oktoberfest i fog
oktoberfest i fog
oktoberfest i fog

Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Udkantskommunerne slår resten af landet i boligsalg Flere køber bolig i udkantskommunerne, bl.a. fordi priserne i nogle af de store byer er fordoblet.

Udkantskommunerne slår resten af landet i boligsalg

Udviklingen i boligsalget i de såkaldte udkantskommuner slår med flere længder den tilsvarende udvikling i resten af landets kommuner

Del artiklen på

I 2017 er der nemlig solgt hele 17,4 % flere boliger i landets 16 udkantskommuner i forhold til året før. I resten af landet er salget gennem 2017 ’kun’ steget 7,8 %. Dermed blev 2017 året, hvor hele landet kom fri af finanskrisens hængedynd og endda med en styrke, hvor kommunerne i landets yderområder indhentede og overhalede de seneste års gode boligsalg i resten af landet.

- Udviklingen er helt klassisk for boligmarkedet. Når markedet vender, sker det først i de store byer, og nogle år senere følger resten af landet med, siger EDC\'s kommunikationschef Jan Nordmann.

- Det er dog interessant at se, hvordan selv de mindste områder har sat turboen til i 2017, hvilket ikke alene kan begrundes med den ’normale udvikling’.

Har rejst sig efter krisen
Forklaringen er de stigende boligpriser i landets største byer, der er med til at rette en større del af efterspørgslen mod billigere områder:

- Salgstallene for udkantskommunerne stimuleres yderligere af boligpriser, der i nogle af de store byer er helt op til fordoblet gennem de seneste år. Det får naturligvis flere til at efterspørge boliger til mere overkommelige priser, som netop findes i de 16 kommuner, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet tidligere har defineret som udkantskommuner, siger Jan Nordmann.

I forhold til bunden, som vi var på i 2011, solgtes der i det forgangne år 84 % flere boliger i udkantskommunerne og 82 % flere i resten af landets kommuner. Dermed har udkantskommunerne ikke bare indhentet resten af landet i disciplinen at rejse sig efter krisen, men faktisk overhalet de øvrige kommuner tilsammen.

Fortsat bagud på priserne
På prissiden har udkantskommunerne dog stadig et stykke vej før resten af landet er indhentet. I forhold til 2011 er villapriserne i landets øvrige kommuner som et gennemsnit steget 15 %, mens de i udkantskommunerne i samme periode er faldet 5 %.

- Salgstallene er et udtryk for den øjeblikkelige markedssituation. Når salget er stigende, rykkes balancen mellem sælger og køber, hvilket på sigt almindeligvis også fører til stigende priser. Der er dog fortsat et relativt stort udbud af ejendomme til salg i udkantskommunerne, som kommer til at lægge en dæmper på prisudviklingen. Vi tror derfor kun på let stigende priser i 2018, men dog større stigninger end i de største byer, hvor forventningen er en flad priskurve, siger Jan Nordmann.

Udkantskommuner består i henhold til Indenrigs- og Sundhedsministeriets definition fra 2010 af Bornholm, Langeland, Lemvig, Lolland, Læsø, Morsø, Norddjurs, Ringkøbing-Skjern, Samsø, Skive, Struer, Thisted, Tønder, Varde, Vesthimmerland og Ærø.

-los





Læs mere om Byggeri

10/1 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder