Aktuelle nyheder om byggebranchen - Træ

Bæredygtig børnehaveIdrætsbørnehaven Rymarksvej skal kunne tåle at blive brugt. Bl.a. derfor er Kebony-træ valgt som yderbeklædning.

Bæredygtig børnehave

Det miljøgodkendte Kebony-træ er valgt som ydre beklædning til en dagsinstitution, der sætter nye bæredygtige standarder

Del artiklen på

En ikke helt almindelig daginstitution har set dagens lys på Østerbro ved København. Idrætsbørnehaven Rymarksvej er tegnet af Kant arkitekter – og så er den bygget helt i træ og efter bæredygtige principper. Idrætsbørnehaven skal fungere som udflytterbørnehave og har plads til i alt syv grupper svarende til 154 børn. Den er skabt med plads til leg og bevægelse.

Idrætsbørnehaven er et pilotprojekt inden for certificeringsordningen DGNB, der gør bæredygtighed målbart. Institutionen er opført efter Green Building Council Denmarks principper om bæredygtighed, hvilket har haft betydning i forhold til blandt andet materialevalg, holdbarhed og vurdering af levetidsomkostninger. De bæredygtige principper har været på dagsordenen i hele planlægningsfasen og byggeprocessen – lige fra det indledende idéoplæg og byggeprogram til udførelsen.

Det var således ikke mindst af bæredygtige hensyn, at arkitekterne valgte en Kebony Clear træbeklædning til den ydre facade. Kebony er et FSC-certificeret træ, som udvikler en smuk sølvgrå patina med tiden.

Den patenterede Kebony-teknologi er en norsk udviklet miljøvenlig proces, der modificerer bæredygtigt nåletræ gennem opvarmning af træet med en biobaseret væske. Ved polymerisering af træets cellevægge får nåletræet permanent set de samme egenskaber som tropisk hårdttræ, såsom stor holdbarhed, hårdhed og dimensionsstabilitet, uden at man bliver nødt til at fælde de tropiske regnskove eller anvende andre miljøskadelige behandlinger. Samtidig er Kebony-træ yderst robust og kræver ingen behandling eller særlig vedligeholdelse, hvilket er et vigtigt aspekt i en idrætsbørnehave.

Udnytter grunden optimalt
Bygningens langstrakte bygningskrop udnytter grunden optimalt og spejler de omkringliggende barakbygninger; en typologi, der stammer tilbage fra områdets tid som kaserne-område. Bygningens volumen og placering af funktioner er tilrettelagt ud fra et fokus på at skabe mest mulig synergi mellem inde- og udeliv og få bedst mulig udnyttelse af dagslys.

Artiklen fortsætter under billedet...
Børnehaven er tegnet af Kant arkitekter, der har lagt vægt på mest mulig synergi mellem inde- og udeliv, bedst mulig udnyttelse af dagslys og at der er plads til leg og bevægelse.

Børnehaven kombinerer tre rumligheder; nærværet i den enkelte lille ’stue’, de større multifunktionelle bevægelseszoner samt udearealerne, som indbyder til leg og aktivitet. Dermed er der skabt gode fysiske rammer for at arbejde med børnene i både mindre og større grupper. Og ved at åbne facaden mod udearealerne, både fra stuer og fællesrum, skabes en direkte adgang til udearealerne, som understøtter institutionens fokus på idræt og bevægelse.

- Daginstitutionen på Rymarksvej er et vigtigt projekt for Kant arkitekter. Det står nemlig som et synligt bevis på, at man godt kan bygge gode institutioner til byens børn, som både rummer arkitektonisk kvalitet og er bygget efter sunde, bæredygtige principper, siger partner Uffe Bay-Smidt.

Han tilføjer, at træet er valgt som materiale, fordi det giver et godt indeklima, ældes smukt og kan tåle at blive brugt.

- Vi har skabt en bygning, som er konsekvent i sit materialevalg, som er robust og forholder sig aktivt til sine brugere. Den skal kunne tåle at blive brugt.

-los






Læs mere om Træ

12/4 2018