Ny gravekasse klarer nemt krydsende ledninger
Flere virksomheder og forsyningsselskaber har samarbejdet og har fundet en smart løsning på problemet med at bruge gravekasse, hvor der er krydsende ledninger
Både entreprenører og forsyningsselskaber løber konstant i problemer med krydsende ledninger, når der skal udføres gravearbejde. Det er muligt og nemt at anvende en almindelig gravekasse så længe, der ikke kommer noget på tværs. Desværre kommer der ofte elkabler, lysledere og fjernvarmeledninger på tværs, når for eksempel nye vand- og spildevandsledninger skal på plads i jorden.Behovet er størst i byområder, og her er det også afgørende at blive hurtigt færdig med opgaven, så trafikken forstyrres så kort tid som muligt.
- Hidtil har løsningen været fire stolper og krydsfinér, hvis rørfolkene ikke har valgt at satse liv og helbred ved simpelthen at arbejde uden gravekasse. Derfor har vi længe været i dialog med blandt andre det store entreprenørselskab Munck Forsyningsledninger om, at der var behov for en løsning på de manglende gravekasser til skærende ledninger, fortæller Margrethe Stenger fra det sønderjyske familiefirma.
Lettere og enklere sikring
Stenger ApS har siden 2012 produceret letvægtsgravekasser til sikring af udgravninger i snævre områder. De fremstilles i tre størrelser, hvor spindlerne afgør bredden. Siderne består af stålrammer med kunststofsider, og det gør det muligt at holde lav vægt på afstivningskasserne og samtidig gøre dem nemt håndtérbare.
Nu er konceptet videreført i den fleksible udgave, som giver plads til krydsende ledninger.
Den nye gravekasse er døbt Lettere Sikring, og navnet relaterer både til enkel og ukompliceret anvendelse og til kassens vægt. Den to meter lange gravekasse har en samlet vægt på blot 275 kg.
Fond for forebyggelse støtter
- Også flere forsyningsselskaber fortalte os, at det var et tilbagevendende problem at skulle passere tværgående ledninger og samtidig sikre mandskabet. Montering og reparation af vandstik kan simpelthen ikke kan løses i en traditionel gravekasse, når der kommer ledninger på tværs. Det resulterede i, at vi etablerede et udviklingssamarbejde med Brønderslev Forsyning, Hjørring Vandselskab, Munck Forsyningsledninger og VVS- og smedevirksomheden Belø Gruppen i Løgumkloster, fortæller Margrethe Stenger.
Det var repræsentanter for Arbejdstilsynet på rutinemæssigt besøg hos gravekasse-producenten, der satte fart i projektet. Folkene med de grønne hjelme kendte til Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse. En statslig fond under Beskæftigelsesministeriet, som støtter initiativer til forebyggelse af fysisk og psykisk nedslidning på arbejdspladser.
- Hos fonden kunne de godt se ideen i at optimere sikkerheden og samtidig lette arbejdet, når gravearbejdet løber ind i ledninger på kryds og tværs. Derfor søgte Munck Forsyningsledninger som administrator af projektet, og fonden gav støtte til to års udviklingsarbejde, siger Margrethe Stenger.
Samme styrke
Ingeniør Bjarne Jacobsen fra Belø og Poul Peder Gad fra Brøns Ingeniør har beregnet styrken på den nye, fleksible gravekasse. Selv om konstruktionen er en lidt anden end på de faste gravekasser, er styrken den samme.
- En klar styrke ved den nye gravekasse i modsætning til traditionel københavner-spuns er, at det ikke er nødvendigt for folkene at gå ned i hullet, før det er sikret. Samtidig kan den naturligvis også bruges som almindelige gravekasse, hvis der ikke er krydsende ledninger, forklarer Søren Stenger. Han er søn af Margrethe Stenger og firmaets direktør, Preben Stenger.
Kun positive tilbagemeldinger
Hos en af partnerne i udviklingsprojektet, Hjørring Vandselskab A/S, glæder produktionschef Jacob Andersen sig over, at den fleksible gravekasse nu er godt på vej.
- Hidtil har vi klaret os med et hjemmelavet koncept, men vi har hele tiden vidst, at der var behov for noget andet og bedre. Det er ved mindre gravearbejder i byområder, vi møder udfordringerne. Ved store opgaver er det relativt nemmere at gøre det rigtige, end ved små opgaver. De største behov møder vi ved stikledninger til vand, hvor gravearbejdet ofte hæmmes af tværgående ledninger, siger Jacob Andersen.
Produktionschefen hos Hjørring Vandselskab vurderer, at der kan udvikles yderligere på den fleksible gravekasse.
- Men det allervigtigste for mig og vores deltagelse i projektet er tilbagemeldingerne fra mine folk i marken. De har jo prøvet prototypen, og meldingerne fra dem om den nye gravekasse er éntydigt positive, siger Jacob Andersen.
I Hjørring har det typisk taget Jacob Andersens folk 15 til 20 minutter at samle elementerne til den fleksible gravekasse. Når der går mere rutine i det, vurderer han, at det formentlig vil tage omkring 10 minutter fra delene tages ned fra lastbilen, til gravekassen er på plads i hullet. I store træk handler det om at samle en ramme og derefter skyde 'spyd' ned som spuns i siderne, bortset fra de steder, der er tværgående ledninger.
- Jhn