Aktuelle nyheder - Træ

Massetilpasning vil bringe mere træ ind i byggeriet Øget anvendelse af træ i byggeriet er en adgangsbillet til en mere bæredygtig fremtid, siger Renee Puusepp, der mener, at vi i højere grad skal designe og konstruere bygninger som produkter.

Massetilpasning vil bringe mere træ ind i byggeriet

Byggebranchens fremtid er massetilpasning, som vil medføre effektivitet og omkostningsbesparelser i byggebranchen, udtaler arkitekt og forsker Renee Puusepp

Del artiklen på

Bæredygttighed - Miljø

Renee Puusepp, seniorforsker ved fakultetet for arkitektur på det estiske kunstakademi, er overbevist om, at massetilpasning vil betyde en mere effektiv, men fleksibel konstruktion af træbygninger. Ved massetilpasning menes standardiserede moduler, der kan kombineres på forskellige måder, hvor der samtidig tages højde for kundens behov, nabolag og omgivende miljø.

Industrifremstillede træprodukter såsom Kerto LVL (lamineret finertømmer) er en af de materialer til modulbyggeri, der gør byggeriet hurtigt, let og miljøvenligt.

- Byggebranchen er kendt for sine middelmådige resultater, navnlig hvis vi sammenligner den med produktionen af forbrugsgoder såsom mobiltelefoner eller biler. Byggebranchens fremtid er massetilpasning, som vil medføre effektivitet og omkostningsbesparelser i byggebranchen, udtaler han i en ny Talking Wood-video fra Metsä Wood.

- Vi kan f.eks. anvende Kerto LVL til at skabe lette, men højt standardiserede modulbaserede byggeelementer. Disse kan kombineres på forskellige måder for at skabe bygninger med unik karakter og design, påpeger han.

En mere bæredygtig fremtid med træ
Øget anvendelse af træ inden for byggebranchen er også en adgangsbillet til en mere bæredygtig fremtid, da forskning viser, at byggeri med træ forbruger mindre energi end beton eller stål.

- Med henblik på at maksimere træs evne til at binde kulstof skal træbygninger holde mindst lige så længe, som træet vokser. Ved at plante træer, fælde træer og låse CO2 inde i bygninger kan vi nedbringe den globale CO2-udledning med 30 % og forbruget af fossile brændsler med op til 20 %, siger han.

Renee Puusepp mener, at vi i højere grad skal designe og konstruere bygninger som produkter.

- For at få træbyggeri skaleret op i noget, som virkelig kan bidrage til at forsinke klimaforandringerne, skal vi opfinde nye massetilpasningsbare bygninger, der er designet til at tage hensyn til hele bygningens levetid, siger Renee Puusepp.

Han har en ph.d. i arkitektur og er forsker, studerede på det estiske kunstakademi og på University of East London. Hans firma Slider Studio kombinerer traditionelt arkitekturarbejde med softwareudvikling, og han er desuden partner i Creatomus Solutions, en virksomhed, der fokuserer på udvikling af teknologi til massetilpasning af arkitektur.

Find Renee Puusepps Talking Wood-video (MP4: Masscustomisation enables sustainable constructions) om fordelene ved massetilpasning inden for træbyggeri her.

-los

Læs mere om Træ

7/4 2020