Aktuelle nyheder - Træ

  Fuld kraft frem i træelementproduktionen Både byggeriets rådgivere og slutkunderne efterspørger mere bæredygtigt byggeri. Det giver travlhed hos Roust Træ, hvis spær- og elementproduktion er grøn på mange måder.

Fuld kraft frem i træelementproduktionen

Hos Roust Træ er der ingen negativ corona-effekt. I stedet er spær- og elementproducenten kommet på den grønne gren med øget efterspørgsel på de bæredygtige byggeelementer

Del artiklen på

Af Louise S. Strøbech

Byggebranchen er ved at få øjnene op for fordelene ved træelementbyggeriet, og det kan mærkes hos Roust Træ, der producerer bl.a. spær og elementer til tag, vægge, etagedæk samt kviste på fabrikken i sydvestjyske Årre. Her er der særligt gang i den netop nu efter 4-5 år med god fremgang.

- Vi har lavet elementer siden 1980’erne, så det er ikke nyt for os, men byggebranchen har været meget præget af traditioner og ’sådan har vi altid gjort’, og det har kommet betonbranchen til gode. Men lige nu mærker vi særligt stor efterspørgsel på vores varer. Vi er ramt af hele den her grønne bølge, fordi vi producerer i CO2- og miljøvenlige materialer. Samtidig har der været så travlt i byggebranchen, at det har givet ekstra lange leveringstider på betonelementer. Det har smittet af på os, siger adm. direktør i familiefirmaet Roust Træ, Claus Pedersen til fagbladet Puff.

Han tilføjer:

- Den grønne gren løfter os op netop nu. Folk er begyndt at tænke mere på bæredygtighed. Især har vi mærket indenfor de sidste par år, at også rådgiverne er begyndt at interessere sig for det grønne, plus at de er blevet bevidste om, at vores elementer er certificerede, har en kvalitetssikring, og at vi producerer under tag, så man altid ved, hvilken kvalitet man får. Der er ingen usikkerhed, intet spild, og så leverer vi elementerne direkte til byggepladsen.

De bæredygtige unge
Blandt forbrugerne er det især de unge, der er begyndt at stille krav til bæredygtighed, når de skal foretage valg i deres hverdag. Om det er, når de køber madvarer, investerer i en bil eller bygger et hus, så er bæredygtighed langt oppe på prioriteringslisten. Det viser de seneste års mange analyser og spørgeskemaundersøgelser med fokus på bæredygtighed, og det mærker de også hos Roust Træ.

- Det er helt tydeligt, at slutbrugerne er begyndt at presse på for mere bæredygtigt byggeri. Specielt går de unge forbrugere meget op i, at det skal være grønt og mere CO2-venligt, siger Claus Pedersen.

Artiklen fortsætter under billedet...
Det er særligt i elementproduktionen, de har travlt hos Roust træ.

Kører med toholdsskift
Han overtog ledelsen efter sin far i 2016, og er fjerde generation i familien Pedersen, hvor fædre, brødre, onkler, hustruer og mødre siden 1925 har drevet tømrer-savværks- og træelementvirksomhed i lokalområdet. I dag er der cirka 130 ansatte i virksomheden, hvoraf langt de fleste arbejder i produktionen, der på grund af travlhed kører med både dag- og aftenhold.

I foråret blev et nyt aftenhold på 7-8 medarbejdere ansat på grund af tralvhed, og i august ansatte Claus Pedersen endnu et hold.

- Vi kører en linje til spær og en linje til træelementer, og det er især indenfor træelementer, at vi har travlt. Derfor har vi lidt lange leveringstider netop nu, men sådan har det faktisk været de sidste par år. Vi kunne da også godt sælge mere, hvis vi øgede vores kapacitet, men det er vi lidt forsigtige med, da vi jo leverer til en branche med visse udsving, bl.a. pga. vejret, siger Claus Pedersen, der havde forventet en negativ corona-effekt også på fabrikken i Årre, da det meste af Danmark blev lukket ned i foråret

- Lige i starten troede vi, det hele ville gå i stå eller i hvert tilfælde bakke, men det er ikke sket. Men på et eller andet tidspunkt må det vel ramme os, tror jeg, så vi vælger ikke at gå alt for hårdt frem med nyansættelser, slutter han.

louise@odsgard.dk

Kilde: Puff


Læs mere om Træ

25/9 2020