Aktuelle nyheder - Døre & vinduer

Historiske døre og vinduer hitterBadehotellet Hotel Nor i nordjyske Slettestrand har fået 100 snedkererede trædøre og -vinduer med 2-lags glas og 25 millimeter energiklæbesprosser, som ligner gammeldags kitfals.

Historiske døre og vinduer hitter

Der kommer flere og flere renoveringsprojekter, hvor ønsket om at matche den oprindelige stil vægter højt, lyder det fra Glaseksperten Vinduer og Døre i Hjørring, der sidste år producerede omkring 5.000 vinduer med sprosser

Del artiklen på

Samfund - Historie - Arkitektur

Hos Glaseksperten Vinduer & Døre i Hjørring oplever man en stigende interesse for at videreføre ældre bygningers oprindelige stil i forbindelse med større renoveringsprojekter. Sidste år producerede de eksempelvis cirka 5.000 vinduer med små sprosser, som typisk anvendes til ældre og bevaringsværdige bygninger fra de tidligere århundreder.

Virksomheden har eksempelvis netop lige leveret 150 dannebrogsvinduer til to bygninger i Vejle, hvor en lokalplan sikrer det historiske udtryk, og derudover har de også produceret 100 vinduer og døre til Hotel Nor i Slettestrand, som ligger ved Jammerbugten.

Respekt for historisk arkitektur
De mange projekter med døre og vinduer, som matcher den oprindelige æstetik, er ifølge direktør og medejer af Glaseksperten Vinduer & Døre, Henrik Sørensen, udtryk for en positiv udvikling:

- Vi oplever, at interessen for at videreføre æstetikken fra de ældre bygninger er stor. Det er en positiv tendens, som vidner om respekt for historisk arkitektur. En af grundene til populariteten er muligvis, at vi nu er i stand til at producere produkter, som udseendemæssigt ligner ældre vinduer og døre, men som samtidig har moderne funktioner og lever op til nutidens strenge energikrav. Et renoveringsprojekt med vinduer og døre, som matcher en arkitektur fra 18- eller 1900-tallet, kan således både imødekomme æstetiske og energimæssige hensyn.

100 vinduer og døre i oprindelig stil til Hotel Nor
Et af de mange renoveringsprojekter med fokus på videreførelsen af den oprindelige stil, som Glaseksperten Vinduer & Døre har leveret til, er badehotellet Hotel Nor i nordjyske Slettestrand. Bygningen er opført i 1918 af rigmanden Ludvig Elsass og tegnet af den berømte Aalborg-arkitekt Einar Packness, som blandt andet også har tegnet Svinkløv Badehotel.

Hotellet slog sidste år dørene op efter en gennemgående totalrenovering foretaget med henblik på at føre bygningen tilbage til sin originale æstetik. Glaseksperten har i den forbindelse leveret i alt 100 snedkererede trædøre og -vinduer med 2-lags glas og 25 millimeter energiklæbesprosser, som ligner gammeldags kitfals. Vinduerne er både topstyrede og sidehængte.

- Med totalrenoveringen ønskede vi at bringe badehotellet tilbage til sin oprindelige charme og være tro mod den originale, arkitekttegnede stil, og her spiller vinduer og døre en fremtrædende rolle. Vinduernes sprosser er særligt vigtige, og derudover lægger jeg personligt vægt på, at kvaliteten er helt i top. Derfor er alle vinduer og døre også fremstillet i snedkereret, hvidmalet træ, forklarer ejer og bygherre på Hotel Nor, Jan Middelboe, og fortsætter:

Hotel Nor er i øjeblikket ved at etablere et gårdhavemiljø og opfører i den forbindelse også et orangeri på 50 kvadratmeter samt pavillon til grøntsager.

-jhn

 

Læs mere om Døre & vinduer

23/6 2020