LCA
scroll
Satser stort på Innovation Lab til kvalitetssikring og nytænkning Der findes ikke en dansk metodebeskrivelse for, hvordan man måler en afløbskoefficient, så i øjeblikket læner man sig op ad de tyske vejledninger.

Satser stort på Innovation Lab til kvalitetssikring og nytænkning

Et nyt Innovation Lab skal gøre det muligt for BG Byggros at skabe fremtidens løsninger til bygge- og anlægsbranchen. Viden, forskning og data kombineret med brede partnerskaber er afgørende komponenter til at løse fremtidens kritiske problemstillinger

Af Daniel Christensen

Med etableringen af et topmoderne innovationslaboratorium vil bygge- og anlægsspecialisen BG Byggros investere tid og midler i viden, forskning og data.

Det er komponenter, der af BG Byggros’ markedschef Søren Storm defineres som afgørende i udviklingen af nye produkter og kædeløsninger, der kan imødekomme de eksisterende og kommende kritiske problemstillinger i branchen.

- Vi har skabt et unikt setup med rammerne til at udvikle og teste komplette kædeløsninger, som vi trykprøver ned til mindste detalje for at fjerne enhver form for usikkerhed. Samtidig indgår vi i tætte relationer med eksterne partnere, som løfter vores arbejde med analyser og databearbejdning, siger Søren Storm.

Han peger på, at laboratoriet giver virksomheden mulighed for at kvalitetssikre driften af sine mange løsninger. Det gælder alt fra regnvandshåndtering og vækstmedier til grønne tage og jordkompositioner.

Afløbskoefficienter og afløbskurver
En af de aktiviteter, der er i gang i BG Byggros’ Innovation Lab, er tests af afløbskoefficienter og afløbskurver for grønne tage.

- Det gør vi, fordi der er nogle problematikker i den måde, man har arbejdet med koefficienter frem til nu, når man skal regne hydraulik fra Grønne Tage. Derfor graver vi et spadestik dybere og kigger på en afløbskurve fra de forskellige tagopbygninger over 24 timer i stedet, siger Søren Storm og fortsætter:

- Det skulle meget gerne gøre, at ingeniøren får nogle mere brugbare data, når der skal regnes på afløbet fra de her tage. Det er vi mere eller mindre gået i gang med. Vi bygger mockups og laver tests og forsøger at følge de bedste normer, vi kan finde.

Drevet af samarbejder
BG Byggros' Innovation Lab er ikke tænkt som et lukket rum. Tværtimod skal det være en videnplatform, hvor samarbejder med videntunge aktører som universiteter, institutter og forskningscentre skal dyrkes.

En af disse samarbejdspartnere er VIA University College Horsens.

- Fra dag ét har vi kunnet se potentialet i samarbejdet med BG Byggros, og det er ret unikt, at de som virksomhed i denne branche er så innovative i deres tilgang. Som universitet bedriver vi praksisnær forskning, og det passer som fod i hose med BG Byggros' tilgang, siger forskningschef Theis Raaschou Andersen.

Han forklarer, at to af universitetets forskere i øjeblikket gør brug af BG Byggros' Innovation Lab i forbindelse med et forskningsprojekt i rensning af overfladevand, herunder analyser af de mikrobiologiske miljøers adfærdsmønstre.

- Hverken vi eller BG Byggros arbejder med hyldevarer. Det er mikrobiologi og levende organismer, som reagerer forskelligt alt afhængigt af miljø og påvirkning, og for at kunne godtgøre vores løsningers funktionalitet er vi nødt til at teste dem i så stor skala som muligt. Det kan vi her, siger Theis Raaschou Andersen.

De store skalaer er afgørende
Markedschef Søren Storm forklarer, at de hos BG Byggros arbejder i et felt med høj kompleksitet. Det kræver en holistisk tilgang, hvor alle aspekter af en løsning inkluderes, og hvor test gentages, indtil enhver usikkerhed er elimineret.

- Jo mere vi tester og analyserer, jo større sikkerhed får vi i vores data og vores løsningers funktionalitet. Det handler i bund og grund om at skabe klassificeret viden, og her er vores eksterne partnere uundværlige. Sammen er vi i gang med at opbygge en viden- og kommunikationsplatform, der kommer os selv og hele branchen til gode, siger Søren Storm.

Han fortæller, at BG Byggros ikke har som ambition at holde viden skjult fra omverdenen.

- I og med at vi samarbejder med offentlige institutioner, siger vi automatisk ja til at dele ud af vores erfaringer. Og det gør vi hellere end gerne, da vi har et ønske om, at vores branche rykker sig fra at arbejde ud fra erfaringer til at dyrke data, forskning og brede samarbejder som afsæt for fremtidens løsninger.

Samme holdning deler Theis Raaschou Andersen.

- Vi navigerer i en kompleks branche med levende organismer, planter og bakterier. Der er ikke nogen konstanter, når vi snakker miljø og klima, men derimod løbende udvikling og forandring. Derfor er vi nødt til at være på forkant med data, så vi kan skabe de rette funktionelle løsninger, siger forskningschefen.

3/4 2023
 • Stærk vækst i antallet af europæiske udstillere

  Stærk vækst i antallet af europæiske udstillere

  have ›Verdens største have- og grillmesse, spoga+gafa, melder om 14 næsten fuldt bookede udstillingshaller fra 16. til 18. juni i Køln. I alt et areal på 230.000 m2
 • Færre sætter bolig til salg

  Færre sætter bolig til salg

  byggeri ›12 procent af boligejerne har planer om at sætte boligen til salg, og det er færre end i begyndelsen af 2024 og for et år siden
 • Anlægsgartnervirksomhed og Herlev Kommune forlænger frugtbart samarbejde

  Anlægsgartnervirksomhed og Herlev Kommune forlænger frugtbart samarbejde

  have ›OKNygaard har genvundet driftskontrakten med Herlev Kommune, hvor miljømæssig bæredygtighed er i fokus. Tiltag inden for bl.a. CO2-reduktion, genbrug af materialer og biodiversitet fik afgørende betydning
 • Verdens største havemesse afholdes i Køln

  Verdens største havemesse afholdes i Køln

  have ›Interessen for haven og for outdoor living er eksploderet de senere år i hele Europa. Det er en udvikling, man mærker på verdens største havemesse, Spoga+gafa, hvor besøgende og udstillere fra hele verden mødes i juni
 • Forebyggelse er nu engang klogest

  Forebyggelse er nu engang klogest

  tag-tagsten ›En dårligt vedligeholdt ejendom er dyr. Både for miljøet og for boligforeningen. Det ved man bedre end de fleste hos Fuglsang Algeservice, som bl.a. rådgiver om alger på tage, fliser og murværk
 • Granit, sten, flis, grus og jord til haven er hot

  Granit, sten, flis, grus og jord til haven er hot

  have ›Der bliver hentet grus til indkørslen og flis til havebedet i lige så høj grad som før krisen. - Haven giver os energi i stedet for at tage den og er derfor den perfekte kur mod krisetider, forklarer livsstilsekspert
 • Overfladebelægning behøver ikke være det nye sort

  Overfladebelægning behøver ikke være det nye sort

  have ›Asfaltbelægning skal ikke nødvendigvis være sort. Hos Dansk Overfladebelægning kan man få belægning i en lang række af farver, så gårdrummet eller stisystemet bliver piftet lidt op. Mød Dansk Overfladebelægning på Netværksdagen for Byens Boligforeninger
 • ’Vask er det eneste vedligehold’

  ’Vask er det eneste vedligehold’

  have ›Som boligforening er det altid belejligt at kunne spare tid og penge på vedligehold. Til Netværksdagen for Byens Boligforeninger kan du møde virksomheden Wimex, som tilbyder vedligeholdelsesvenlige hegns- og terrasseløsninger i komposit