Aktuelle nyheder - Træ

Bydel i træ vinder arkitekturpris inden den er byggetVejlands Kvarter er udset til at blive Københavns første bæredygtige bydel med træ som gennemgående byggemateriale. Illustration: Henning Larsen Architects

Bydel i træ vinder arkitekturpris inden den er bygget

Vejlands Kvarter, som skal være Københavns første bydel i træ, er kåret som vinder af den anerkendte internationale Architizer A + Awards 2020 i kategorien 'Unbuilt Masterplan'

Del artiklen på

Arkitektur - Bæredygtighed

Architizer A + Awards er en stor international prisuddeling på det globale arkitektursite Architizer.com. Prisuddelingen hylder årligt noget af verdens bedste arkitektur, og i går blev det offentliggjort, at konkurrencens jury har valgt Vejlands Kvarter som bedste 'Unbuilt Masterplan'.

Det er Henning Larsen Architects, der står bag den prisvindende masterplan for Vejlands Kvarter. Kvarteret får hjemsted ved Vejlands Allé i København med adgang til det bynære naturområde Amager Fælled og vil indfri ambitionen om at blive Københavns første bæredygtige bydel med træ som gennemgående byggemateriale.

By & Havns adm. direktør Anne Skovbro glæder sig over den internationale anerkendelse:

- Vejlands Kvarter er et visionært og banebrydende projekt, hvor vi kommer til at sætte nye standarder for træbyggeri i Danmark. I By & Havn ønsker vi at gå forrest i arbejdet med at udvikle bæredygtige bydele, og jeg er glad for at se, at Vejlands Kvarter har opnået så stor anerkendelse og opmærksomhed fra udlandet, som denne pris er et udtryk for, siger Anne Skovbro.

Samspil med naturen
I konkurrencebeskrivelsen af Vejlands Kvarter fremhæves blandt andet byggeriets samspil med naturen, grønne facader og større sammenhængende natur- og friarealer. Der lægges også vægt på, at træ - modsat andre byggematerialer som f.eks. beton og stål - er med til at optage dele af verdens CO2-udledning.

Det er By & Havn og PensionDanmark, der står bag udviklingen af Vejlands Kvarter, og for at sikre ambitionen om en bæredygtig bydel er det målet, at Vejlands Kvarter skal bæredygtighedscertificeres efter højeste bæredygtighedsniveau, som er platin, mens områdets bygninger skal opnå guld-niveau.

PensionDanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen har også store forventninger til projektet:

- Det er helt afgørende, at vi går sammen i partnerskaber om at udvikle sammenhængende bæredygtige byområder, som Vejlands kvarter, der med sine mange boligformer vil skabe en stor grad af mangfoldighed. Det nye kvarter vil blive et fyrtårn og kan være med til at bane vejen for endnu mere bæredygtig byudvikling i fremtiden, siger han.

Igangsættelsen af udviklingen af Vejlands Kvarter kom med i Københavns Kommune budget for 2019. Efter planen skal lokalplanen for Vejlands Kvarter til politisk vedtagelse i Københavns Borgerrepræsentation primo 2021. Herefter vil byggeriet af kvarteret kunne gå i gang.

-losLæs mere om Træ

6/8 2020