Aktuelle nyheder - Nedrivning & Miljøsanering

Tusindvis tons jord flyttet fra Valby til AmagerNedrivningsentreprenøren LH Hockerup er i gang med to store projekter i Københavns Kommune.

Tusindvis tons jord flyttet fra Valby til Amager

Med effektiv sagsbehandling er det lykkedes på få dage at flytte 6000 tons ren råjord fra byggeriet af nye boliger på Grønttorvet i Valby og genanvende det på ARC på Amager

Del artiklen på

I juni offentliggjorde FB Gruppen, at de var gået sammen med DSB Ejendomme om byggeriet af 375 boliger, der skal bygges som en del af Grønttorvet på en grund, som ejes af DSB Ejendomme. Jorden herfra udgør samlet 15.000 tons og er forklassificeret inden opgravning. Forklassificeringen viste både forurenet jord, lettere forurenet jord og ren jord på området, der er et tidligere industriområde, beliggende langs jernbanenettet. Jord koster - både at få fjernet og at få leveret. Og i en tid med øget bevidsthed om miljøet og klodens ressourcer gælder det om at være både omhyggelig og opfindsom:

- Hver dag arbejder vores maskiner og mandskab med håndtering af tonsvis af jord og materialer, der enten skal køres væk ifm. nedrivning eller fyldes på ifm. opfyld og reetablering. Og ofte er der særlige krav eller bureaukrati, der ofte står i vejen for sund fornuft. Men i denne sag var det simpelthen så oplagt at koble de to opgaver og finde en fælles løsning, siger adm. direktør Lasse Hockerup fra LH Hockerup, der med viden om de to byggepladser fik idéen til en hurtig kobling af jord og opgaver.

Ingen grund til skepsis
Når jord er klassificeret som forurenet eller lettere forurenet, er der særlige krav til bortskaffelse, men der er områder, hvor man godt må bruge denne jord som opfyld, herunder eksempelvis industrigrunde eller støjvolde. Ligeledes kan ren jord med fordel genanvendes til indbygning på jordentrepriser med jordunderskud som hos ARC, hvilket LH Hockerup gerne ville prøve at koble sammen til en win-win for sine to kunder.

- Da vi hørte om Hockerups enkle ide om at flytte jord fra Valby til Amager, var vi ærligt talt en smule skeptiske. For i mange kommuner oplever vi en meget nidkær sagsbehandling, der tager lang tid, siger adm. direktør Hans-Bo Hyldig fra FB Gruppen.

Denne skepsis blev dog gjort helt til skamme, for på få dage havde Københavns Kommunes Teknik og Miljøforvaltning været igennem dokumentationen, der var udfærdiget af DJ Miljø & Geoteknik og §19 ansøgningen udført af DGE Miljø- og Ingeniørfirma for nedrivningsentreprenør LH Hockerup og entreprenøren Ingcon, der begge arbejder for FB Gruppen.

- Vores opgave er at sikre, at der er er fremsendt tilstrækkelige data, og at det kan dokumenteres, at vi kan sikre vores miljø og grundvand. Samtidig skal vi levere en god service til virksomhederne, der jo bl.a. arbejder for at bygge boliger til vores borgere. I denne sag havde ansøgeren styr på dokumentationen, og derfor havde vi mulighed for at agere med det samme, siger enhedschef Ina Nielsen fra Københavns Kommune.

Få dage efter, at nedrivningsentreprenøren havde set den oplagte mulighed for at spare ressourcer, kunne lastbilerne begynde at køre mellem Grønttorvet og Amager.

- Jeg synes virkelig, at Københavns Kommune fortjener ros. Min bekymring om en lang sagsbehandling blev helt og aldeles overvundet af en effektiv og serviceminded tilgang fra Teknik- og Miljøforvaltningens side. Det tjener til inspiration i andre kommuner, fastslår Hans-Bo Hyldig.

-kj

Læs mere om Nedrivning & Miljøsanering

9/11 2020