Aktuelle nyheder - Træ

Rekreativt område renoveret med robinietræ

Rekreativt område renoveret med robinietræ

Til den bæredygtige renovering af Skøjtesøerne i Bramming er der brugt store mængder robinietræ, som sikret er et bæredygtigt alternativ til trykimprægneret træ

Del artiklen på

Det centrale og populære rekreative område, Skøjtesøerne i Bramming, er netop blevet renoveret via en bevilling på 1,2 mio. kr. fra Esbjerg Kommune. Der er etableret en 2,1 meter bred gangsti rundt om begge søer, og der er lavet en solid kantsikring i robinietræ, som sikrer at jorden ikke skrider, ligesom der er etableret et terrændæk - en platform i robinietræ ud over vandet på den mindste af de to søer, som populært kaldes ishockeysøen.

Robinietræet er fra bæredygtige plantager i EU og er ekstremt holdbart, idet andelen af kernetræ er næsten 100 %. Robinie er en af de løvtræssorter, der har mindst andel af såkaldt splinttræ. Splinten er ca. 10 millimeter, og når den er fjernet, er resten rent kernetræ. Til sammenligning har egetræer splinttræ helt op til 60 millimeter.

Robinietræet har en celleformet struktur, der er kugleformet som et grantræ, og derfor kan svampesporer ikke trænge ind. Robinie har desuden et højt indhold af naturlige garvesyrer, der slår svampe ihjel. Ifølge langtidsforsøg på Teknologisk Institut er holdbarheden - gravet ned i jorden - mellem 18 og 34 år.

Robinie er som bæredygtigt alternativ til trykimprægneret træ bl.a. oplagt at bruge ved projekter i saltvand, og hvor der er særlige krav til holdbarhed og styrke. Og hvor træet er i permanent kontakt med jord eller ferskvand, eller hvor det er vanskeligt at inspicere. Desuden er det oplagt at bruge ved projekter, hvor træet er udsat for vejr og vind samt kondens, men hvor der jævnligt sker en naturlig udtørring.

Firmaet SkovTrup.dk i Snæbum ved Hobro har til kantsikringen leveret 1000 stk. robiniehelpæle og ca. 1700 løbende meter savede robiniebrædder. SkovTrup.dk har desuden leveret over 30 helpæle - også i robinie-træ - og næsten 90 båndsavede brædder af robinietræ til platformen samt 8000 træskruer.

Direktør og medejer af SkovTrup.dk, Søren Gøttrup, siger:

- Vi sælger kun træ, som vi kan stå inde for. Derfor sælger vi heller ikke trykimprægneret træ, der er deponiberettiget efter brug. Og vi sælger ikke træ fra troperne, for vi kan ikke stole på de dokumenter, der følger med træet. Den bedste måde at begrænse rovdrift i regnskovene og brugen af giftigt, trykimprægneret træ, er derfor at finde et alternativ - og dér er robinietræ oplagt. Det gror i Europa, og vi køber det fra plantager i Slovakiet, Ungarn, Tyskland og Polen.

-kj

Læs mere om Træ

18/2 2019