Aktuelle nyheder - Brændeovne

Indbygget biopejs som miljøvenlig pejseindsatsBiopejse blevet et hit blandt mange nybyggere, fordi pejsen brænder på bioethanol. Bioethanol er et brændstof, der er fremstillet af biologiske materialer.

Indbygget biopejs som miljøvenlig pejseindsats

SPONSORERET INDHOLD: Fokus rettes mere og mere mod miljøvenlige løsninger inden for alle brancher, og derfor er biopejse blevet et hit blandt mange nybyggere

Del artiklen på

Der er mange muligheder, når det kommer til indbygning af biopejs. Den kræver nemlig ingen skorsten eller aftræk, hvilket gør den langt mere fleksibel ift. placeringen.

En biopejsindbygning kræver:

- Pejseindsats til biopejs
- Brændkammer til bioethanol
- Værktøj til betjening
- Brandsikker plade ved indbygning

En indbygningspejs til bioethanol købes typisk som en pejseindsats inklusiv et medfølgende brændkammer, som er passende til pejsen. Det er naturligvis et lovkrav, at produktet kan betjenes på sikker vis. Derfor bør du altid undersøge betjeningsmulighederne i den pågældende brugsvejledning.

De mest gængse muligheder for styring sker via:

- Fjernbetjening
- App
- Kontrolpanel
- Manuelt

De tre første muligheder forekommer udelukkende i automatiske pejse, hvor tændingen er elektronisk. Det betyder således også, at der skal tilsluttes strøm til brændkammeret.

Sådan føres strøm til biopejse
Elektriske biopejse kræver netop strøm, fordi der skal skabes en form for kommunikation mellem sender og modtager. I dette tilfælde forbindes selve tilslutningsenheden i brændkammeret og betjeningskontrollen i form af fjernbetjening eller app. For at alt det kan lykkes, skal der føres strøm til brænderen. Den kan tilsluttes en almindelig stikkontakt. Alternativt kan du tilslutte kablet direkte til din strømforsyning.

Udtaget til strøm er typisk placeret under brændkammeret og placeret midt for på overfladen. Der vil det – i konstruktionssammenhænge – være oplagt at forberede strømmen til at være placeret her. Køber du en manuel brænder uden elektronisk starter, så kan det stadigvæk være en god ide at føre strøm, hvis du på et senere tidspunkt vælger at opgradere modellen.

Fordelen ved de elektroniske biopejse er, at de indeholder en række sikkerhedssensorer, der eliminerer risici for forkert brug og påfyldning. Derudover er flere modeller fra eksempelvis Planika Fires udvundet på en teknologi, der brænder på dampene af bioethanol. Dette er bedre for indeklimaet.

Hvordan ser det ud ift. en brændeovn?
Hvem elsker ikke den oprigtige pejsestemning fra en brændeovn? Vi ved endnu ikke, hvad der sker med brændeovnen og andre pejseløsninger i fremtiden. Det er et område, der er fokus på i Folketinget, og bl.a. miljøministeren, Lea Wermelin, kører i særdeleshed hårdt på for at indføre restriktioner. Der er allerede indført lokale forbud, hvor der ikke tillades brug af brændeovne.

Ved direkte sammenligning af en brændeovn og biopejs vil der være en række fordele og ulemper forbundet. Brændeovnen udstråler klart en mere autentiske og realistisk pejsestemning, og den vil nok være de flestes favorit, hvis man så bort fra ulemperne. Det kan være nemlig være bøvlet at starte pejsen op, den udleder partikler og er således en miljøbelaster, og så kræver den en del rengøring i hjemmet.

Biopejse kræver ikke rengøring og er miljøets ven. Den brænder på et bæredygtigt brændstof og kræver som tidligere beskrevet ingen skorsten. Forbruget i biopejse er dog relativt høj kontra den varmeeffektivitet, der udledes. Slutteligt skal det nævnes, at betjeningen af elektroniske biopejse er langt mere komfortabelt end ved almindelige pejseindsatse.

Læs mere om biopejse.

Læs mere om Brændeovne

5/11 2020