Aktuelle nyheder - Byggeri

VVS-virksomheder sat i alvorlig klemme af VE-kravUnderdirektør Simon O. Rasmussen fra TEKNIQ (Fotograf: Jeppe Carlsen)

VVS-virksomheder sat i alvorlig klemme af VE-krav

Der er ikke nær VE-kurser nok til, at VVS-installatører kan nå at blive VE-certificerede, inden kravet træder i kraft 15. oktober

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Mange - ikke mindst mindre VVS-virksomheder - der installerer varmepumper, er kommet voldsomt i klemme, fordi regeringen har fremrykket datoen for, hvornår private boligejere kan søge tilskud til installation af varmepumper.


Problemet er opstået, fordi Energistyrelsen kræver, at de VVS-virksomheder, der installerer varmepumperne, skal være VE-certificerede, hvis kunderne skal have tilskud, og uddannelsesstederne har så svært ved at følge med i udbuddet af kurser, at der er lange ventelister.

Og det er ikke småpenge, der er tale om for boligejerne. Det forventes, at tilskuddet kan løse op til over 30.000 kroner, idet tilskuddet gives efter antal kvadratmeter i boligen.

Udbud matcher ikke behovet
TEKNIQ har gjort opmærksom på, at udbuddet af kurser ikke matcher behovet, og underdirektør Simon O. Rasmussen fra TEKNIQ siger til BygTek, at det er en kedelig situation for de VVS-virksomheder, der vil installere varmepumper, men ikke kan gøre det fra 15. oktober, hvis kunden skal have tilskud:


- Kravet om VE-godkendelse af installatøren er indført, fordi man fra politisk side ønsker, at de installerede varmepumper fungerer optimalt. Tidligere var VE-godkendelsen en frivillig ordning, så det ikke var et krav for at kunne installere varmepumper, men det er pludselig lavet om fra 15. oktober. Der har ikke tidligere været udbudt ret mange VE-kurser, fordi det var frivilligt, og presset på ordningen derfor ikke var særlig stort. Men nu er tilstrømningen til kurserne meget høj, fordi det er en forudsætning for, at ens kunder kan få tilskuddet, siger Simon O. Rasmussen til BygTek.

Kan ikke nå det inden 15. oktober
Dermed er flere VVS-virksomheder kommet i klemme, selv om de er yderst kapable til at installere varmepumper uden at have været på kursus. Men nu kan de ikke nå at komme på kursus inden 15. oktober.

Kurserne afvikles i øvrigt i dagtimerne, og dermed skal eksempelvis en lille VVS-mester rive fire dage med deraf følgende indtægter ud af kalenderen, i stedet for, at kurserne kunne afvikles i aftentimerne:

- Man burde kunne afvikle de pågældende kurser om aftenen. Der er mange kursusudbydere, men jeg er ikke bekendt med, at nogle af dem udbyder aftenkurser. Det burde der åbnes for, og nu gælder det om at tiltrække kvalificerede lærerkræfter, og det har udviklet sig til en flaskehals, siger TEKNIQ’s underdirektør videre.

Tvinges til at afgive kunder til konkurrenter
Det kan især ramme VVS-virksomheder i mindre byer, der reelt tvinges til at afgive deres ellers faste kunder til konkurrenterne:

- Det er helt utilfredsstillende, at de bringes i den situation. Men man må sige til sine faste kunder, at tilsagnet om tilskud til at installere en varmepumpe gælder i 2 år. Så man kan altså som elinstallatør, hvis man har en kunde, foreslå, at man søger at opnå tilskud, og så vender tilbage som elinstallatør, når man har fået den nødvendige ved en godkendelse. Men det er ingen god løsning. Det bedste ville da være, og man havde fået en ordning, der trådte i kraft med N vis respit, der gjorde det muligt for alle at sikre sig de nødvendige kvalifikationer også skaffe papirer på dem. Der er vi ikke endnu, siger Simon O. Rasmussen. 

Større tilskud nødvendigt
Samtidig erkender Simon O Rasmussen, at det tilskud, der er udsigt til næppe vil få antallet af varmepumper til at eksplodere:

- Det er en betydelig investering i størrelsesordenen plus 100.000 kroner, når man skifter til en varmepumpe. Men regner man en lille smule på tallene og tilbagebetalingstiden, vil det for langt de fleste, der overvejer at investere i en varmepumpe, være en god forretning. Også selv om man ikke får tilskuddet. Når man så lægger tilskud oveni, vil man erfare, at det er en rigtig, rigtig god forretning, slutter Simon O. Rasmussen.

Læs mere om Byggeri

25/9 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.