Det klimavenlige paulownia-træJesper Schytte med et af de første hybride og friskre paulownia-træer fra plantagen i Korsør, sommeren 2022. Foto: Jesper Schytte.

Det klimavenlige paulownia-træ

Den hybride træsort paulownia er perfekt til byggeri, fordi det har meget stort styrke, er hurtigtgvoksende og optager store mængder CO2, fremhæver Jesper Schytte, der er importør af træsorten

Af Kim Sejr

I stedet for at bruge beton, mursten, mørtel og gips, som frigiver store mængder CO2 under produktionen, så er træ et byggemateriale, som binder CO2, og som er holdbart i mange år.

 I særdeleshed paulownia-træet, der er egnet til ud- og indvendig beklædning, lægter, taglægter og i limtræsudgave også bærende elementer, samt ikke mindst isoleringsbatts, som ikke har tilnærmelsesvis samme CO2-emission som hverken mineraluld eller glasuld.

Lyder noget af argumentationen fra Jesper Schytte, der er begyndt at importere træplanterne til Danmark gennem sin virksomhed Paulownia Danmark.

-Træsorten er perfekt til at indgå i den grønne omstilling, fordi træet optager så store mængder CO2 som det gør. Det er et meget hurtigt voksende træ, der kan blive fem meter højt på blot tre år, og så kan det optage 52 tons CO2 per hektar land, fremhæver Jesper Schytte.

Velegnet til byggeri

 Jesper Schytte ser en stor synergi ved at bruge træet til byggeri – ligesom i bl.a. Kina og Australien.

I Australien, Japan, Kina og Rusland har de brugt træsorten til byggeri i mange år, hvilket er forståeligt fordi det udover den helt særlige evne til at optage CO2 også er en meget stærk træsort. Det er nærmest semi-brandsikkert, fordi det først antændes ved 460 grader og dertil kommer, at det er fleksibelt, stærkt og åndbart – og da det samtidig er let og formbart er det særdeles velegnet til at blive anvendt i byggeindustrien, fremhæver Jesper Schytte.

Overfladen i paulownia-finer er smuk i sig selv, vejer det halve af en almindelig krydsfinerplade, og er ligeså stærk. Paulownia har ca 3-4 vækstzoner om året, hvilket giver sig i udtryk af de mange mørke linier på trods af kun en enkelt vækstperiode på 6 måneder årligt.

 Det giver træet næsten ufattelig styrke og flexibilitet, samtidig med en vægtfylde, der næsten minder om balsa, fremhæver Jesper Schytte og tilføjer:

-Det danske firma Woodfiber er langt fremme i udviklingen af netop isoleringsbatts og byggemoduler lavet af paulownia og andre steder i verden bygges der moderne huse af paulownia, fordi det er billigt, sundt og CO2-venligt, siger Jesper Schytte.

Stort agentur

Paulownia Danmark er den første importør i Danmark af paulownia-træet og Jesper Schytte har agenturet for træsorten, som dækker hele Skandinavien og de baltiske lande.

 Agenturet omfatter rødder til træsorten, som efterfølgende udplantes. Jesper Schytte plantede de første træer i 2020 og i dag er der udplantet mere end 150 hektarer overalt i landet. Herunder på en forsøgsplantage i Korsør.

-Vi skal have forsket lidt i træet og have målt på, hvor meget de vokser i dansk natur og hvor meget CO2, de konkret optager, siger Jesper Schytte, der er meget optimistisk.

-Jeg tror på et hurtigt voksende marked for træsorten, fordi det har så gode egenskaber. Interessen er stor fra landmænd, der kan se en forretning i, at de kan beplante nogle af deres marginale jorder med træsorten og dermed får sig en ekstra indkomst.

 Det kan også være ejere af juletræsplantager der kan se en idé i at supplere med denne træsort og endelig er er der også interesse blandt indehavere af landsteder, hvor der kan etableres en lille plantagedrift. På den måde kunne jeg godt forestille mig, at træet om få år kan komme ud i trælasthandlen efter at have været en tur gennem et savværk, fortæller Jesper Schytte.

Hybrid træsort

 Paulownia er en hybrid træsort fra Kina og der har været udtrykt skepsis over for træsorten som en invasiv træart. Det afviser Jesper Schytte dog med henvisning til en række tyske forskere fra Det Skovvidenskabelige Fakultet og Skovøkologi ved Georg-August Universitetet i Göttingen, der har lavet en afhandling om emnet.

-Træsorten er overhovedet ikke invasiv og sår ikke sig selv, så den frygt er helt ubegrundet, fremhæver han.

Læs mere i apriludgaven af Puff - fagbladet for landets byggecentre og trælaster.

Send din historie om træ til redaktionen: kis@odsgard.dk

18/4 2023