isover
scroll
Hvordan skal København se ud i fremtiden?Vinderen af idékonkurrencen offentliggøres i januar 2025.

Hvordan skal København se ud i fremtiden?

Første fase af idékonkurrencen 'Fingerplan 2.0' er afsluttet, og 43 visioner for hovedstadsområdets fremtid er kommet ind fra både Danmark og andre lande i Norden. Fem vindere skal nu vælges til at omsætte visionerne til konkrete forslag

Hvordan skal hovedstadsområdet udvikle sig i fremtiden? Hvilke kvaliteter skal der værnes om og bygges videre på, og hvordan sikres et sammenhængende Storkøbenhavn, der understøtter en social balance og passer på kloden til de kommende generationer?

Hvad er det for principper, der skal styre udviklingen, hvis det ikke er fingerplanen, som den ser ud i dag?

Det er nogle af de spørgsmål Arkitektforeningen København stiller i idékonkurrencen 'Fingerplan 2.0', som er støttet af Dreyers Fond.

I første fase af konkurrencen, som netop er lukket, er deltagerne blevet bedt om at udarbejde en overordnet vision for hovedstadsområdet i en kort tekst med tilhørende illustration.

43 hold fra både Danmark, Norge og Sverige har taget udfordringen op, og det tegner lovende for hovedstadsområdet ifølge konkurrencesekretær Gustav Kragh-Jacobsen:

- Vi er utroligt glade for den store interesse for konkurrencen. Det er ikke nogen nem opgave, vi har stillet - at tegne en fremtidsvision for noget så komplekst som hele hovedstadsområdet. Jeg glæder mig til den videre proces, hvor et kompetent bedømmelsesudvalg vil dykke ned i alle besvarelserne, siger han.

Fem visioner skal viderebearbejdes
I den kommende tid ligger den svære opgave hos bedømmelsesudvalget, som skal udvælge fem af de 43 indsendte visioner, som er indsendt fra både Danmark, Norge og Sverige.

Vinderne af første fase offentliggøres fredag den 28. juni 2024, herefter starter konkurrencen fase 2, hvor de udvalgte hold skal viderebearbejde deres vision for fremtidens hovedstadsområde.

Visionsforslagene vil blive bedømt af et bedømmelsesudvalg bestående af:

• Tom Nielsen, Arkitekt M.A.A, Professor Arkitektskolen Aarhus
• Ellen Braae, arkitekt MAA, professor i landskabsarkitektur og planlægning, Københavns Universitet
• Mathilde Petri, arkitekt MAA, Mathilde Petri Arkitekter
• Johan Celsing, arkitekt, professor KTH (SE)
• Karl Otto Ellefsen, arkitekt, professor em. institut for urbanisme og landskapsarkitektur, AHO (NO)
• Lars Autrup, arkitekt M.A.A, direktør Arkitektforeningen (formand for bedømmelsesudvalget)

'Fingerplan 2.0' er en idékonkurrence om udviklingen af hovedstadsområdet udskrevet af Arkitektforeningen København og støttet af Dreyers Fond.

Selve konkurrencen er opdelt i to faser: En visionsfase og en konkretiseringsfase:

Fase 1 – Visionsfasen blev udskrevet fra 1. marts og lukkede 1. juni 2024.
I den første fase inviteredes konkurrencedeltagerne til at beskrive en vision for Storkøbenhavns fremadrettede udvikling gennem tekst og illustration.

Fase 2 – Konkretiseringsfasen: Udskrives ultimo juni 2024
I konkurrencens anden fase inviteres udvalgte deltagere til at konkretisere deres forslag, så visionen udfoldes i både en overordnet regional skala og i en række nedslagspunkter.

Vinderen af idékonkurrencen offentliggøres i  januar 2025.

Vinderforslagene vil blive samlet i et inspirationskatalog, der lægger op til fornyet debat og kan fungere som oplæg til de beslutningstagere, der skal sætte retningen for udviklingen i Storkøbenhavn.

Projektet er udviklet og gennemføres af Arkitektforeningens Lokalledelse i København med en stærk arkitektfaglig projekt- og styregruppe bag:

• Kurt K. Christensen, arkitekt MAA, byplanlægger i SBS Rådgivning
• Jan Christiansen, arkitekt MAA, tidl. stadsarkitekt i Københavns Kommune
• Kirsten Birk Hansen, arkitekt MAA, tidl. Lektor i Arkitektskolen Aarhus
• Rune Christiansen, arkitekt MAA, projektleder i HOFOR
• Lars Autrup, Direktør, arkitekt MAA og direktør i Arkitektforeningen
• Gustav Kragh-Jacobsen, sekretær, Fingerplan 2.0

-dc

6/5 2024
  • Stor arkitektkonkurrence: Hvordan skal den kommende Nordhavnspark se ud?

    Stor arkitektkonkurrence: Hvordan skal den kommende Nordhavnspark se ud?

    arkitektur ›Den 30 hektar store park, der skal etableres på spidsen af Københavns Nordhavn, skal give plads til leg, aktiviteter, fodbold og fordybelse i naturen, ligesom der skal gøres plads til den grønbrogede tudse og andre dyr
  • Storstilede byggeprojekter skaber ikke den ønskede forandring hos brugerne

    Storstilede byggeprojekter skaber ikke den ønskede forandring hos brugerne

    arkitektur ›Med publikationen 'Social Commissioning – et cirkulært levetidsperspektiv' får bygherrer og rådgivere i byggeriet konkrete forslag til aktiviteter, ydelser og leverancer, som understøtter den positive forandring og sociale værdiskabelse i byggeprojekter
  • Årets Arkitekturborgmester hyldes for at udbrede de 10 bæredygtighedsprincipper

    Årets Arkitekturborgmester hyldes for at udbrede de 10 bæredygtighedsprincipper

    arkitektur ›Københavns teknik- og miljøborgmester Line Barfod kåres for at se værdien af arkitekturen som et vigtigt politisk redskab i udviklingen af en attraktiv, levende og bæredygtig by. Det er Arkitektforeningen, der står bag kåringen
  • C.F. Møller plukker ny vicedirektør i Cowi

    C.F. Møller plukker ny vicedirektør i Cowi

    arkitektur ›Søren Adamsen kommer til at lette arbejdet for administrerende direktør, Lone Bendorff, og styrke det øverste ledelseslag. Han var bl.a. Cowis projektdirektør på byudviklingsprojektet Lynetteholmen
  • Tegnestue i Troense henter ny direktør internt

    Tegnestue i Troense henter ny direktør internt

    arkitektur ›Christian Tilma skal styrke Praksis' daglige ledelse og dermed grundlaget for tegnestuens kultur. Han har været en del af Praksis siden 2008, associeret partner siden 2017 og har stået i spidsen for en lang række af tegnestuens projekter
  • Fredning af Utzons Espansiva-hus i høring

    Fredning af Utzons Espansiva-hus i høring

    arkitektur ›Det Særlige Bygningssyn har indstillet, at Espansiva-Huset i Hellebæk i Helsingør bliver fredet. Huset er et eksempel på additiv arkitektur, hvor man kan sammenstille, tilføje og ændre efter behov
  • Aart spiller med musklerne

    Aart spiller med musklerne

    arkitektur ›Arkitektvirksomheden Aart har for nylig vundet fire store opgaver indenfor den almene sektor – heraf to i Vestdanmark, hvor virksomheden har satset på det almene felt som et strategisk indsatsområde gennem de seneste år
  • Micro Living bliver boligkonceptet bag det nye projekt Hillerød Posthus

    Micro Living bliver boligkonceptet bag det nye projekt Hillerød Posthus

    arkitektur ›Ny ejer af Hillerød Posthus vil omdanne det til moderne micro-lejligheder med fokus på bæredygtighed og genanvendelighed. Borgmesteren glæder sig over den betydningsfulde forvandling, der vil skabe spændende boliger tæt ved stationen.