Aktuelle nyheder - Tag

20.000 bæredygtige træspån på ét husTagspånene af robinietræ er ubehandlet og kemikaliefrit, og i løbet af et par år får træet en sølvagtig naturlig patina.

20.000 bæredygtige træspån på ét hus

På et vikingelanghus i Stenlille er der lagt 20.000 stk. tagspån af robinietræ, der er både holdbart og bæredygtigt

Del artiklen på

Arkitektur - bæredygtighed

Vikingelanghuset på Dybsø Naturskole i Næstved Kommune har et tag af ca. 20.000 stk. robinie-træspåner, der ifølge ophavsmanden, René Nielsen fra Naver Byg i Stenlille, har en levetid på 90-110 år, mens et almindeligt tag af lertegl kan holde i ca. 80 år og et tag af betontegl måske i 50-60 år

- Spånerne fra SkovTrup.dk har en særdeles høj kvalitet, og spildet er på langt under en procent. Spånerne bliver skåret kileformede på savværk i Østeuropa, hvor der er mange plantager med robinietræ. Jeg kunne godt selv skære dem på mit savværk, men det er der ingen grund til, fordi jeg ikke kan komme i nærheden af den kvalitet robinietræ, idet spånerne fra Hobro-firmaet er supergode - det er flotte varer i den bedste kvalitet: Mærket AA, siger René Nielsen.

Det tog ham tre måneder at lægge de 20.000 robinie træspåner, som er skudt på plads med en sømpistol. Robinie-spånerne er så hårde, at han undervejs måtte udskifte slagstiften tre gange.

Spånerne har en høj kvalitet, spildet er under en procent, og de bliver skåret kileformede på savværk i Østeuropa.

Ingen grund til behandling
Taget er bæredygtigt og nærmest økologisk, fordi tagspånerne er ubehandlede og altså kemikaliefri.

- Jeg går ind for bæredygtighed og økologi i stedet for kemikalier som f.eks. jernvitriol. Det giver overhovedet ingen mening at fremskynde patinering med kemi. Det svarer til at male noget grønt, fordi det om et års tid skal være blåt. Det er simpelthen spild af penge, og jeg kan i hvert fald ikke se pointen, siger René Nielsen.

Han gør desuden opmærksom på, at jernvitriol misfarver fliser, og at det ikke er godkendt til bekæmpelse af mos i græsplæner. Desuden har det en kemi, der er skadelig for miljøet - f.eks. bliver egetræ kulsort ved behandling med jernvitriol.

-kj

Læs mere om Tag

27/9 2019
Ståltag Tag Tagpap/Tagfolie Tagrender UndertagByggerådgivningFaldsikringGlashegnGlasrækværkGlastagGrønne TageHåndtering af tagpapInddækningInsektnetIsoleringsholderMontagekonsolOverdækningRegnvandsfaskineRustfrie skruerSkimmelsvampSkruerSne & fuglestopSnefangsrørStål skruerStålåseTag stilladserTag tilbehørTagberegnerTagmalingTagrende BeregnerTagrendenetTagrenoveringTagrensningTagstigeTermotagTrapeztagTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Phønix Tag Materialer

  Phønix Tag Materialer

  Undertage - til alle tage
 • Plastmo

  Plastmo

  Vejledning i valg af tag
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulv, væg og tag
 • Panelbyg

  Panelbyg

  Recticel isolering  til hele byggeriet  –  Lampda værdi ned til  0,021 W/mK
 • Phønix Tag Materialer

  Phønix Tag Materialer

  Tagpapinspiration
 • Plastmo

  Plastmo

  Din vejledning til tagrender - 15 % større vandkapacitet. Op til 25 års garanti.
 • EXPO-NET

  EXPO-NET

  Med EXPO-NETs patenterede snefangsrør undgås problemer med fygesne
 • RIAS

  RIAS

  Termotag - Kvalitet til enhver smag
 • BG Byggros

  BG Byggros

  Guide og inspiration til valg af grønne tage og taghaver
 • Mul10 ProSafe

  Mul10 ProSafe

  Tagdækkernes faldsikringssystem