Aktuelle nyheder - Kloak & afvanding

Arbejde for milliarder venter på de unge i kloakken Torsten Kisholt demonstrerer sine færdigheder i sandkassen på AMU Fyn for uddannelseskonsulent John Hvass fra Byggeriets Uddannelser (th.) og Thomas Rasmussen fra Danske Kloakmestre.

Arbejde for milliarder venter på de unge i kloakken

Danske Kloakmestre og Byggeriets Uddannelser stikker hovederne sammen for at imødegå katastrofal mangel på rørlæggere og kloakmestre

Del artiklen på

Klima - Uddannelse

- Der ligger arbejde for milliarder af kroner og venter rundt om i de danske kloakker. I øjeblikket uddannes der kun omkring 300 nye unge om året til at lave rør- og kloakarbejde. Der burde være en tilgang på omkring 1000 om året til struktørfaget, som er den direkte adgang til en gylden fremtid med kloakarbejde.

John Hvass, uddannelseskonsulent i Byggeriets Uddannelser, erkender en vis frustration, når han ser på tallene for nye på grundforløbet til både anlægsstruktør-, bygningsstruktør- og brolægger-uddannelserne.

- I praksis kommer kun cirka 150 nye ud med en kloakmestereksamen om året. Der er masser af lærepladser, men kloak- og anlægsvirksomhederne mangler åbenlyst viden om, hvor nemt, det er at have lærlinge, supplerer Thomas Rasmussen fra de autoriserede kloakmestres brancheorganisation, Danske Kloakmestre.

Gyldne kloak-tider
Det er lidt paradoksalt, for det er gyldne tider for kloakkens folk. Foruden alle de generelle opgaver for private, virksomheder og udbedring af forsikringsskader, sørger flere andre faktorer for masser af travlhed for kloakbranchen.

Kommunerne melder sig én efter én med krav om kloaksepareringer, så regnvand og spildevand skilles fra hinanden, inden det når frem til de store rensningsanlæg.

Klimaforandringerne sørger til stadighed for voldsomt pres på hele kloaksystemet, som mange steder er underdimensioneret og i øvrigt i dårlig forfatning. Og rotterne myldrer i stadig voksende mængder og fordrer, at kloakledninger optimeres med nye rør, foringer og rottespærrer.

- Kloakbranchen er genial for unge mennesker, der vil være sikre på fast arbejde mange år frem i tiden. Og ikke mindst for dem, der måske gerne vil være selvstændige med egne firmaer. Men mange kender slet ikke til de gode muligheder, og ret beset er mange måske slet ikke klar over, hvad en anlægsstruktør laver, når de første gang skal spore sig ind på en uddannelse for fremtiden, siger John Hvass.

Direkte fra 9. klasse
Nu har Danske Kloakmestre og Byggeriets Uddannelser så stukket hovederne sammen i bestræbelserne på både at sikre en fremtid for faget og at sikre unge en fremtid i faget.

- Hvis alting flasker sig og kurserne passer sammen i kalenderen, kan man blive rørlægger og derefter kloakmester på et halvt år. Mange unge er ikke klar over, at man kan gå direkte fra 9. klasse til en anlægsstruktøruddannelse. Som 20-21-årig kan man stå med et svendebrev og begynde at tjene penge. Gode penge, for der er rigeligt brug for os, siger Thomas Rasmussen.

John Hvass tilføjer:

- Efter 9. klasse skal man enten kontakte en kloakmestervirksomhed og få sig en læreplads, eller gå direkte til en af erhvervsskolerne for at tage grundforløbene til anlægsstruktør. Både hvis man vælger at blive anlægsstruktør, bygningsstruktør eller brolægger, så får man rørlæggerdelen med på første forløb af uddannelsen. Kloakdelen fylder faktisk to tredjedele på anlægsstruktøruddannelsen.

Mange muligheder
Byggeriets Uddannelser, som er et fælles sekretariat for uddannelserne på bygge- og anlægsområdet, har ikke et tilsvarende samarbejde med andre brancheorganisationer. Derfor er mange muligheder åbne for det nye makkerpar, som blandt andet satser på at gøre sig synlige på hinandens områder.

Danske Kloakmestre debuterede således med en stand på DM i Skills i år, og Byggeriets Uddannelser var at finde på Kloakmessen i Fredericia.

- Der er masser af lærepladser rundt omkring og behov for masser af unge mennesker. Men virksomhederne mangler viden om, hvor nemt det faktisk er at få lærlinge. Det vil vi gøre noget ved, for med de tilskudsmuligheder, der er, koster det i praksis ikke noget af have en lærling, fortæller John Hvass og tilføjer, at de samarbejdende parter også satser på at få fat i nogle af de måske ikke så unge ufaglærte, som aldrig er blevet faglærte.

- Mange ældre har berøringsangst for at skulle på AMU og dermed komme på skole igen. Det er en unødvendig angst, som kan stå i vejen for en måske anderledes fremtid. Det tager faktisk kun syv uger at ændre status fra ufaglært til rørlægger. Derfra kan eventuelt tage springet videre til autoriseret kloakmester, siger han.

-los

Læs mere om Kloak & afvanding

19/2 2020
BrønddækslerByggerådgivningDrænFaldstamme, renoveringHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakrenoveringKloakrørKrympemufferMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRottebekæmpelseRottefælderStrømpeforringTilbageløbssikringTilbageløbsventilTV-inspektionUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.