Aktuelle nyheder - Træ

Træ, træ og mere træBesøgscentrets strukturelle design kombinerer industrifremstillede træelementer og unikke arkitektoniske løsninger med detaljerigt tømrerarbejde. Foto: Sami Karppinen

Træ, træ og mere træ

Pro Nemus besøgscentret i Finland er et udstillingsvindue for industrifremstillede træprodukter

Del artiklen på

Metsä Groups nye besøgscenter Pro Nemus i Äänekoski i det centrale Finland er et førsteklasses eksempel på hurtigt byggeri med træ. Den 1000 m2 store bygning, der blev bygget på syv måneder, viser, hvordan Metsä Woods Kerto LVL-produkter (lamineret finertømmer) giver muligheder for hurtigt, let og grønt byggeri.

Bygningen kombinerer industrifremstillede træelementer og unikke arkitektoniske løsninger med detaljerigt tømrerarbejde. Træskelettet af søjler og bjælker og de præfabrikerede væg-, gulv- og tagelementer er alle lavet af Kerto LVL. Inde i bygningen er træmaterialerne og de mange detaljer i konstruktionen gjort synlige som en del af udstillingen. Metsä Woods træprodukter er også blevet anvendt på forskellige måder i indretningen af besøgscentret og i de visuelle løsninger.

Træskelettet og træelementerne til besøgscentret er leveret af det finske firma VVR Wood. Der er anvendt Metsä Woods Kerto LVL-produkter til træskelettet og til fremstillingen af søjlerne og bjælkerne. For at opnå tykkelsen på søjlerne sammenlimes flere bjælker.

Artiklen fortsætter under billedet...
Ved at benytte præfabrikerede træelementer kunne byggeperioden forkortes til blot syv måneder. Foto: Sami Karppinen

Den stramme tidsplan på kun syv måneder var den største udfordring under projektet, hvor arkitektoniske detaljer skulle implementeres med stor præcision. God planlægning og godt samarbejde mellem de forskellige parter spillede en stor rolle ved opførelsen af projektet.

- Byggeri med træelementer er hurtigt og effektivt, og projektstyringen er lettere, når konstruktioner, der består af elementer, i stadig større grad færdiggøres på fabrikken. Metsä Woods Kerto LVL-produkter blev leveret til elementfabrikken skåret efter vores specifikationer, hvilket gjorde monteringen yderst effektiv hos os, siger Tero Vesanen, direktør for VVR, der fik en underleverandør til at udføre den specielle CNC-udskæring af træprodukter til bygningen.

Træ skaber muligheder
Ulla Passoja fra UKI Architects, der har tegnet projektet, er glad for det store potentiale for forskellige løsninger, træ har.

- Denne bygning kombinerer industrielt træbyggeri med detaljerigt tømrerarbejde på højt niveau. Det er ganske enkelt det bedste ved at bygge i træ: Selve materialet skaber mulighed for mange forskellige typer forarbejdning, der er nemme at implementere, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet...
Besøgscenteret giver også mulighed for et indblik i de typer træ, Metsä Group kan levere. Foto: Sami Karppinen

Laserende sort behandling
I stueetagen er der forsænkede lofter med Kerto LVL S-beam-bjælker, og lobbyen har garderobestativer af birk og grankrydsfiner. Væggenes overflader har her fået en laserende sort behandling og er fremstillet af grankrydsfiner. Væggene og elementerne på toiletterne er fremstillet af Kerto LVL. Siderne på trapperne er beklædt med paneler i krydsfiner af birk med CNC-udskårne mønstre, der forbedrer akustikken.

- Besøgscentret er en helt ny måde at udforske mulighederne for anvendelsen af træ i byggeriet på. Når Metsä Group har bygget et udstillingsrum, der kombinerer den rene natur med virtual reality og oplevelser i forbindelse med det nye bioproduktanlæg, er det fordi vi ønsker at vise vejen og være en stærk foregangsvirksomhed inden for bioøkonomi, lyder den officielle udmelding fra Metsä Wood, der er en del af Metsä Group, havde en omsætning på 0,5 mia. euro i 2017 og beskæftiger mere end 1400 medarbejdere.

-los


Læs mere om Træ

25/9 2018