Aktuelle nyheder - Træ

Hædres for enestående håndværk Retten i Aarhus er den fjerde modtager af Snedkerprisen og modtager bl.a. prisen for at vise snedkeriet frem fra bedste side. Foto: Helene Høyer Mikkelsen

Hædres for enestående håndværk

Retten i Aarhus modtager Snedkerprisen 2021 for en smuk og nænsom restaurering og ombygning af bygningen med en høj prioritering af snedkerhåndværket

Del artiklen på

Smykkeskrinet, der i dag er indrettet som retsbygning, ligger på Vester Allé 1 i et terræn der skråner mod Aarhus Å. Smykkeskrinet er et velbevaret arkitektonisk mesterværk, der blev opført som Statsbibliotek i 1898-1902 og siden 1963 har fungeret som Erhvervsarkiv.

Efter omfattende restaurering og ombygning gennem de seneste år er arkitekt Hack Kampmanns bygning indrettet som moderne retsbygning og arbejdsplads, der nu huser Retten i Aarhus. Med faglig viden, nærvær og passion er bygningen nænsomt tilpasset den nye funktion og de krav, der stilles til en moderne retsbygning – fra den overordnede plandisponering og ned til de mindste detaljer.

- I år ønskede vi at prise det gode håndværk i forbindelse med renovering, genbrug eller miljø. Ombygningen af Smykkeskrinet er i vores øjne forbilledlig, og folder både træet og håndværket ud i dette projekt, hvilket gør Retten i Aarhus til en meget værdig modtager, fortæller snedkermester Mads Raaschou, oldermand i Københavns Snedkerlaug.

Restaureringen og ombygningen af Hack Kampmanns velbevarede arkitektoniske mesterværk har givet Aarhus en moderne retsbygning og arbejdsplads for Skifte- og Fogedretten. Sammen med nabobygningen Tinghuset danner Smykkeskrinet rammen om Retten i Aarhus.

Bygningen blev taget i brug i januar 2021, og ansatte, brugere og besøgende i Retten kan også glæde sig over installationen af et stort kunstprojekt, der kredser om emnet non-human trials, og som er integreret i reolerne i den tidligere læsesal. Non-human trials er udført af den anerkendte, internationale kunstnerduo benandsebastian.

Læs mere under billedet...
Detalje fra Retten i Aarhus. Foto: Helene Høyer Mikkelsen

Et arkitektonisk og håndværksmæssigt mesterværk
Rønnow Arkitekter vil d. 28 maj modtage Snedkerprisen 2021 på vegne af et stort hold:

- Det er et fantastisk projekt, som alle involverede er gået til med største omhu, passion og faglige stolthed. Bygningen er født som et arkitektonisk og håndværksmæssigt mesterværk og det har alle involverede gennem hele projektet haft som målestok. Tilgangen har været at tage udgangspunkt i det eksisterende og balancere opfyldelsen af de behov, der ligger i den nye funktion, med hensynet til bygningens fredningsværdier, udtaler arkitekt og partner i Rønnow Arkitekter, Inge-Lise Kragh.

En forbilledlig holdindsats
Snedkerprisen uddeles en gang om året, og priskomitéen har præmieret vidt forskellige projekter og hold. I år er det fjerde gang, Snedkerprisen bliver uddelt. Tidligere er prisen gået til Noma, Egeværk og Kongehallen i Sagnlandet Lejre.

- Vi har dermed tidligere værdsat smuk indretning, kunstnerisk udforskning af træet og historisk monumentalarkitektur. Retten i Aarhus rummer på en eller anden måde det hele – vi har en historisk perle, respekt for det gamle håndværk og de oprindelige visioner for den nationalromantiske bygning. Vi har en totalindretning, der viser snedkeriet frem fra bedste side, og vi har integrerede kunstværker i løsningen. Det er derfor en glæde for priskomitéen at overrække årets Snedkerpris til Rønnow Arkitekter, der modtager den på vegne af det store hold, der har arbejdet med restaurering og ombygning af Smykkeskrinet, slutter Mads Raaschou.

Prisen på DKK 150.000 doneres af Kirsten og Freddy Johansens Fond og uddeles af Københavns Snedkerlaug.

Rundt om Retten i Aarhus
- Opdragsgiver: Bygningsstyrelsen
- Projektets karakter og formål: Restaurering, ombygning og funktionsændring
- Tidsperiode: 2017-2020
- Ibrugtagning: Ranuar 2021
- Areal: 3950 m2
- Totalrådgiver/arkitektrådgiver: H+ ARKITEKTER
- Arkitektrådgiver/restaurering: Rønnow Arkitekter
- Ingeniørrådgiver: Tækker Rådgivende Ingeniører
- Entreprenør: Enemærke & Petersen
- Snedkerarbejde: Enemærke & Petersen snedkere, Gjellerupvej Maskinsnedkeri v/Kurt Pederse, Snedkermester Carl Schneider, Wood Step, Barlby Carlsson, Vahle, Lafuco og Snedkersind
- Kunstnerisk udsmykning: benandsebastian

-los

Læs mere om Træ

25/5 2021