Aktuelle nyheder - Byggeri

VE-godkendelsen skaber falsk tryghed hos boligejerneDirektør Søren Bülow fra Dansk Køl & Varme

VE-godkendelsen skaber falsk tryghed hos boligejerne

Direktør Søren Bülow i Dansk Køl & Varme advarer om, at boligejere trods VE-certifikat risikerer, at varmepumpe-installatøren slet ikke er uddannet inden for området

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Brancheforeningen Køl & Varme er godt tilfreds med, at kravet om VE-godkendelse for tilskud til varmepumper er udskudt til 1/4 2021.

Direktør Søren Bülow mener, at hastværket med at få indført VE-godkendelseskravet og tilskudsordningerne var en meget dårlig idé:

- Dem, der har presset på for det, må sidde med en dårlig smag i munden. Der findes allerede i dag en godkendelsesordning, og VE-certifikatet er ikke en autorisation, men en tilkendegivelse af, at én person i et firma har været på et uddannelsesforløb. Mere er der ikke i det, siger han til BygTek.

Blolt et ekstra krav uden værdi
Hen henviser til, at der i forvejen eksisterer et kølemontørcertifikat, man skal have for at lave de pågældende opgaver, og der findes en særlig godkendelsesordning for virksomheder, der skal arbejde med de store varmepumper:

- VE-godkendelserne er blot et ekstra krav, der er opfundet for at kunne udføre arbejde under tilskudsordningen. Det begyndte med, at der var en masse problemer med de installerede varmepumper. Der blev lavet en undersøgelse, som viste, der var fejl og mangler på 85 procent af varmepumpeinstallationerne i private boliger. Det ville man gøre noget ved og stillede derfor nogle uddannelseskrav. Men de krav var efter vores opfattelse udtryk for en ’mindste fællesnævner’. Hvis man i forvejen er en dygtig køletekniker, der ved, hvordan man skal lave varmepumper og har gjort det i 20-30 år, får man ikke noget ekstra ud af at blive VE-godkendt, siger direktøren.

Wild-west marked
Ifølge Søren Bülow er der tale om et wild west marked, hvor alle mulige mennesker sætter varmepumper op:

- Hvis det har hjulpet noget med VE-godkendelsen, er det måske, at man kan se forskel på fritidsjob folket og alle andre. Men det er desværre ikke godt nok til at sikre, at man får en god installation af en varmepumpe. Det er jo tilstrækkeligt, at blot en enkelt medarbejder i en virksomhed har gennemført VE-kursus, men der er ingen garanti for, at det er den pågældende medarbejder, der udfører varmepumpe installationen, siger Søren Bülow videre.

Fremrykning gjorde VE-ordning til rent lotteri
Han peger på, at allerede ved indførelsen af en VE-fristfrist 1. januar 2021 forudså Dansk Køl & Varme et problem med at få alle varmepumpeinstallatørerne igennem VE-kurserne:

- Og fremrykningen af ordningen til 15. oktober gjorde det til et rent lotteri, hvem der kunne sætte varmepumper op, og hvem, der ikke kunne. Gode varmepumpeinstallatører med masser af års erfaring i at installere varmepumper stod uden en chance for at få opgaver. For vore medlemmer, der består af firmaer med uddannede køleteknikere, som har taget en uddannelse på fire et halvt år med blandt andet installation af varmepumper, var det faktisk overflødigt, at man skulle tage VE-uddannelsen. Men de kunne alligevel ikke finde plads på nogle af kurserne, fordi alle pludselig var optaget. Det var rent kaos et lotteri, hvem der så kunne sælge varmepumper, siger Søren Bülow

Ingen garanti for kvalitet
Han råder til, at man som boligejer skal spørge efter kølemontørcertifikat, som er et bevis på, at dem, der kommer og installere varmepumpen, er uddannet til det:

- VE-godkendelsesordningen er blevet et gummistempel og er ikke god nok til at stoppe de mange tilfælde, vi hører om, hvor husejeren står tilbage med en dårligt fungerende eller ubrugelig varmepumpe. VE-Godkendelsen vil ikke være en garanti for kvalitet og risikerer derfor at blive en falsk tryghed for boligejerne, slutter direktøren for Dansk Køl & Varme.

Læs mere om Byggeri

2/10 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.