LCA
LCA
scroll
Overhold BR2023, når du isolerer terrændækNorlite isoleringsperlite er et let og luftigt stenmineral baseret på lavasten. Det ekspanderes ved 1000 °C og kan forebygge brand, da det er ikke brandbart.

Overhold BR2023, når du isolerer terrændæk

Med isoleringsperlite fra Norlite er der styr på livscyklusvurderingen, og ved nedrivninger eller ombygninger kan isoleringsperliten suges ud og genanvendes

Nordisk Perlite er en Europæisk producent af isoleringsmateriale, filtrationsmedier, jordforbedringsprodukter og letvægtsfyldstoffer. Virksomheden har som en af de første europæiske aktører indenfor perlite produktion udarbejdet en EPD for sine isoleringsmaterialer, Norlite 0515 SC, 0530 SC og 0560 SC.

Med EPD’en på Norlite isoleringsprodukter kan bygherrer og arkitekter vide sig sikre på, at de med deres valg af isolering overholder de nye grænseværdier for CO2 ved nybyggerier, BR 2023, som træder i kraft d. 1. januar 2023.

Blandt de laveste CO2 aftryk i branchen
De nye krav, som indføres med BR 2023, indebærer, at bygherre for nybyggeri skal dokumentere bygningens klimapåvirkninger ved at udarbejde en klimaberegning i form af en livscyklusvurdering (LCA) med CO2-grænser. For nybyggeri over 1000 m² indføres der fra 1. januar 2023 en grænseværdi på 12 kg CO2-eq/m² pr. år og en frivillig grænse på 8 kg CO2-eq/m² pr. år. 

Norlite isoleringsperlite har et deklareret CO2 aftryk på kun 5kg CO2 per m2 ved 300mm isolering over hele bygningens levetid på 50 år eller mere. Det lave CO2-aftryk skyldes blandt andet en 100 % udnyttelsesgrad af råvaren, at overskudsvarme fra produktionen i Hillerød anvendes til fjernvarme, at der ikke findes materialespild i anvendelsen af produktet, og endelig at Norlite isoleringsperlite kan genanvendes.

Hele produktets livscyklus er medregnet
Ikke alle produkter på isoleringsmarkedet har en komplet EPD. Nordisk Perlite har indregnet alle dele af isoleringsperlitens livscyklus; fra råvaremine til installeret isolering og herefter genanvendelse. Det giver tryghed for bygherrer og arkitekter, at der ikke er skjulte klimaomkostninger i valg af Norlite.

- Norlite er repræsenteret i EPD’en ved sine reelle densiteter, som kunderne får leveret, og man har som kunde stort set ikke noget tab i installationsprocessen. Derved får man som bygherre det reelle billede af produktets CO2-aftryk og ikke et kunstigt opstillet billede, og det er vi meget stolte af, siger salgsdirektør og chef for kvalitet og miljø hos Nordisk Perlite, Cees Vader.

Norlite kan som et af de eneste isoleringsmaterialer på markedet anvendes flere gange, og derfor taler Nordisk Perlite om Cradle-to-Cradle fremfor Cradle-to-Grave. Ved nedrivninger eller ombygninger kan isoleringsperliten suges ud og genanvendes.

Brandsikkert, vandafvisende og genanvendeligt
Isoleringsperliten er et let og luftigt stenmineral baseret på lavasten. Det ekspanderes ved 1000 °C og kan forebygge brand, da det er ikke brandbart. Det egner sig godt som isoleringsmateriale grundet sin lave densitet på 85kg/m³ og gode isoleringsevne med lambda på 0,041W/m.K.

Desuden er den vandafvisende, hvilket er vigtigt, da 5 % fugt i isolationen giver 50 % dårligere isoleringsevne. Isoleringsperliten forgår ikke, da det basalt set er lette sten. Det kan enten genanvendes som isoleringsmateriale eller som letvægtsfyldstof i beton. 

-dc

8/9 2022