Aktuelle nyheder - Træ

Hæder til dedikeret og nysgerrig træmand Lauritz Rasmussen har haft interesse for træets mange egenskaber, siden han var barn. Hans udvikling af tag- og facadeelementer i træ har nu indbragt ham Bygningskomponentprisen.

Hæder til dedikeret og nysgerrig træmand

Bygningskomponentprisen 2019 går til Lauritz Rasmussen fra Taasinge Elementer, der har arbejdet 30 år på at gøre præfabrikerede træelementer til centrale bygningskomponenter

Del artiklen på

I november modtog han Bygningskomponentprisen 2019 for sit engagerede og vedholdende arbejde. Fra han byggede egne møbler i forældrenes snedkerværksted til sine 25 år som administrerende direktør hos Taasinge Elementer, har Lauritz Rasmussen udvidet mulighederne for, hvordan man i dag kan bygge med træ.

Gennem årene har han raffineret produktionen af tag- og facadeelementer i træ og gjort det muligt at bygge alt fra parcelhuse til højhuse med træelementer, der på en gang er præfabrikerede, skræddersyede og energivenlige.

Lauritz Rasmussen har blandt andet rykket produktionen af træelementer ind i kontrollerede fabriksrammer, hvor brugen af energi, resurser og omkostninger er blevet reduceret, og mulighederne for at bygge med træ er blevet udvidet og forfinet.

Om motivationen for at give Bygningskomponentprisen til Lauritz Rasmussen siger Bjarne Graabæk Thomsen, formand for indstillingskomitéen:

- Lauritz Rasmussens har gjort træ til et stadig mere anvendeligt og vigtigt element i byggeriet. Både i forhold til bæredygtighed og mulighederne for at bruge træ i nye sammenhænge har han igennem industrialisering sat nye standarder, så træ ikke længere er et supplerende element, men et bærende element. Det er på grund af Lauritz Rasmussens nysgerrighed og engagement, at vi i dag kan anvende træet som bygningskomponent i så mange og så komplekse byggerier, som vi gør.

Livslang interesse for træ
Lauritz Rasmussen har som søn i en femtegenerations tømrervirksomhed fra barnsben haft en interesse for træets mange egenskaber. En interesse, der har ført ham fra forældrenes værksted til en 25 år lang karriere hos Taasinge Elementer.

Imellem værkstedet og Taasinge Elementer er det også blevet til en ph.d. i sandwichkonstruktioner, eller de såkaldte nul-energi-elementer, der blev brugt til at bygge ’nul-energi-huset’ på DTU. I dag er Lauritz Rasmussen seniorrådgiver for Taasinge Elementer og driver virksomheden LR-Consult.

Træ i nye rammer
Lauritz Rasmussens dedikerede og nytænkende arbejde kan man blandt andet opleve i de elegante tagformer på Bispebjerg Bakke-byggeriet i Københavns Nordvestkvarter, der er tegnet af kunstneren Bjørn Nørgaard.

Som nogle af de første i Danmark gjorde Taasinge Elementer med Lauritz Rasmussen i spidsen brug af digitale projekteringer til byggeriet. Og ved at kombinere kertotræ med speciallamineret krydsfiner blev det muligt at fremstille de dobbeltkrumme elementer industrielt, hvilket betød større besparelser, kortere produktionstid og et bedre produkt.

Om baggrunden for karrierens mange resultater siger Lauritz Rasmussen:

- Jeg har altid været begunstiget af dygtige medarbejdere og har aldrig sagt nej til nye udfordringer. Jeg tror også, jeg kan tilskrive min faglige baggrund en stor del af den succes, mine kollegaer og jeg har haft med at rykke træelementer som bygningskomponent ind i nye sammenhænge. Helt fra opførelsen af Danmarks første tre- og fireetagers træhuse har det at have en forståelse for træets bygningsfysiske egenskaber på et både praktisk og teoretisk plan udgjort en uvurderlig ballast. Den har jeg kunnet trække på, når vi skulle finde løsninger til helt nye opgaver indenfor produktion og brug af træelementer i byggeriet.

En forbilledlig indsats
Lauritz Rasmussens dedikerede arbejde med at lade træets mange muligheder komme til udtryk i bredt anvendelige byggeelementer udgør præcist den forbilledlige indsats, som Villum Fonden og Velux Fonden ønsker at honorere med Bygningskomponentprisen.

Det var da også en stolt og glad Lauritz Rasmussen, der modtog prisen:

- Jeg er enormt glad for den anerkendelse, der følger med prisen, og den opmærksomhed, den er med til at skabe omkring de mange muligheder, der ligger i træelementer som industrialiseret bygningskomponent. Ved at optimere produktionen af trækomponenter har vi kunnet skræddersy komplekse og fleksible komponenter til den danske bygningsarkitektur. Det arbejde er jeg stolt over at modtage Bygningskomponentprisen for, sagde han i forbindelse med overrækkelsen.

Om Bygningskomponentprisen:
Bygningskomponentprisen belønner hvert andet år en særlig indsats indenfor industrialiserede bygningskomponenter. Prisen har til formål at anerkende de helt særlige ildsjælepræstationer, der med stort engagement og vedholdenhed skaber kvalitet igennem deres arbejde.

-los

Læs mere om Træ

20/11 2019