranchen, myndigheder, bygherrer og politiske beslutningstagere, afslørede stort Build in Wood event i København med 350 deltagere.

Det holder liv i myter om højere brandfare, fugtrisiko og højere priser, selv om entreprenører, der bygger i træ, for længst har overvundet disse udfordringer.

Det sidste kan Mette Annelie Rasmussen tale med om. Hun er gruppeformand og teknik og miljøordfører for Det Radikale i Københavns Kommune, der står overfor at skulle bygge 60.000 nye boliger de næste 12 år. Boliger hun meget gerne ser både bæredygtige og af træ.

- Der er politisk generel en meget stor lyst til at gøre det, men vi får hele tiden at vide, at byggeri i træ er meget og rigtig meget dyrere, og så har vi konflikten og møder modstand, for vi vil også bygge billigt, så vi får en by, alle har råd til at bo i. Derfor ender vi med at gøre, som vi plejer – uden at få påstandene trykprøvet.

Billigere end betonklodser
Derfor blev hun også mere end overrasket, da daglig leder for byggefirmaet Logik & Co. Balder Johansen fortalte, at det faktisk er billigere at bygge bæredygtigt i træ.

- Det vil jeg godt som entreprenør lægge hovedet på blokken på. Hvis vi som entreprenører fik lov at bygge bæredygtigt i træ i en eller 15 etager, så er det super simpelt og billigere end alle de firkantede betonklodser, der skyder op i byen. Samtidig erkendte han, at byggebranchen selv har et kæmpeansvar, fordi mange stadig tænker konservativt.

- Vi går altid ud og gør bæredygtigheden dyrere, sparker på bildækket og siger, at det ikke kan lade sig gøre, lad os bruge noget beton i stedet. Men sandheden er, at vi op gennem 90erne havde et hav af bæredygtige forsøgsbyggerier. Vi ved godt, hvordan man bygger bæredygtigt. Det hele er lavet. Det er såre simpelt. Træet er driveren, nu skal vi bare se at komme i gang og få bygget lortet.

Vi mangler viden
Mette Annelie Rasmussen var klar og mente, at Balder burde tage ind og drikke en kop kaffe med overborgmesteren.

- Det er jo den viden, vi som politikere og embedsværket mangler. En viden, som vi skal høste både fra folk som Balder, der har hænderne i mulden, og andre kommuner, der har gjort sig erfaringer. Men også fra Sverige og Norge. De har jo samme lyst til at lave byer, der har plads til alle – så hvis de kan komme af sted med det, så bør vi også kunne gøre det i Københavns Kommune.

Tekst og foto: Johannes H. Nørgård


Hjælp til træbyggeriet

Træbyggeri herhjemme er ikke kun ramt af myter om høje priser, der er også snubletråde. Både Enhedslisten og De Radikale ønsker politisk ændring for at sætte gang i flere træbyggerier:
- Ændring af planloven, der gør det muligt for kommunerne at stille krav til materialevalg i forbindelse med byggeri.
- Bygningsreglementet skal udvides med eksempler på træhusbyggeri.
- Landsbyggefondens økonomi skal genforhandles efter sommerferien. Her vil Enhedslisten arbejde for særlige puljer til træbyggeri i den almene sektor.Læs mere om Byggeri

25/6 2019
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.