Mange opgaver for håndværkere med klimasikring
Næsten 20 procent af danske boligejere overvejer at foretage investeringer i klimasikring. Men der er barrierer, der ligger i vejen
Af Dan Bjerring
I 2023 meldte forsikringsbranchen om godt 22.000 vandskader relateret til klimaet og til en værdi af cirka tre milliarder kroner skader. Og det har tilsyneladende sat sine spor blandt boligejerne.
En ny analyse fra Realkredit Danmark (RD) og YouGov, fokuserer på såvel danskernes som helhed og boligejernes i særdeleshed syn på risikoen ved klimaændringer.
Men både økonomi og manglende viden om, hvor de skal sætte ind, holder boligejerne tilbage. Hele 30 procent af de interesserede i klimatilpasning af boligen vurderer, at de for øjeblikket ikke har råd til at foretage klimatilpasning af boligen, og næsten ligeså mange er i tvivl om, hvor de skal begynde, og hvad der kan lade sig gøre.
Komplekst område
Det er ifølge RD’s cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig, et komplekst område at gennemskue – hvad man præcis kan lave af investeringer i boligen, og hvilken del af risikoen kan henføres til eksterne forhold, som man ikke selv kan gøre noget ved:
- Set i det lys er det derfor en rigtig god ide at søge rådgivning, hvis man går med tanker om at klimatilpasse sin bolig, siger han.
Undersøgelsen viser også, at godt hver 10. boligejer er bekymret ’i høj grad’ eller ’meget høj grad’ i forhold til, om deres hjem er modstandsdygtigt over for klimaforandringer og indtrængende vand.
Eksempelvis som følge af skybrud, stigende grundvand eller stigende vandstand.
Et trygt sted
Boligmarkedsanalytiker i Home, Henrik Hauthorn Jensen, understreger, at ens hjem bør være et trygt sted, hvor man kan slappe af. Men bor man i en bolig, hvor vandet trænger sig på, giver det en lurende bekymring i baghovedet for den næste storm eller regnskyl, som kan være opslidende.
Derfor oplever Homes ejendomsmæglere også, at boligkøberne gerne vil vide, om huset, de er interesseret i, kan håndtere store mængder vand og hvordan:
- Køberne spørger mest til omfangsdræn og højvandslukke på boliger med kælder. Men ellers er køberne optaget af, om der generelt er taget hånd om klimasikring af boligen, og om den har haft den ønskede virkning, forklarer Henrik Hauthorn Jensen.
Typiske klimainvesteringer i ejerboligen
Etablering af omfangsdræn:
• Placering af drænrør
• Tilslutning til kloak, regnvandspumperør, faskine eller lignende
• Isolering af kælderens ydervægge
• Stikdræn
Etablering af pumpebrønd eller højvandslukke:
• Etablering af pumpebrønd udført af autoriseret kloakmester
• Etablering af højvandslukke udført af autoriseret kloakmester
• Etablering af tilbageløbsstop
Etablering af lokal afledning af regnvand (LAR):
• Etablering af faskine, forsinkelsesbassin eller regnvandsbed
• Etablering af grønt tag (sedumtag), herunder udgifter til sikring af eksisterende tagkonstruktion