Aktuelle nyheder - Kloak & afvanding

Rørudskiftning uden støj og opgravningScandinavian No-Dig Centre har adresse i Svenstrup ved Aalborg, og firmaet har i mere end 30 år leveret udstyr til rørrenovering til det meste af verden.

Rørudskiftning uden støj og opgravning

Ny dansk innovation gør det muligt at udskifte byernes nedslidte vand- og spildevandsrør uden klimabelastning, uden generende støj og uden opgravningsarbejde i gaderne

Del artiklen på

Den grønne omstilling stimulerer nu for alvor innovationen og nytænkningen hos danske virksomheder.

Firmaet Scandinavian No-Dig Centre i Nordjylland har udviklet en komplet elektrisk drevet maskinlinje, der kan udføre arbejdet med at udskifte nedslidte vand- og spildevandsrør i byerne uden udledning af CO2 til atmosfæren, uden generende støj og uden det normale opgravningsarbejde i gaderne.

Nyheden er en grøn elektrisk version af firmaets allerede kendte maskinlinje til opgravningsfri udskiftning af eksisterende rør i jorden. Nyudviklingen består i, at selve hydraulikanlægget, der hidtil har været drevet af en konventionel dieselmotor, nu er udskiftet med et nyt danskdesignet elektrisk system. Denne nye el-baserede løsning betyder, at hele arbejdet kan udføres uden udledning af CO2 fra fossile brændstoffer til atmosfæren. Samtidig reduceres støjniveauet til blot 50-60 dB, hvilket svarer til en almindelige samtale mellem to personer. Det skaber mulighed for, at entreprenører kan udføre arbejdet døgnet rundt i tætbebyggede områder.

Den nye elektriske maskinlinje fungerer på samme måde og efter samme principper som firmaets kendte og driftssikre hydrostatiske pipebursting maskinserie. Udskiftningen af det eksisterende rør i jorden sker således ved, at pipeburstermaskinen trækker et specialdesignet værktøj gennem det gamle rør med en konstant kraft, så røret sprænges i mindre stykker og presses ud i jorden. Mens værktøjet bevæger sig frem gennem jorden, trækker det et nyt produktrør med sig og installerer det i den samme position og med den samme hældning, som eksempelvis det gamle spildevandsrør havde. Det er muligt at udføre op til 200 meter rørudskiftning med denne metode om dagen.

Den nye linje kan leveres med trækkraft på mellem 37 og 92 tons og har hermed rigelig kapacitet til de forskellige typer af røropgaver, der hyppigst forefindes i de større byer. De eksisterende rør kan være fremstillet i forskellige materialer og kan i diameter variere fra 50 millimeter og op til 400 millimeter. Hele konceptet kan også bruges til udskiftning af gamle stikledninger og til opgaver med separering af spildevand til to-strengssystem.

De nye produktrør er almindeligvis produceret af polyethylen (HDPE), der stuksvejses til den ønskede længde. Det kan dog også være af typen ’modul-rør’ produceret af polypropylen (PP), der med Scandinavian No-Dig Centres eget gevinddesign skrues sammen til den ønskede længde. Disse rør er især velegnede til brønd-til-brønd-opgaver, hvor de først skal samles løbende nede i brønden i det øjeblik, hvor de skal trækkes på plads. Ved en-meters inspektionsbrønde kan hele arbejdet med udskiftning af spildevandsrørene derfor udføres uden, at der skal graves så meget som ét eneste spadestik.

I alle tilfælde er der tale om en reel udskiftning til helt nye og eventuelt større rør - og ikke blot en reparation af den eksisterende rørledning. Pipeburstermetoden er den eneste opgravningsfri løsning, hvor den gamle rørdimension samtidig kan forøges til en større, der svarer til fremtidens behov og tidens klimaændringer.

-kj

Læs mere om Kloak & afvanding

1/2 2021
BrønddækslerByggerådgivningDrænFaldstamme, renoveringHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakrenoveringKloakrørKrympemufferMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRottebekæmpelseRottefælderStrømpeforringTilbageløbssikringTilbageløbsventilTV-inspektionUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.