Aktuelle nyheder - Byggeri

Varebilschauffører stresser og er trætte bag rattet Risikoen for at ende i en alvorlig trafikulykke er næsten tre gange større for føreren af en varebil i forhold til føreren af en personbil (kilde: DTU).

Varebilschauffører stresser og er trætte bag rattet

Hver sjette varebilschauffør føler sig presset til at læse beskeder fra håndholdt mobil under kørslen, mens mere end hver tredje er stressede, når de kører. Rådet for Sikker Trafik er bekymret

Del artiklen på

I en ny undersøgelse svarer mange varebilschauffører, at de er trætte, stressede, kører for stærkt og er uopmærksomme bag rattet. Derfor satte Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension fokus på varebilskørsel med en konference den 17. maj.

På konferencen 'Mere Sikkerhed på vej' satte Rådet for Sikker Trafik og brancheforeningen Forsikring & Pension sammen med transportminister Trine Bramsen (S) og transportbranchen fokus på, hvordan erhvervstransporten kan gøres mere sikker.

I en undersøgelse, der blev præsenteret på konferencen, svarer knap fire ud af ti, at de meget ofte, ofte eller en gang imellem er trætte, når de sidder bag rattet. Og hver tredje chauffør er stresset, lyder svarene. Chaufførerne i undersøgelsen kører i varebil i forbindelse med deres arbejde f.eks. med post, pakker og varelevering og som håndværkere, teknikere og flyttefolk.

- Hvis man er træt eller stresset, når man kører i trafikken, øger det risikoen for, at man overser andre eller tager chancer, der kan ende galt. Når man kører i et stort køretøj, kan man i en ulykke forvolde enorm skade. Derfor bør branchen have særligt fokus på trafiksikkerheden for deres chauffører herunder at give dem gode rammer for at køre sikkert, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Høj fart og uopmærksomhed også et problem
Undersøgelsen, der er finansieret af DI Transport, viser også at flere end hver fjerde varebilschauffør kører alt for stærkt på landevejene, som er de farligste veje, da det er der, at der sker flest trafikulykker. Og hver sjette varebilschauffør læser beskeder på deres håndholdte mobil, mens de kører i trafikken.

Når chaufførerne bliver spurgt, hvorfor de f.eks. tjekker deres håndholdte mobil under kørslen, lyder mange svar, at opkaldet kan være vigtigt, at de har travlt og vil udnytte tiden, eller at firmaet forventer, at de svarer mobilen.

Fakta om undersøgelsen blandt 406 varebilschauffører

Tæt på 4 ud af 10 varebilschauffører (38 %) siger, at han/hun meget ofte, ofte eller en gang imellem er trætte bag rattet.
Cirka hver tredje varebilschauffører (34 %) siger, at han/hun meget ofte, ofte eller en gang imellem er stressede bag rattet.
Ca. hver sjette varebilschauffør (17 %) siger, at han eller hun meget ofte, ofte eller en gang imellem læser beskeder på deres håndholdte mobil under kørslen.
Flere end hver fjerde varebilschauffør (28 %) svarer, at han/hun meget ofte, ofte eller en gang imellem kører 100 km/t. eller mere, når hastighedsgrænsen er 80 km/t.

Sidste år undersøgte Havarikommissionen 23 alvorlige ulykker med varebiler. Det kom der disse gode råd og anbefalinger til firmaer med varebiler ud af:

- Prioriter sikkerhedsudstyr i varebilerne.
- Sørg for håndfrit udstyr.
- Tilrettelæg arbejdet, så medarbejderne ikke bliver stressede eller trætte.
- Stil krav om trafiksikker kørsel hos dine underleverandører.
- Snak løbende med medarbejderne om trafiksikkerhed.

-dc

Læs mere om Byggeri

19/5 2022
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.