Aktuelle nyheder - Biler til byggebranchen

Succesbilen Dokker bliver til Dacia Express

Succesbilen Dokker bliver til Dacia Express

Spøgefugle hos Renault kan påstå, at det er Dokker, der dur, mens Express er på tur. Faktum er, at Renault har aflivet en rumænsk succes for at trylle bilen om til en rigtig Renault

Del artiklen på

Af Jørli Petersen

Dacia Dokker har været en kæmpe succes. Først tøvede Renault med at hente Dokker til Danmark – bilen ville jo blive en alt for alvorlig konkurrent til Kangoo. Men i 2015 skiftede man holdning og hentede den rumænske varebil til Danmark, og Renault havde selvfølgelig ret:

Dokker tog stort set livet af Kangoo som dansk varebil. Siden 2015 er der solgt næsten 5000 Dacia Dokker, hvilket gør den til den mest solgte i den lille klasse, og hos Renault har man set med først undren, siden sikkert med en vis portion irritation på gøgeungens succes, og hvad gør mand så?

Man tager selvfølgelig livet af Dokker. Hos Renault er tankegangen åbenlys: Det er os, der har de mange varebiler, så vi kan ikke ha’ den lille rumæner drønende rundt og ødelægge billedet af Renault og deres varebiler. Så samtidig med, at man gør klar til ny Kangoo, ser man sit snit til at stoppe alt, der hedder varebiler i Rumænien. Man tager kort-og-godt succesbilen Dokker, laver lidt på det mest iøjnefaldende og flytter hele produktionen til Tanger i Marokko, hvor Renault har en stor fabrik, som oprindelig skulle have været en Nissan fabrik.

Det gamle navn
For at fjerne alle spor fra Dacia og Dokker har man haft godt gang i Renault-penslen. Designet på den let ombyggede Dokker fra Marokko er meget, meget tæt på det nye design for Kangoo. Endnu har vi ikke set de to nyheder ved siden af hinanden, men navnet Express er et klassisk navn fra Renaults oplag af varebiler, så det er blevet pudset af til den festlige begivenhed, som finder sted lige netop nu.

De første Renault Express er kommet til Danmark, og Renault satser voldsomt på at holde fast i den succes, der er skabt af Dacia Dokker.

Vurderet på ren bil er der lidt langt mellem snapsene, hvis vi sammenligner direkte med Dokker. Designet er det åbenlyse, for det er her, der er forskel, mens det teknisk er helt den samme opskrift. Det er Renaults 1,5 diesel, der driver værket fra Marokko – det er en motor, der er lige så kendt som klejner til jul, den fås i to versioner på henholdsvis 75 og 95 HK, begge tilsat en 6-trins manuelt gearkasse, og det er så det. Desværre er der ikke en automatgearet udgave i det nye modelprogram.

Køremæssigt mærker man ikke forskel på Dokker årgang -20 og Express model -21. Som nævnt, helt samme opskrift. De små designmæssige ændringer har også flyttet lidt rundt på et par mål, ny Dokker – undskyld Express – har fået optimeret mål i varerum og skydedør. Det er efter Renaults egen målestok klassens bedste, men det handler også om oplevelse og den daglige omgang.

Tre gange nyt
Vi oplever tre tydelige forbedringer i Renault Express. Først og fremmest sæderne. De to forsæder er en forbedring fra det rumænske. Vi har endnu ikke kørt den lange tur med ny Express, men første indtryk er rigtig pænt, og så lægger vi også mærke til et mere venligt indre.

Lidt bedre design, et lidt andet valg af plasttyper, det er ikke længere sort i sort, kabinens indtryk er mere venligt, måske også fordi rudearealet er større. Der er også kommet lidt mere udstyr i Express, men alle disse forbedringer kunne lige så let havde været tilført Dacia Dokker.

Det sidste, vi bemærker, er bilens støjdæmpning. Der er gjort mere ud af bilens lydbillede, der er tale om en klar forbedring, og det samme kan man sige om den større brændstoftank, som nu er oppe på 50 liter. Og med den brændstoføkonomi, vi har oplevet i Dokker, vil 50 liter betyde, at man kan køre rigtig langt, og med rigtig langt mellem besøg på tankstationen mener vi rigtig langt.

Vi er ved at være tæt på 1000 km på en tankfuld, hvis man kører på tværs i Danmark.

Priserne på ny Renault Express starter ved 111.000 kr. for Express med 75 HK. Hvis man vil have 95 HK, som er fuldt og helt identisk med den lille motorvariant – eneste forskel er det program, der er langt i motorstyringen – skal man af med 117.000 kr. igen før moms. Og som det altid er tilfældet, er det ikke nødvendigvis den pris, der skal betales hos forhandleren. Prisen på varebiler har længe været at betragte som vejledende.

Næste skridt i fortællingen om Renaults varebiler kommer i juni måned. Her er man klar til at vise ny Kangoo, en særdeles spændende nyhed, som bl.a. kan vise noget så usædvanligt som en varebil uden B-stolpe. En varebil med en helt ny type let adgang. Og prisen på ny Kangoo? Helt ukendt, så et forsigtigt gæt på fremtidens små varebiler fra Renault kan være den nye Express (læs face-liftet Dokker) som topsælger, derefter ny Kangoo uden B-stolpe, mens Kangoo med almindelige adgangsforhold bliver klemt mellem den modellen med de nye tanker.

Læs mere om Biler til byggebranchen

23/4 2021