Aktuelle nyheder - Træ

Indbyder til konference om højhuse i træ Folkeskoler, parkeringshuse, højhuse. Der er snart ikke grænser for, hvad man kan bygge i træ. Arkivfoto

Indbyder til konference om højhuse i træ

27. april afholder Byens Ejendom konference om højhusbyggerier og andre større projekter i træ. Der vil bl.a. blive kigget på udfordringer, løsninger og økonomi

Del artiklen på

Træbyggeri bliver mere og mere populært, og det er nu muligt at bygge både højhuse og store bygningskomplekser i træ. Træets stigende popularitet som byggemateriale skyldes dets klimavenlige egenskaber, fleksibelt og lave vægt.

Fordi materialet kan ånde, giver træ et betydeligt bedre indeklima i sammenligning med beton og andre byggematerialer. Som et bæredygtigt alternativ til beton er træ derfor kommet i fokus hos både bygherrer og arkitekter.

Blandt dagens oplægsholdere er Lone Wiggers, partner og arkitekt maa, mnal, hos C.F. Møller, der er arkitekten bag Sveriges højeste træhus, den 8,5 etagers høje beboelsesejendom i kvarteret Kajstaden i Västerås. Hun vil tale under overskriften ’Højhuse i træ - ny trend?’ og vil bl.a. komme ind på de erfaringer, der er gjort med højhusbyggeri i træ i f.eks. Sverige og Norge, og hvordan de erfaringer sagtens kan overføres til Danmark.

Hvad er fordelene og mulighederne ved at bygge højhuse i træ, og hvad er de tekniske, og ikke mindst brandtekniske, udfordringer og krav? Hvor stor er interessen for at bygge højhuse i træ?, er bl.a. spørgsmål, hun vil svare på.

Senere på formiddagen vil sløret blive løftet for syv gode grunde til at bygge i træ, inden der bliver sat fokus på de tekniske krav og udfordringer ved træbyggeri. Her vil man f.eks. få svar på spørgsmål som:

Hvilke tekniske udfordringer og krav er der ved træbyggeri? Brandkrav, lydkrav og krav til konstruktionen. Hvad skal man være opmærksom på, og hvordan løser man udfordringerne?

Bygger boligkompleks op til fire etager i træ
Efter en kaffepause bliver der kigget nøje på det 4100 kvm store boligkompleks med 39 boliger i op til fire etager på Lisbjerg Bakke, der fremstår som et seriøst og bæredygtigt bud på fremtidens etagebyggeri træ. AL2bolig står bag projektet, hvor de første beboere flyttede ind i påsken 2018.

Byggeriet blev kåret som Fremtidens Bæredygtige Almene Bolig af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Tegnestuen Vandkunsten står bag arkitekturen, mens Moe er rådgiver på projektet. Moe er også rådgiver på et andet projekt, Knudrisrækkerne, der opføres delvis i træ og delvis i genanvendte materialer.

Hvilke overvejelser ligger til grund bag valget af træ som byggemateriale? Hvordan er det at arbejde med træ som byggemateriale og hvilke erfaringer har man høstet i forbindelse med dette banebrydende byggeri?, får man svar på her.

Kl. 11.45 bliver der kigget på skolebyggeri i træ, og inden det er tid til spørgsmål, afslutning og frokost, kan deltagerne få flere informationer om det parkeringshus på 19.300 kvm, der skal bygges i træ i Sydhavnskvarteret i Aarhus.

Arkitektfirmaerne Open Platform, OP og Jaja Architects har i samarbejde med Rama Studio og Søren Jensen Rådgivende Ingeniører vundet den åbne konkurrence om det nye parkeringshus, der med sine hovedkonstruktioner i træ skal bidrage aktivt til målet om en CO2-reduktion på vej mod Danmarks klimaneutralitet.

Læs mere om konferencen, der bliver afholdt d. 27. april 2021 kl. 09.00 - 12.40 på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Aarhus, her.

-los

Læs mere om Træ

7/12 2020