Aktuelle nyheder - Kloak & afvanding

468.000 bygninger risikerer oversvømmelseIdyllisk ser det ud, men vælter vandet ned er mere end 460.000 ejendomme i fare for at blive oversvømmet, fordi de ligger lavt, ved kyster eller vandløb. (foto:jhn)

468.000 bygninger risikerer oversvømmelse

Nye tal fra Danske Regioner viser, at 468.238 bygninger ved vandløb og kyster eller er lavtliggende er i risiko for at blive oversvømmet, når ekstremt vejr rammer Danmark. Og de opfordrer nu regeringen til at tage affære

Del artiklen på

Nye tal viser, at 468.238 ejendomme ved vandløb og kyster eller er lavtliggende er i risiko for at blive oversvømmet, når ekstremt vejr rammer Danmark. Det viser en ny analyse, som Region Midtjylland og Scalgo har foretaget for Danske Regioner.

Danske Regioner foreslår derfor, at regionerne sammen med kommunerne får ansvaret for at udarbejde regionale klimatilpasningsplaner.

– Jeg håber, at regeringen vil være med til at se på, hvordan vi kan klimasikre danskerne bedst muligt, siger miljøudvalgsformand Heino Knudsen.

Vand følger ikke kommunegrænser
I dag har kommunerne ansvaret for at beskytte danskerne mod oversvømmelse. Vand tager dog ikke højde for kommunegrænser, men bevæger sig i såkaldte vandoplande. Det betyder, at hvis huse i én kommune skal beskyttes mod oversvømmelser fra et vandløb, er det ofte andre kommuner, som skal betale og udføre klimasikringen.

Derfor bør regeringen ændre lovgivningen, så regionerne i samarbejde med kommunerne får ansvaret for at udarbejde regionale klimatilpasningsplaner med de indsatser, der går på tværs af kommunegrænser. Det mener formand for Danske Regioners udvalg for miljø og ressourcer, Heino Knudsen:

- Rigtig mange danskere oplever i disse år klimaforandringernes grimme ansigt, når den ene storm efter den anden har resulteret i oversvømmede kældre, huse og forretninger. Med endnu mere ekstremt vejr på vej, er der brug for, at vi som samfund klimasikrer borgerne på bedst mulig vis, siger han og fortsætter:

- Med regionale klimatilpasningsplaner vil vi sammen med kommunerne kunne tage hånd om alle de mange tilfælde, hvor klimasikringen foregår i et andet postnummer end der, hvor de truede huse ligger. Hvad end det gælder åer, kyster eller i landskabet, når der falder mere regn, end jorden kan absorbere.

Værdier for 205 milliarder kroner
God klimatilpasning sikrer ikke bare, at danskerne kan være trygge i deres hjem. Det er også en rigtig god forretning.

De mange ejendomme, som ifølge den nye analyse er i fare for oversvømmelse, har nemlig en samlet værdi på 205 milliarder kroner. Det viser en beregning fra Region Midtjylland. Oven i det vil oversvømmelserne også ramme landbrug, infrastruktur og andre værdier, som ikke er regnet med i opgørelsen.

Med både tryghed og milliarder på spil er der brug for, at regeringen til at handle hurtigt, mener Heino Knudsen:

- Katastrofen kan indtræffe når som helst, og så vil tusindvis af familier stå i problemer og vand til halsen. Derfor håber jeg, at regeringen vil være med til at se på, hvordan vi bedst muligt kan klimasikre danskerne mod oversvømmelser. I regionerne er vi klar til at tage ansvar og bidrage med nye løsninger.

Danske Regioner vil tage emnet op med miljøminister Lea Wermelin på et møde den 31. januar 2020.

-jhn

Fakta
Hvordan foregår klimasikring?

Klimasikring går ud på at holde vandet væk fra eksempelvis bygninger, når der kommer kraftig og langvarig nedbør, skybrud og stormflod.

Diger og andre barrierer er en del af løsningen, men der er også behov for at lede vandet andre steder hen, hvor det gør mindre skade. Det kan f.eks. være ”vandparkeringspladser” i det åbne land, ubebyggede arealer i byerne eller veje, der bruges til at lede vandet hurtigere væk ved ekstrem regn.


Læs Analyse: risiko for oversvømmelse af ejendomme (PDF) her

Læs mere om Kloak & afvanding

6/1 2020
Biologisk minirensningsanlægBiologisk sandfilterBrønddækslerDet beplantede filterDrænFaldstamme, renoveringHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakrenoveringKloakrørKrympemufferMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPilefordampningsanlægPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRottebekæmpelseRottefælderStrømpeforringTilbageløbssikringTilbageløbsventilTV-inspektionUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.