bygma
bygma
scroll
Flertal i Folketinget for at udelukke benzin- og dieselbiler fra de største byerForligspartierne vil have flere el-biler i byerne og udelukke benzin- og dieselbiler

Flertal i Folketinget for at udelukke benzin- og dieselbiler fra de største byer

En ny politisk aftale giver alle landets kommuner mulighed for at oprette såkaldte nulemissionszoner, hvor der kun er adgang for fossilfrie køretøjer. Der er dog undtagelser for beboere og virksomheder i byerne

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Der kan i fremtiden være adgang forbudt for køretøjer med forurenende udstødning i afgrænsede områder i danske byer.

En ny aftale indgået mellem regeringen og SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet giver nemlig kommunerne mulighed for at indføre nulemissionszoner.

Den nye lovgivning er ifølge miljøminister Magnus Heunicke (S) det er første skridt på vejen mod at få fjernet diesel- og benzinkøretøjer fra trafikken.

Større incitament til at købe elbiler
Regeringen og aftalepartierne lægger op til, at kommunalbestyrelserne kan vælge mellem to typer af nulemissionszoner

- persontrafik eller al trafik - inklusive varetransport.

Der findes i forvejen miljøzoner i København, Frederiksberg, Aalborg, Odense og Aarhus Kommuner, som stiller miljøkrav til dieseldrevne lastbiler, busser varebiler og personbiler.

Regeringen står sammen med venstrefløjen
For at kommunerne kan få mulighed for at lukke af for benzin- og dieselbiler i bestemte bydele, kræver det en lovændring, som et flertal af partier på Christiansborg er blevet enige om at gennemføre.

Borgmestre glæder sig
Og i Aarhus og København ser borgmestrene allerede nu frem til at etablere nulemissionszoner
Overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen (S) henviser til, at man
fra 2030 har som målsætning, at København skal være fri for fossilbiler:

- Middelalderbyen er oplagt som Københavns første nulemissionszone. Jeg glæder mig til, at vi kan komme i gang og er glad for, at regeringen nu også vil analysere mulighederne for maritime miljøzoner, siger Københavns overborgmester.

Charlotte Bagge Hansen, Moderaterne understreger dog, at flertallet er enigt om, at sikre undtagelser for både beboere og erhvervsdrivende i zonen:

- Det er nemlig vigtigt, at beboerne stadigvæk kan komme rundt, og man fortsat kan drive virksomhed, siger hun.

Lovforslaget ventes at blive fremsat i efteråret.

13/2 2024