Aktuelle nyheder - Brændeovne

Brændeovne er store miljøsyndere i København

Brændeovne er store miljøsyndere i København

Den gennemsnitlige helbredsrelaterede eksterne omkostning for Københavns Kommune pr. brændefyringsanlæg i København er omkring 16.000 kroner pr. år

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I et svar til Zenia Stampe fra Radikale Venstre oplyser miljøminister Lea Wermelin blandt andet, at brændefyring i private husholdninger ifølge 2018-data fra Danmarks Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet er kilde til cirka 50 procent af de samlede danske emissioner af fine partikler, svarende til i alt cirka 8.250 ton.

Zenia Stampe havde bedt ministeren oplyse, hvor mange fine partikler som brændeovnene i Danmark udleder sammenholdt med landets vejtrafik, og ifølge miljøministeren udgør brændeovne og pejseindsatse cirka 40 procent, mens brændekedler og pillefyr udgør cirka 10 procent af den samlede udledning:

Vejtrafikken er kilde til cirka ni procent af de danske emissioner med fine partikler, svarende til cirka 1500 ton:

Ældste brændeovne er de store syndere
Ministeren peger dog på, at nyere brændeovne har lavere emissionsfaktorer, mens de ældste brændeovne udleder op til fem gange så mange partikler som nye brændeovne.

Miljøstyrelsen oplyser i øvrigt, at der er næsten 17.000 brændefyringsanlæg i Københavns Kommune, hvoraf hovedparten - 95 procent - er brændeovne.

For Københavns Kommune findes der ikke oplysninger om fordeling af anlægstyper herunder eksempelvis fordelingen af gamle ovne, nyere ovne og svanemærkede ovne.

Vejtrafikken er værre i København
Ifølge en rapport var de samlede eksterne omkostninger i København Kommune på grund af emissioner inden for kommunegrænsen 855 millioner kroner i 2017:

- De vigtigste lokale kilder i Københavns Kommune til helbredsrelaterede eksterne omkostninger i Københavns Kommune er vejtrafik, som står for omkring 335 millioner kroner af de eksterne omkostninger, og brændefyring med 265 millioner kroner. Den gennemsnitlige helbredsrelaterede eksterne omkostning for Københavns Kommune per brændefyringsanlæg i København er omkring 16.000 kroner pr. år oplyser miljøminister Lea Wermelin.

Læs mere om Brændeovne

28/10 2020