Aktuelle nyheder - Døre & vinduer

Nye energikrav til vinduer træder i kraft 1. januarVinduesIndustrien i Danmark har over de sidste år formået at udvikle og producere vinduer med meget høj energimæssig ydeevne. Her KPK’s vindue Vision, der er energiklasse A. Arkivfoto: KPK

Nye energikrav til vinduer træder i kraft 1. januar

Fra 1. januar 2021 er det slut med at sætte vinduer i helårshuse, hvis vinduerne bortleder mere varme fra boligen, end de optager gennem solens stråler. Kravene har været undervejs i et årti og er allerede indskrevet i Bygningsreglementet

Del artiklen på

Lavenergi - Klima

Afgiver dine vinduer mere varme fra boligen, end de optager fra solens stråler? Hvis vinduerne er mere end 10 år gamle er svaret sandsynligvis: Ja! 40 % af Danmarks samlede energiforbrug går til bygninger, og en stor del af energien forsvinder ud af dårligt isolerede vinduer igen.

Men efter 1. januar 2021 skal alle nye vinduer i både nybyg og til renovering leve op til de nye energikrav – formentlig verdens skrappeste – i Bygningsreglementet. Kort fortalt må vinduerne ikke bortlede mere varme fra boligen end de optager gennem solens stråler.

I et samarbejde med myndighederne har vinduesbranchen siden 2009 forbedret minimumskravene til nye vinduers energimæssige ydeevne hele tre gange med 25 % hver gang. Til januar sker det for tredje gang, men eftersom branchen har været med til at sætte ambitionsniveauet, er det ikke noget, der kommer bag på vinduesproducenterne. Så produkterne er allerede klar.

- Vores medlemmer har siden 2009 haft et skarpt fokus på at præstere en forbedring af vinduernes energimæssige ydeevne med de 75 %, som vi aftalte med Energistyrelsen dengang. Det er der ikke mange andre brancher eller produktgrupper, som kan præstere, lyder det fra Johny H. Jensen, direktør i brancheforeningen VinduesIndustrien.

Nye produktionsmetoder
Gennem ambitiøs og intens produktudvikling er det lykkedes at få alle vinduestyper med, så vinduesproducenterne i dag kan tilbyde vinduer, som svarer til Energiklasse A indenfor alle materialetyper og ikke mindst alle designs fra den danske facadearkitektur.

- Det har hele tiden været afgørende for vores medlemmer, at man fortsat skal kunne købe vinduer i alle de foretrukne materialer og udformninger, men at vinduerne også kan leve op til de meget skrappe energikrav. Og det er lykkedes, oveni at der er blevet udviklet helt nye måder at konstruere vinduer på, som vi slet ikke kendte for bare 20 år siden, men som passer til en stor del af byggeriet fra anden halvdel af 1900-tallet, tilføjer branchedirektøren.

Læs mere under billedet...
Foto: VinduesIndustrien

De nye regler gælder allerede
Den 1. juli trådte de nye regler i kraft. Det skete med en ændringsbekendtgørelse til Bygningsreglementet (BR18) og en overgangsperiode på seks måneder, som udløber den 1. januar. Herefter er det altså slut med at montere vinduer svarende til energiklasse B, medmindre det er i sommerhuse eller bygninger, der ikke er omfattet af bygningsreglementet – f.eks. en fredet bygning.

Overgangsperioden fra 1. juli til 31. december har gjort det muligt at færdiggøre de projekter, som allerede var i støbeskeen, og hvor der er valgt en vinduesløsning, som svarer til energimærke B.

-los


Læs mere om Døre & vinduer

17/9 2020