Fuld fart på salget af skure
De seneste ti år er der bygget 280.000 flere udhuse til at huse boligejernes haveredskaber, brænde og cykler
På ti år er antallet af opførte udhuse i Danmark nærmest eksploderet. Mens der i 2011 var omkring 710.000 skure på landsplan, er antallet nu nået op på 990.000. Altså en stigning på omkring 40 i en periode, hvor bestanden af villaer kun er steget med ca. 40.000 til 1,1 mio. villaer.
Det fremgår af den samlede byggebestand fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har analyseret.
Mindre bureaukrati gør det lettere for bygherren
Ifølge Nybolig hænger udviklingen sammen med en ændring af bygningsreglementet i 2018, der muliggør opførsel af fx skure og drivhuse op til 50 kvadratmeter på ens grund uden at søge byggetilladelse.
- Det er blevet nemmere for danske villaejere at gå i gang med byggeriet af eksempelvis udhuse og drivhuse efter det nye bygningsreglement, da betydelig flere byggesager ikke længere kræver sagsbehandling fra kommunen. Derfor ser vi også en væsentlig stigning i antallet af opførte udhuse fra 2018 og frem, siger Alexander Falck Winther, der er pressechef i Nybolig.
Han mener også, at den gode udvikling i samfundsøkonomien med stigende friværdier og forøget opsparing hos mange boligejere, har givet øget lyst til at iværksætte denne slags projekter.
Vigtigt at kende lokalplanen
Pressechefen påpeger, at boligejerne skal være opmærksomme på, at byggeriet af fx et skur eller et drivhus kan være betinget af eventuelle lokalplaner for det område, man bor i.
- Før man som villaejer smøger ærmerne op og kaster sig ud i byggeriet af eksempelvis et udhus, er det vigtigt at undersøge, om byggeriet kan være omfattet af særlige betingelser fra lokalplanen. Der kan blandt andet være krav om brug af specifikke materialer eller farvevalg. Spørgsmål som disse kan man få afklaret ved at kontakte den kommune, man bor i, siger Alexander Falck Winther.
Han tilføjer, at opførelsen af et udhus i sagens natur bør være motiveret af et konkret behov. Men han er ikke i tvivl om, at opførelsen typisk er en god investering.
- Skuret har en praktisk funktion for det levede liv i boligen, mens man ejer den, men det er samtidig en opgradering til boligen og et klart plus for potentielle køberes samlede oplevelse, den dag boligen skal sælges, siger Alexander Falck Winther.
Byggetilladelse kan søges digitalt
Kræver ens byggeprojekt byggetilladelse, kan man i dag søge om den digitalt via Borger.dk, hvor sagsbehandlingen varetages af den kommune, man bor i. Oplysninger om lokalplaner findes ligeledes på kommunens hjemmeside.
-pf