
Borgerne må rykke sammen på mindre arealer
Hvert år bygges der i Danmark på et areal svarende til 2.700 fodboldbaner. Hvis vi fortsætter med at udbygge landet som nu, vil det byggede miljø lægge beslag på 2.700 hektar nyt land hvert år
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Hvert år bygges der i Danmark på et areal svarende til 2.700 fodboldbaner. Det skaber problemer for naturen, fordi Danmarks arealer er en knap ressource, og byspredningen sker i en stadig mere intens kamp om pladsen med andre behov for eksempelvis vedvarende energi, klima og naturbeskyttelse.
En ny rapport fra tænketanken CONCITO peger på muligheder for at begrænse byspredningen i fremtiden.
Nye boligområder, veje og erhvervsbyggerier skyder op overalt i Danmark, men udbygningen kommer også med en omkostning.
Lille og tætbebygget
Danmark er et lille og tætbebygget land. Boliger, infrastruktur og erhvervsområder fylder i dag 14 procent af Danmarks landareal.
Hvis vi fortsætter med at udbygge landet som nu, vil det byggede miljø lægge beslag på 2.700 hektar nyt land hvert år. En hektar fylder lidt mere end en fodboldbane.
Hvis vi skruer tiden frem til år 2050, svarer det til, at vi har udbygget mere end 60.000 fodboldbaner. Eller mere end størrelsen af Bornholm.
Boligudbygning er værst
Danmark er ifølge Peter Andreas Norn et af de mest bebyggede lande i Europa, og det har vi hidtil kunne håndtere.
Det er især boligudbygningen, der presser arealerne. Dels bliver vi flere danskere, og dels bor vi større og større. Prisen for den fortsatte boligudbygning er mindre plads til natur, biodiversitet, fødevareproduktion, vedvarende energiproduktion, produktion af byggematerialer, klimatilpasning og rekreation.
250.000 hektar skov
Med regeringens grønne trepart skal der rejses 250.000 hektar skov inden 2045. Det kommer også til at kræve meget areal:
- Vi kan godt begrænse byspredningen, men det kræver, at vi tænker nyt. Diskussionen om vores arealforbrug til boliger er en nødvendig, men svær samtale, for mange forbinder en stor bolig med det gode liv.
- Derfor er det helt afgørende, at vi skaber løsninger, som opleves som attraktive og rimelige for alle grupper i samfundet.
Kræver samspil
Hvis det skal lykkes at begrænse byspredningen, kræver det et samspil mellem mange aktører:
- Selv om at man principielt kan regulere byspredning via planloven, så vil det i praksis forudsætte, at en række forskellige virkemidler tages i brug.
Fem mulige indsatser
CONCITO peger i rapporten på fem mulige indsatser:
- Regulering af byzone
- Økonomiske incitamenter til øget byfortætning og mindsket byspredning,
- Øget anvendelse af eksisterende boliger gennem boligrotation,
- Optimering og udvikling af boligområder
- Styrkelse af bykvalitet.
Og jo længere, vi kommer frem i den grønne omstilling, jo større bliver behovet for at prioritere vores brug af arealerne klog.t