Hvordan skal danskerne bo i 2050?De fire tegnestuer har med deres fremtidsbilleder givet inspiration til Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik, der vil levere en hvidbog med anbefalinger til en ny national arkitekturpolitik.

Hvordan skal danskerne bo i 2050?

Fire tegnestuer har givet hvert deres bud på visionære og tankevækkende billeder på et fremtidigt Danmark, hvor bæredygtighed og fællesskab står i centrum. Filmene er oplæg til en bredere debat om, hvordan danskerne skal bo og bygge fremover

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har nedsat Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik, der har inviteret fire danske tegnestuer til at udfordre forestillingen om, hvordan der skal bygges og bos i fremtiden.

De fire tegnestuer er Atelier for Byers Rum, Hahn Lavsen, Os Arkitekter og Detblå.

Tegnestuerne har skabt hvert deres bud på visionære og tankevækkende billeder på et fremtidigt Danmark, hvor bæredygtighed og fællesskab står i centrum.

Kampagnens fire film giver et blik ind i et radikalt anderledes 2050: Danskerne bor tættere sammen, og et byggestop har lært folk at værdsætte det eksisterende byggeri. Nye boligformer blomstrer, og naturen har fået en afgørende stemme.

De fire film spænder fra at skabe fællesskaber på tværs af parcelhuskvarterets grænser til at indføre by-beskyttelseszoner, der prioriterer vild natur over forstadsbyggeri. Filmene opfordrer til at dele mere, bruge færre ressourcer og tænke radikalt nyt om fremtidens livsrammer.

Filmene er skabt af produktionsselskabet Olala i samarbejde med Dansk Arkitektur Center og opfordrer danskerne til at tænke helt nyt, når det kommer til fremtidens livsrammer. 

Filmene er oplæg og invitation til en bredere debat om, hvordan danskerne skal bo og bygge fremover. Hvordan skabes der bedre byer for flere? Hvordan gentænkes parcelhuskvartererne? Og hvordan lever man tættere på naturen? Kampagnen inviterer alle til at reflektere over nutidens udfordringer og fremtidens muligheder.

- De fire fremtidsbilleder er en vigtig inspiration for vores arbejde i ekspertgruppen. De udfordrer os til at tænke radikalt anderledes om vores bymiljøer og viser, hvordan fremtidens arkitektur kan være en katalysator for bæredygtig forandring.

- Denne nytænkning bidrager til at illustrere de tendenser, der er indarbejdet i ekspertgruppens anbefalingerne til den nye nationale arkitekturpolitik.

- Vi håber, filmene kan bidrage til en åben, aktiv og inddragende dialog om anbefalingerne i kommuner i hele landet, siger Helle Søholt, adm. direktør i Gehl Architects og talsperson for Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik.

Filmene giver et indblik i, hvordan Danmark kan se ud, hvis danskerne er villige til at tænke nyt og handle.

Fra den 25. februar kan filmene ses her.

-dc

18/2 2025