Trekløver skal skabe ny skole på Amager Fælled
Fælledby Skole kommer til at ligge på kanten mellem Ørestad og Amager Fælled. C.F. Møller Architects med ABC Rådgivende Ingeniører og Learning Spaces får ansvaret for udforme skolen
Tre hold har dystet om at få lov at stå for den nye Fælledby Skole, og en vinder er nu fundet:
C.F. Møller Architects med ABC Rådgivende Ingeniører og Learning Spaces.
- Vi er glade over at have vundet opgaven med at skabe Fælledby Skole, som skal skabe værdi for både børn og borgere i området, og vi er stolte over at blive betroet denne vigtige opgave.
- Vi ser frem til at skabe den nye skole i fællesskab og dialog med Københavns Kommune og resten af holdet, siger Thue Borgen Hasløv, partner, arkitekt og leder af C.F. Møllers konkurrenceafdeling i København.
Den kommende Fælledby Skole skal være et fælles sted for elever og medarbejdere, unge, idrætsudøvere, lokale foreninger, Fælledby, Ørestad og for Københavns borgere.
Den skal være med til at gøre Fælledby på Amager Fælled i København levende og fungere som katalysator i den nye bydel og sætte rammerne om mange forskellige, store og små fællesskaber.
Skolen er placeret på kanten mellem Amager Fælled og Ørestad, hvilket vil være med til at præge skolen og dens identitet. Placeret i overgangen mellem det bymæssige og naturen og skal skolen med sin arkitektur kunne favne begge dele og mødet herimellem.
Visionen for Fælledby er at udvikle Københavns første bydel med træ til de bærende konstruktioner og i tæt samspil med naturen. Skolens vision er en del af denne helhed ved at tænke bæredygtigt både i byggeriet og den pædagogiske vision.
Visionen er at give eleverne kompetencer, viden og færdigheder, der giver dem gode muligheder for at leve og tænke på bæredygtighed som en hel naturlig del af livet.
Skolens arkitektur skal afspejle den bæredygtige vision og synliggøre, hvordan selve bygningen forholder sig til emnet ansvarligt ressourceforbrug. Der skal tænkes i bæredygtige løsninger ift. materialer, anvendelse og robusthed.
Skolens indretning og udtryk skal indbyde eleverne til at arbejde aktivt og projektbaseret, være kreative og eksperimenterende, bygge og bruge deres viden og fantasi, afprøve og sætte i spil og interagere nysgerrigt med deres omverden.
Synliggørelse af elevernes igangværende arbejder og processer gennem udstilling og præsentation af elevarbejder, transparens, indkig/udkig og værkstedsaktiviteter er afgørende ift. at understøtte den kreative og udforskende undervisning og dagligdag på skolen.
Med sin unikke beliggenhed på kanten af Amager Fælled skal skolen have natur som et omdrejningspunkt i dagligdagen, både som et ekstra udeundervisnings-univers, og som et sted hvor man lærer at have respekt for, og tage vare på naturen.
Der stilles høje krav til skolens CO2-aftryk fra de allerførste skitser, og med et særligt fokus på cirkulær økonomi. Skolen skal certificeres til DGNB Guld
Skolen bliver en ny 5-sporet skole (0.-9. klasse), med plads til 1400 elever og ca. 160 ansatte, i den nye bydel Fælledby.
Arealet for den nye skole udgør samlet brutto ca. 18.300 m2. Dertil skal anlægges udearealer til skolen på ca. 7400 m2. En væsentlig del af udearealerne til skolen forventes placeret på tag.
Skolen skal indeholde KKFO (Københavns Kommunes Fritidsordning), fritids- og juniorklub, samt et ungeværk (ungdomsklubfaciliteter).
Desuden skal der som en del af skolen, etableres en idrætshal og madskole, hvilket medfører at der skal være produktionskøkken og tilhørende spiseområde.
Der skal etableres et fritidscenter på skolen, bestående af en klub (fritidsklub 4.-5. klasse og juniorklub 6.-7. klasse) samt et ungeværk (8. klasse op til 18 år).
-dc