Bygma Red Week
scroll
Gipsplader på en helt ny måde- Den klimavenlige produktion med strøm fra vandkraft giver et væsentligt bidrag til at nedsætte projektets samlede CO2-forbrug, siger Jonas Niebling, projektleder hos Nrep. Foto: Nrep.

Gipsplader på en helt ny måde

Som den første og hidtil eneste producent af gipsplader i verden er det sidste år lykkedes Saint-Gobain Gyproc at omstille sit produktionsanlæg i Fredrikstad fra naturgas til udelukkende at køre på strøm fra vandkraft

Den nye generation af gipsplader er nu tilgængelig på det danske marked, og de er fra første færd blevet taget godt imod, især i forbindelse med store projekter med ambitiøse klimakrav

Omlægningen fra naturgas til strøm fra vandkraft har resulteret i en 100 % CO2-fri produktion (scope 1 og 2).

Sammenlignet med konventionelt producerede gipsplader fra Gyproc har den CO2-fri produktion reduceret gipspladernes aftryk med 41 % set i livscyklusperspektiv - inklusiv transporten fra Norge til Danmark.

Den CO2-mæssige besparelse kan dokumenteres ved sammenligning af de 3. parts verificerede EPD'er.

- Vi ser det som et nybrud inden for produktion af byggematerialer, at det nu er muligt at producere et standardbyggemateriale som gipsplader med en CO2-fri produktionsfase, forklarer Saint-Gobain Denmarks administrerende direktør, Mick Schou Rasmussen, og fortsætter:

- Regeringen har strammet klimakravene i bygningsreglementet, så grænseværdien på nybyggeri sænkes fra de nuværende 12 til gennemsnitligt 7,1 kg CO2 pr. m2 fra juli næste år.

- Hos mange af branchens aktører oplever vi dog et ønske om at sænke CO2-loftet yderligere for at imødekomme Paris-aftalens mål om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader.

Ifølge Mick Schou Rasmussen er materialernes egenskaber også fortsat en afgørende faktor i markedet. Det er noget, der bliver spurgt ind til, men energikilden har ingen betydning for produktegenskaberne.

- Klima-seriens produktegenskaber er nøjagtigt de samme, som i de plader, der kommer fra en traditionel produktion med naturgas. Derfor er det også helt simpelt at konvertere fra et byggeri, der er projekteret med traditionelle gipsplader, til klimaplader, siger Mick Schou Rasmussen.

Klimaplader til godt en million kvadratmeter
Allerede nu er de nye gipsplader solgt i en mængde, der svarer til omkring en million m2 gipsplader fordelt på primært større projekter.

En af dem er ejendoms- og byudviklingsvirksomheden Nrep, der står bag opførslen af et nyt friplejehjem med tilhørende daginstitution på i alt 7000 m2 i Kolding.

Udsigten til en CO2-mæssig besparelse på godt og vel 11 ton CO2 gjorde det oplagt at vælge gipsplader, der er produceret med strøm fra vandkraft som eneste energikilde frem for konventionelt producerede plader.

Besparelsen er udregnet ith. det danske bygningsreglement, BR18, som ikke inkluderer transporten. Men selv med transporten fra Norge opnås en besparelse på 7,8 ton CO2 på opførslen af Friplejehjemmet Altura Kolding Centrum.

- Vores mål er at opnå en DGNB Guld certificering, så vi havde i forvejen planlagt at erstatte så mange betonvægge som muligt med gipsvægge for at nedbringe CO2-aftrykket fra projektets byggematerialer.

- Den klimavenlige produktion med strøm fra vandkraft giver et væsentligt bidrag til at nedsætte projektets samlede CO2-forbrug, forklarer Jonas Niebling, projektleder hos Nrep.

Han påpeger, at Nrep generelt efterspørger flere byggematerialer, der kan bidrage positivt til byggeriernes livscyklusberegninger, og som samtidig kan bruges til store byggeprojekter, hvor barren er sat højere end bygningsreglementets krav.

- Tendensen går klart derhen, hvor flere og flere aktører i branchen stiller krav om dokumentation af bæredygtighed ned til mindste detalje. Og det gør vi både af hensyn til klimaet og for at trække mindst muligt på klodens knappe ressourcer.

- Men også fordi vi oplever, at når vi optimerer med bæredygtighed og Paris-aftalens mål for øje, så bliver vores byggeprojekter langt mere attraktive på markedet, forklarer Jonas Niebling.

Det nye friplejehjem Altura Kolding Centrum med 80 plejeboliger og tilhørende daginstitution forventes at stå klar til foråret 2025.

Nordstern er projektets totalentreprenør, Artelia er ingeniørvirksomhed og arkitekterne bag projektet er Nordic Office of Architechture. I foråret 2023 solgte Nrep friplejehjemmet til Northern Horizon som led i en større ejendomshandel.

Med omstillingen fra naturgas til strøm fra vandkraft skåner selve fabrikken i Fredrikstad klimaet for udledning af 23.000 ton CO2 om året.

Omstillingen til CO2-fri produktion er et led i Saint-Gobain-koncernens overordnede mål om at være CO2-neutral i 2050. Den norske stat har støttet projektet med omkring 44 millioner kroner ud af den samlede investering på 190 millioner kroner.

-dc

1/10 2024