Aktuelle nyheder - Træ

Få besked når træet bliver for fugtigtSensoren måler fugtigheden inde i træet, temperaturen rundt om træet og luftfugtigheden i rummet.

Få besked når træet bliver for fugtigt

En ny sensor kan måle fugtigheden i bygningsværket og temperaturen og fugtigheden i rummet og slå alarm, hvis der er sket skade

Del artiklen på

Det er gået stærkt for Woodsense det sidste år. Siden stifter Jeppe Rasmussen fik Spirekasselegatet er virksomheden vokset til otte fuldtidsansatte. Mere end 300 sensorer er solgt til Danmark, Sverige og Norge, og efterspørgslen vokser.

- Vores løsning er meget enkel. Det er en sensor, du kan sætte på et stykke træ. Sensoren måler fugtigheden inde i træet, temperaturen rundt om træet og luftfugtigheden i rummet. Dataene sendes trådløst til en platform, der analyserer de data, der kommer ind og sender en alarm, når der sket en skade, en lækage eller en opfugtning, siger Jeppe Rasmussen.

Sikrer sundt byggeri
Jeppe Rasmussen er med egne ord en technørd, som har valgt at kaste sin kærlighed på det byggede miljø. Han fik idéen til sensoren efter et møde med en facility management-ekspert, som efterlyste et værktøj til at identificere fugtskader, inden problemet voksede sig stort.

- Vi gik i gang med at fremstille de første prototyper i 2019. I dag kører vi med den tredje version, som vi har produceret godt 700 af. Når man har købt sensoren, tegner man et abonnement og køber adgang til softwaren. Man kan så hele tiden trække rapporter og få et overblik over bygningens helbred, siger Jeppe Rasmussen.

Hjælper grøn omstilling
Sensoren kan bruges til at overvåge gamle slotte og herregårde med meget træ i konstruktionerne. Men den kan også hjælpe med at få mere træ ind i det moderne byggeri. Det er en af grundene til, at opfindelsen fik Spirekasselegatet.

- Træ er et fornybart materiale, som optager CO2. Derfor skal vi blive bedre til at bruge træ i konstruktionerne, men mange bygherrer er nervøse for at bruge træ på grund af risikoen for fugtskader. Her kan sensoren holde styr på træets tilstand og fange eventuelle afvigelser, siger direktør i Boligfonden Kuben, Sidse Buch.

Udover Spirekasselegatet har Woodsense fået støtte fra Innobooster og private investorer. De er også blevet koblet sammen med COWI gennem acceleratorprogrammet Urban Tech.

- Det er virkelig spændende at få COWI som samarbejdspartner. De ejer Arkitema, som har fokus på at bygge i træ, så vi har mulighed for at arbejde tæt sammen på flere projekter. I Danmark har vi i mange år haft fokus på energieffektiviseringer, men vi skal også blive bedre til at bygge med bæredygtige materialer og passe på vores bygninger, når de står der, siger Jeppe Rasmussen.

-dc

Læs mere om Træ

9/9 2021