
EU-kvoter koster gasforbrugerne 2000 kroner i ekstra afgift
Enhedslisten kalder det ”provokerende”, at der fortsat er forbrugere, som installerer nye gasfyr
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Søren Egge Rasmussen havde i Folketingets spørgetid stillet et spørgsmål til klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), hvad han vil gøre for at sikre, at der installeres færre nye gasfyr
Ministeren understregede i sit svar blandt andet, at skiftende regeringer siden Klimaaftalen 2020 har gennemført et stort antal initiativer for at øge udfasningen af gas i husholdningernes opvarmning:
- Det omfatter blandt andet afgiftsændringer samt over seks milliarder kroner i tilskudspuljer, der understøtter udfasning af gas- og oliefyr i husholdningerne. EU's nye kvotesystem vil også gøre det dyrere at opvarme med gas.
- Det skønnes, at gasprisen, når det er implementeret, for et gennemsnitligt hus vil øges med cirka 2.000 kroner som følge af det, sagde klimaministeren.
80.000 har skilt sig af med gasfyr
Han henviser desuden til, at skøn viser, at der i 2035 vil være 110.000 husholdninger tilbage med gasfyr:
- Det skal vi se i forhold til, at næsten 80.000 gaskunder har skilt sig af med deres gasfyr siden begyndelsen af 2022, sagde ministeren.
Til gengæld kom der i 2023 kun knap 50 nye privatkunder til:
- Der er rigtig mange, der i de her år siger farvel til gassen og stort set ingen, der siger velkommen. Det vil selvfølgelig være op til politisk drøftelse, om der skal tages yderligere initiativer rettet mod udfasning af gasfyr, sagde ministeren videre.
Gassen bliver grøn
Han slog i øvrigt fast, at ”gassen bliver grøn”, og at der dermed ikke er nogen stor klimaeffekt ved at udfase al gas til boligopvarmning i 2035:
- Formålet er jo ikke at udfase gas til opvarmning. Formålet er at sikre grøn, betalbar og sikker energiforsyning til danskerne fremadrettet, sagde Lars Aagaard.
Provokerende at installere nyt gasfyr
Søren Egge Rasmussen kaldte det ”lidt provokerende”, når der er mennesker med gasopvarmning, som vælger at få installeret et nyt gasfyr.
Han efterlyste en overordnet plan for, hvornår der slukkes for gassen i bestemte boligområder:
- Så der er nogle forbrugere derude, der ved, at i dette geografiske område, hvor jeg bor, er der en slutdato for gassen.
- Vi mangler lidt den overordnede plan, som, jeg tror, kunne være med til at gøre, at flere forholdt sig aktivt til, om det at få et nyt gasfyr nu var den rigtige løsning, eller om man i stedet for skulle kigge ind i den varmeforsyning, man har om få år, som er uden gas, sagde Søren Egge Rasmussen, der finder det positivt, at EU’s kvotesystem gør gassen til boligopvarmning dyrere.
Kun en lille udfordring
Ministeren kaldte det en ”lille udfordring”, at der sidste år blev installeret 4.000 gasfyr:
- Det svarer til, at der vil være cirka 40-50 nye huse blandt de 4.000. Resten er jo mennesker, der har et gasfyr, og som så vælger at installere et nyt.
- Det kan jo have mange årsager. Det kan være, at de ikke har penge til at gøre noget andet; det kan være, at deres tidshorisont er kort, fordi de påtænker snart at flytte fra boligen. Det kan være, at fyret pludselig går i stykker, og så skal man erstatte det, sagde ministeren.
Gasfyr langt billigere
Søren Egge Rasmussen erkendte, at et nyt gasfyr er langt billigere end alternativerne:
- Kan man kigge ind i, at det fyr så skal afskrives over ti år? Så er det måske alligevel acceptabelt, og det er den hurtige løsning. Det kræver noget mere, hvis man skulle nå frem til at vælge en varmepumpeløsning til 100.000 kroner.
- Jeg kan sagtens følge det, men jeg synes, at vi jo hele tiden bør følge op på, om vi har de rigtige støtteordninger til mere fjernvarme og til varmepumpeløsningen, sluttede Enhedslistens ordfører.