Aktuelle nyheder - Træ

Tre gode råd til mere klimavenlige hjemmeprojekterEn af de mindre kendte træsorter, Guariuba, duer også, hvis man skal lægge terrasse, lyder det fra trævirkeomheden Keflico, der ønsker at slå et slag for netop de mindre kendte træsorter.

Tre gode råd til mere klimavenlige hjemmeprojekter

Danskerne ønsker, at bæredygtigt byggeri vinder mere frem i fremtiden. To ud af tre mener samtidig, at manglende kendskab til bæredygtigt byggeri og materialer er en stor udfordring. Det hjælper trævirksomheden Keflico nu med

Del artiklen på

En stor undersøgelse fra Stark viser, at 62 % af danskerne ser det som en stor fordel, at bæredygtigt byggeri vinder frem. Men undersøgelsen viser også, at langt de fleste mener, at viden om, hvordan man kan bygge mere bæredygtigt, stadig mangler.

En af de virksomheder, som har specialiseret sig i viden om brugen af ét af verdens mest bæredygtige byggematerialer, er trævirksomheden Keflico, der leverer træ til tømmerhandler, byggemarkeder og den træforbrugende industri over hele landet. Og her glæder man sig over det stigende fokus på bæredygtighed:

- Vi oplever, at bæredygtighed er kommet til at spille en stor rolle ude blandt danskerne. Efterspørgslen på klimavenlige produkter stiger, og i specielt de større byggeprojekter stilles der nu i højere grad krav til klimabevidsthed. Vi vil gerne hjælpe med at fremme den bæredygtige udvikling ved blandt andet at dele ud af vores mangeårige erfaring inden for brugen af træ, forklarer Camilla Hyldgaard Thomsen, der er kommerciel direktør i Keflico.

Hun giver her tre konkrete råd til, hvordan man kan bygge med mere omtanke for klima og miljø.

1. Træ som materiale er et klimabevidst valg både inde og ude
Udover at være usædvanligt æstetisk smukt så er træ også ét af de mest klimavenlige materialer, der findes. Som intet andet materiale lagrer træ CO2 i hele sin levetid, også mens det er i anvendelse som f.eks. en træterrasse til sommerens udehygge, en særpræget beklædning i træ til husfacaden eller sågar som en unik bænk i entréen. Anvendelsesmulighederne er altså mange. Derfor er en bevidsthed om byggematerialernes egenskaber ifølge Camilla Hyldgaard Thomsen også et rigtig godt sted at starte når man skal bygge:

2. Anvend alternative træsorter og kig efter de korte længder
Vi mennesker har en naturlig tilknytning til skov og dermed også træ. Men vidste du, at der findes over 50.000 forskellige træsorter i verden. Nogen træsorter egner sig rigtig godt til terrasse- og facadeprojekter, hvorimod andre er gode til produktion af inventar og møbler. Det afhænger alt sammen af træets egenskaber. Det allerbedste for skovene og klimaet er, at vi bruger lidt af alle træsorterne i stedet for kun at anvende få velkendte træsorter. Hvilket vi i dag har en tendens til. Derfor kan det være en fordel for både skovene, men også din egen pengepung, også at kigge efter mindre kendte træsorter som eksempelvis Guariuba, Tatajuba og Louro Gamela.

3. Gå efter bæredygtighedscertificeringer
Hvis man vil sikre sig, at ens træbaserede byggematerialer kommer fra bæredygtige kilder, skal man gå efter produkter, der enten er FSC- eller PEFC-certificeret. Det er nemlig din sikkerhed for, at det træ, du skal bygge med, lever op til nogle af de strengeste krav til ansvarlig og bæredygtig skovforvaltning, klima og biodiversitet, og samtidig støtter du lokalbefolkningen i nogle af verdens mest udsatte skovområder.

-los


Læs mere om Træ

6/7 2021