Aktuelle nyheder - Træ

Forventer godt år trods markedsudsvingVerdens højeste træhus Mjøstårnet, som Moelven har leveret træ til, er et af de projekter, der har fået meget opmærksomhed.

Forventer godt år trods markedsudsving

Moelven lægger an til et årsresultat, som er det næstbedste i koncernens historie

Del artiklen på

Moelven Industrier ASA har et foreløbigt årsresultat på NOK 638,9 millioner for 2018. Det er en stigning på NOK 218,5 millioner i forhold til 2017, og bliver i så fald det næstbedste årsresultat i koncernens 119 år lange historie. Omsætningen i 2018 var på NOK 11.020,8 millioner (NOK 10.768,4 millioner i 2017).

Fjerde kvartal 2018 blev også historisk. Aldrig før har Moelven kunnet præsentere et bedre resultat for årets sidste tre måneder. Driftsresultatet var på NOK 200,4 millioner, hvilket er en stigning på NOK 75,7 millioner i forhold til samme periode året før. Omsætningen i Q4 var på NOK 2753,5 millioner (NOK 2708,9 i 2017).

Koncernchef for Moelven Industrier ASA Morten Kristiansen er ikke overraskende yderst tilfreds med resultaterne.

– Der er stadig stor efterspørgsel efter savet trælast og industritræ fra Timber-divisionen, og her er verdensøkonomien og interessen for bæredygtige produkter en fordel for os. Det er gode tider for eksport i øjeblikket, og det bidrager kraftigt til resultatet. Wood-divisionen, der blandt andet sælger byggematerialer samt facade-, interiør- og udendørsprodukter, har også leveret et bedre resultat i 2018. Wood-divisionen oplever en god efterspørgsel, selvom byggeaktiviteten i Skandinavien har svinget en del i løbet af året. I divisionen for Byggesystemer, som står for limtræ, byggemoduler og systemindretninger, svinger resultaterne lidt mere fra selskab til selskab. Her er det forskellige markedsudsving i Norge og Sverige, der trækker det samlede resultat lidt ned i forhold til 2017, forklarer Morten Kristiansen.

Innovative projekter
I 2019 fylder Moelven 120 år, og planen er at holde sig til den samme opskrift, som Moelven har fulgt i alle år.

- Det betyder, at vi hele tiden arbejder med, hvordan vi møder kunderne, og med at udvikle vores ansatte og vores produkter. Hvis vi står stille, sakker vi bagud, siger Morten Kristiansen, som kan se tilbage på en række innovative projekter i 2018.

Mjøstårnet, som er verdens højeste træhus, har fået meget opmærksomhed. Det samme har projektet ’Det digitale savværk’ ved Moelven Valåsen AB – et projekt, som også har resulteret i nye patentansøgninger.

For nylig blev robotlinjen på Moelven Byggmodul AB i Säffle nomineret til prisen ’Top five innovations’ af den amerikanske organisation Hive 50. Det er første gang, at et projekt uden for USA nomineres til denne pris.

Antallet af skader skal nedbringes
Selvom 2018 samlet set blev rigtig godt for Moelven-koncernen, er der nogle områder, der ikke har levet op til forventningerne

– HMS-arbejdet har været vigtigt i 2018, og der er sket en forbedring af udviklingen i antal skader. Ikke desto mindre har vi stadig for mange skader, og det bliver der arbejdet intensivt på at nedbringe. Hver eneste skade er en for meget, siger Morten Kristiansen.

-los


Læs mere om Træ

1/2 2019