Aktuelle nyheder - Tag

20.000 bæredygtige træspån på ét husTagspånene af robinietræ er ubehandlet og kemikaliefrit, og i løbet af et par år får træet en sølvagtig naturlig patina.

20.000 bæredygtige træspån på ét hus

På et vikingelanghus i Stenlille er der lagt 20.000 stk. tagspån af robinietræ, der er både holdbart og bæredygtigt

Del artiklen på

Arkitektur - bæredygtighed

Vikingelanghuset på Dybsø Naturskole i Næstved Kommune har et tag af ca. 20.000 stk. robinie-træspåner, der ifølge ophavsmanden, René Nielsen fra Naver Byg i Stenlille, har en levetid på 90-110 år, mens et almindeligt tag af lertegl kan holde i ca. 80 år og et tag af betontegl måske i 50-60 år

- Spånerne fra SkovTrup.dk har en særdeles høj kvalitet, og spildet er på langt under en procent. Spånerne bliver skåret kileformede på savværk i Østeuropa, hvor der er mange plantager med robinietræ. Jeg kunne godt selv skære dem på mit savværk, men det er der ingen grund til, fordi jeg ikke kan komme i nærheden af den kvalitet robinietræ, idet spånerne fra Hobro-firmaet er supergode - det er flotte varer i den bedste kvalitet: Mærket AA, siger René Nielsen.

Det tog ham tre måneder at lægge de 20.000 robinie træspåner, som er skudt på plads med en sømpistol. Robinie-spånerne er så hårde, at han undervejs måtte udskifte slagstiften tre gange.

Spånerne har en høj kvalitet, spildet er under en procent, og de bliver skåret kileformede på savværk i Østeuropa.

Ingen grund til behandling
Taget er bæredygtigt og nærmest økologisk, fordi tagspånerne er ubehandlede og altså kemikaliefri.

- Jeg går ind for bæredygtighed og økologi i stedet for kemikalier som f.eks. jernvitriol. Det giver overhovedet ingen mening at fremskynde patinering med kemi. Det svarer til at male noget grønt, fordi det om et års tid skal være blåt. Det er simpelthen spild af penge, og jeg kan i hvert fald ikke se pointen, siger René Nielsen.

Han gør desuden opmærksom på, at jernvitriol misfarver fliser, og at det ikke er godkendt til bekæmpelse af mos i græsplæner. Desuden har det en kemi, der er skadelig for miljøet - f.eks. bliver egetræ kulsort ved behandling med jernvitriol.

-kj

Læs mere om Tag

27/9 2019