scroll
Masser af kreativitet i arkitekternes bud på Fingerplan 2.0De fem udvalgte teams skal nu viderebearbejde og konkretisere deres visioner, og den endelige vinder af konkurrencen afsløres i starten af januar 2025. Illustration: Gründl Haarh Arkitekter.

Masser af kreativitet i arkitekternes bud på Fingerplan 2.0

De fem vinderforslag arbejder blandt andet med en helt ny bystruktur på Sjælland, hvor det centrale København, Roskilde og Hillerød udgør tre knudepunkter i et fremtidigt urbant kredsløb

Hele hovedstadsområdet er i rivende udvikling, og den velkendte Fingerplan, der fejrede 75-års jubilæum sidste år, er under pres.

Dette var afsættet for den åbne idékonkurrence ’Fingerplan 2.0’, der blev udskrevet tidligere i år af Arkitektforeningen København med støtte fra Dreyers Fond.

Nu er den første fase af idékonkurrencen afsluttet, og et enigt bedømmelsesudvalg har udpeget fem stærke visioner, der skal viderebearbejdes til egentlige forslag.

Interessen for at udfordre vanetænkningen og skabe et bæredygtigt alternativ til den eksisterende fingerplan har da også været stor.

43 teams fra både Danmark og udlandet har budt ind med idéer til udviklingen af fremtidens hovedstadsområde. Særligt fem teams udskilte sig og går nu videre til næste fase.

De fem vinderforslag arbejder blandt andet med en helt ny bystruktur på Sjælland, hvor det centrale København, Roskilde og Hillerød udgør tre knudepunkter i et fremtidigt urbant kredsløb:

Et dige- og fjordlandskab ved kystzonerne som ny klimasikring; en overdækning af motorvejsnettet, så der skabes plads til mere bynær natur; samt en ’hyper-loop’ forbindelse, der knytter hele Øresundsregionen tættere sammen; og et nyt bud på en hovedstadsregion, hvor naturen sætter retningen for fremtidens udvikling.

I oplægget er deltagerne blevet bedt om at forholde sig til The Copenhagen Lessons' 10 principper for bæredygtig byggeadfærd, og de udvalgte arbejder alle med en fremtid, hvor der fokuseres på at bruge eksisterende ressourcer, og hvor naturen kommer langt mere i centrum både i storbyen og i forstaden.

Lars Autrup, som er direktør i Arkitektforeningen og formand for bedømmelsesudvalget, er imponeret over kvaliteten og kreativiteten i de indsendte forslag:

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der har været mange svære fravalg. Vi har fået mange fantastisk gode bud på, hvordan fremtidens hovedstadsområde kan udformes fra et bredt spænd af tegnestuer.

- Og jeg er særligt glad for, at vi i en anonym konkurrence er endt med at udpege fem vinderforslag, der kommer fra både den etablerede elite inden for planlægning til de yngre vækstlagstegnestuer. Det tegner godt for fremtiden, siger han.

De 5 udvalgte visioner, der skal viderebearbejdes, er:

’Der er ingen ende på København’ af Cobe
’Fingerplan 2.0’ af Gründl Haahr Arkitekter
’En decentral organisme vokser frem’ af Tegnestuen Vandkunsten
’Kredsløb’ af Nordland Arkitekter
’Mere landskab - mere by!’ af Masu Planning

Ud over de fem udvalgte visioner er fem forslag blevet tildelt en hædrende omtale. De fem forslag er:

’Nær salten’ af Thing Brandt Landskab
’Mere for flere med mindre’ af Niras
’En meget grønnere fingerplan’ af Pasgaard Arkitektkontor & Lytt Architecture
’Fingrene væk!’ af Sleth
’Tid til at række ud’ af Urban Power

De fem udvalgte teams skal nu viderebearbejde og konkretisere deres visioner, og den endelige vinder af konkurrencen afsløres i starten af januar 2025.

Alle præmierede forslag samles i en dommerbetænkning, der sammen med udpluk af andre forslag fra konkurrencen skal fungere som idékatalog for den fremadrettede udvikling af hovedstadsområdet.

Bedømmelsesudvalget var imponerede over kvaliteten i de indsendte visioner og ser frem mod at genbesøge de fem visioner i efteråret, når de er blevet viderebearbejdet og konkretiseret.

-dc

26/6 2024
  • Stor arkitektkonkurrence: Hvordan skal den kommende Nordhavnspark se ud?

    Stor arkitektkonkurrence: Hvordan skal den kommende Nordhavnspark se ud?

    arkitektur ›Den 30 hektar store park, der skal etableres på spidsen af Københavns Nordhavn, skal give plads til leg, aktiviteter, fodbold og fordybelse i naturen, ligesom der skal gøres plads til den grønbrogede tudse og andre dyr
  • Storstilede byggeprojekter skaber ikke den ønskede forandring hos brugerne

    Storstilede byggeprojekter skaber ikke den ønskede forandring hos brugerne

    arkitektur ›Med publikationen 'Social Commissioning – et cirkulært levetidsperspektiv' får bygherrer og rådgivere i byggeriet konkrete forslag til aktiviteter, ydelser og leverancer, som understøtter den positive forandring og sociale værdiskabelse i byggeprojekter
  • Årets Arkitekturborgmester hyldes for at udbrede de 10 bæredygtighedsprincipper

    Årets Arkitekturborgmester hyldes for at udbrede de 10 bæredygtighedsprincipper

    arkitektur ›Københavns teknik- og miljøborgmester Line Barfod kåres for at se værdien af arkitekturen som et vigtigt politisk redskab i udviklingen af en attraktiv, levende og bæredygtig by. Det er Arkitektforeningen, der står bag kåringen
  • C.F. Møller plukker ny vicedirektør i Cowi

    C.F. Møller plukker ny vicedirektør i Cowi

    arkitektur ›Søren Adamsen kommer til at lette arbejdet for administrerende direktør, Lone Bendorff, og styrke det øverste ledelseslag. Han var bl.a. Cowis projektdirektør på byudviklingsprojektet Lynetteholmen
  • Tegnestue i Troense henter ny direktør internt

    Tegnestue i Troense henter ny direktør internt

    arkitektur ›Christian Tilma skal styrke Praksis' daglige ledelse og dermed grundlaget for tegnestuens kultur. Han har været en del af Praksis siden 2008, associeret partner siden 2017 og har stået i spidsen for en lang række af tegnestuens projekter
  • Fredning af Utzons Espansiva-hus i høring

    Fredning af Utzons Espansiva-hus i høring

    arkitektur ›Det Særlige Bygningssyn har indstillet, at Espansiva-Huset i Hellebæk i Helsingør bliver fredet. Huset er et eksempel på additiv arkitektur, hvor man kan sammenstille, tilføje og ændre efter behov
  • Aart spiller med musklerne

    Aart spiller med musklerne

    arkitektur ›Arkitektvirksomheden Aart har for nylig vundet fire store opgaver indenfor den almene sektor – heraf to i Vestdanmark, hvor virksomheden har satset på det almene felt som et strategisk indsatsområde gennem de seneste år
  • Micro Living bliver boligkonceptet bag det nye projekt Hillerød Posthus

    Micro Living bliver boligkonceptet bag det nye projekt Hillerød Posthus

    arkitektur ›Ny ejer af Hillerød Posthus vil omdanne det til moderne micro-lejligheder med fokus på bæredygtighed og genanvendelighed. Borgmesteren glæder sig over den betydningsfulde forvandling, der vil skabe spændende boliger tæt ved stationen.