Aktuelle nyheder - Byggeri

Vejasfaltøren har i 25 år skabt sikre veje- Jævne, sikre veje og cykelstier tager de fleste trafikanter for givet. Man glemmer let, at der ligger teknisk kunnen og mange timers hårdt fysisk arbejde bag, lyder det fra asfaltindustrien.

Vejasfaltøren har i 25 år skabt sikre veje

De fleste tager det for givet at færdes på sikre veje og cykelstier, mens de færreste tænker over, hvem der rent faktisk sørger for, at vi kommer trygt og godt fra A til B. Det gør vejasfaltørerne, der kan fejre 25 års jubilæum

Del artiklen på

I år er det 25 år siden, at den første vejasfaltør blev udklækket fra skolen i Ulfborg ved Holstebro. For 27 år siden var der ingen faglig uddannelse for asfaltarbejdere i Danmark, men for at gøre branchen mere attraktiv for unge, fastholde dygtige medarbejdere og hæve det faglige niveau, blev vejasfaltøruddannelsen oprettet.

Den praktisk orienterede uddannelse, der sørger for sikre veje, har været en stor succes. Dét fejrer Mercantec, 3F og Asfaltindustrien den 16. august på Byggetek Ulfborg Kjærgaard, hvor mere end 200 elever, lærere, skuemestre og samarbejdspartnere er inviteret til jubilæumsfest.

Kræver teknisk kunnen
Skolen uddanner årligt omkring 25-30 unge asfaltarbejdere, hvilket indtil nu er blevet til 628. Ifølge Anders Hundahl, adm. direktør i Asfaltindustrien, er det et enormt vigtigt erhverv, som mange bilister og cyklister glemmer, når de færdes på de sikre veje i Danmark.

- Jævne, sikre veje og cykelstier er noget, de fleste trafikanter tager for givet. Man glemmer let, at der ligger teknisk kunnen og mange timers hårdt fysisk arbejde bag - en anerkendelse, som vejasfaltørerne fortjener. Uden vejnettet ville vores infrastruktur se helt anderledes ud, og derfor er vi enormt stolte over de unge mennesker, der vælger at uddanne sig inden for faget, så vi alle kan komme sikkert fra A til B, siger Anders Hundahl.

En uddannelse der giver mening
Uddannelsen til vejasfaltør har været en stor succes. Én af dem, der har fået øjnene op for erhvervet, er 23-årige Frederik Salomon Ballegaard. Efter 9. klasse har han forsøgt sig som både brolægger og slagter, men har nu fundet sig til rette i vejasfaltøruddannelsen, der kan give ham netop det, han søger; en praktisk orienteret uddannelse, hvor næsten 75 procent af uddannelsesforløbet er i praktik.

- Jeg har aldrig været god til at gå i skole, og nogle undervisningsdage kan være lange, men andre dage er vi ude for at lære noget, og det giver mening for mig. Jeg er lidt af en bulderbasse og vil bare gerne derudaf, men jeg tror, jeg bliver i faget i mange år. At blive vejasfaltør har gjort noget ved mig. Jeg er virkelig glad for det, fortæller Frederik Salomon Ballegaard.

Når dagens program bliver skudt i gang den 16. august på Byggetek Ulfborg Kjærgaard, er Frederik blandt de mere end 200 branchefolk, der skal fejre uddannelsens 25-års jubilæum.

-jhn

Fakta om uddannelsen til vejasfaltør
For at blive vejasfaltør skal man være fyldt 18 år, have kørekort og indgået en uddannelseskontrakt med et godkendt asfaltfirma. Uddannelsen varer to år, hvoraf 24 uger er skoleophold og omkring 70 ugers praktik.

Læs mere om Byggeri

9/8 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Kilian Water

  Kilian Water

  Det beplantede filter – naturlig spildevandsrensning
 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Dansk Boligbyg

  Dansk Boligbyg

  Det giver pote at leve værdierne
 • Lyngsøe

  Lyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.
 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!
 • Garant

  Garant

  Specialist i tekniske produkter
 • NTI

  NTI

  Vi gør dig bedre!
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • Greditec

  Greditec

  Murtec Bistal 30R Dista - Murværksarmering
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • OX-ON

  OX-ON

  Designed to protect
 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger