Aktuelle nyheder - Byggeri

Troldtekt: Vi får brug for mere certificeret rødgran

Troldtekt: Vi får brug for mere certificeret rødgran

SPONSORERET INDHOLD: Byggeriet efterspørger træprodukter fra dokumenteret bæredygtig skovdrift. Derfor er der brug for mere rødgran og flere certificerede skove i Danmark, lyder det fra Troldtekt, der får opbakning fra FSC Danmark

Del artiklen på

Ved Troldtekts fabrik i den vestjyske by Troldhede ligger der stakke af træstammer, så langt øjet rækker. Når træet er afbarket og tørret i seks måneder, indgår det som råvare i de originale Troldtekt akustikplader.

Til produktionen af Troldtekt akustikplader anvendes udelukkende certificeret træ. Kunder kan selv vælge, om deres Troldtekt akustikplader skal være PEFC- eller FSC-certificeret (FSCC115450). På den måde imødekommer Troldtekt den stigende efterspørgsel fra byggeriet på bæredygtigt træ, som er et tegn på branchens grønne omstilling. Det giver ekstra plus i CO2-regnskabet, at træet kommer fra lokale skove, så det ikke skal fragtes med lastbiler over store afstande.  

- En af styrkerne ved Troldtekt akustikplader er, at vi producerer dem i Danmark med træ fra danske skove. Og at vi med certificeringerne har dokumentation for, at skovdriften tager hensyn til f.eks. biodiversitet. Der er stor efterspørgsel på certificerede træprodukter, og det er positivt ift. byggeriets klimaaftryk. Men hvis vi og resten af industrien også om 10-15 år skal producere i Danmark, skal vi have endnu bedre adgang til at købe dansk rødgran fra certificerede skove, siger Peer Leth, der er adm. direktør hos Troldtekt.

Derfor ærgrer han sig over, at der fra politisk hold er mere fokus på at minimere andelen af nåletræ til fordel for andre træarter. Det ene behøver ikke udelukke det andet, når blot skovene er certificeret. Og der bør være plads til både flere vilde naturområder og certificerede plantager med produktionstræ, mener Peer Leth.

Certificering giver plads til et mylder af liv
I Viborg Hedeplantage er der både snorlige rækker med rødgran, fredede vandhuller, urørt skov og områder, hvor skovbunden myldrer af liv. Søren Dürr Grue, der er direktør i ngo’en FSC Danmark, viser rundt, mens han fortæller om de krav, som den internationalt udbredte FSC-ordning stiller til skovene.

- Med en FSC-certificering opnår skovejere dokumentation for, at de driver skoven bæredygtigt. Det vil sige, at de tager hensyn til dyr og planter og til dem, der arbejder i skoven, som skal have godt sikkerhedsudstyr og løn efter overenskomst eller tilsvarende. Fordelen for skovejerne er, at de får adgang til et voksende marked, hvor FSC-certificering er et krav for at komme i betragtning, siger Søren Dürr Grue og tilføjer:

- En bygherre, der vælger et FSC-certificeret produkt, får dokumentation for, at træet kommer fra en FSC-skov. Samtidig giver FSC-certificeret træ point til de førende bygningscertificeringer, som vinder frem i disse år.

Film: Tag med i skoven, hør om FSC-kravene, og se, hvordan Troldtekt håndterer træet på fabrikken.

Krav sikrer varieret skov
Søren Dürr Grue ser også aktuelt en stigende efterspørgsel fra byggeriet. Og han er enig i Peer Leths pointe om, at certificering bidrager til mere varieret skov.

- Når man FSC-certificerer sin skov, må man ikke plante det hele til i gran. Der skal også vokse oprindelige danske arter som eg og bøg. Det bliver på den måde et mere blandet skovbillede. Samtidig er der f.eks. krav om, at døde træer og afklippede toppe bliver liggende til insekterne, at man lader fem træer stå for hver fældet hektar, og at en vis andel af skoven er helt urørt, siger han og tilføjer:

- En virksomhed som Troldtekt har en meget klar FSC-politik. Det skaber øget efterspørgsel på FSC-certificeret skov, og samtidig er det med til at sikre produkter til en byggebranche, der i stigende grad efterspørger FSC-certificeret træ.

Læs hvorfor Ringkøbing-Skjern Kommune har valgt at FSC-certificere kommunens skove

Fakta om Troldtekt:
- Troldtekt er førende udvikler og producent af akustikløsninger til lofter og vægge.
- Siden 1935 har træ og cement været råvarerne i produktionen, som foregår i Danmark under moderne, miljøskånsomme forhold.
- Troldtekts forretningsstrategi er tilrettelagt med designkonceptet Cradle to Cradle som det centrale element for at sikre miljømæssige gevinster frem mod 2022.

Læs mere om Troldtekts strategiske fokus på bæredygtighed og lokale råvarer

Læs mere om Byggeri

26/10 2020
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.