Aktuelle nyheder - Brændeovne

Miljøministeren: Lovende partikelfilter til brændeovne

Miljøministeren: Lovende partikelfilter til brændeovne

I boliger forsynet med varmepumpe vil brændeovnen være et godt supplement i de kolde perioder

Del artiklen på

Politk - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Miljøminister Lea Wermelin slår i et svar til Folketingets Miljøudvalg fast, at ’en effektiv filterløsning til brændeovne til en tilstrækkeligt lav pris og med god holdbarhed vil kunne reducere partikelemissioner og mindske gener fra brænderøg i områder med mange brændeovne

Udvalget havde bedt ministeren kommentere en henvendelse fra exodraft a/s og PHX innovation ApS om et partikelfilter til brændeovne.

Exodraft’s søsterselskab PHX innovation har siden 2012 arbejdet med at udvikle og teste et partikelfilter til brændeovne. Det er et elektrostatisk filter – i Danmark ofte benævnt ’elektrofilter”, som skal monteres i toppen af skorstenen.

Vedvarende energikilde
Af henvendelsen fremgår det, at træ er en vedvarende energikilde, der er CO2 neutral, fordi træ optager lige så meget CO2, når det vokser, som det afgiver, når det forbrændes og afgiver energi.

- Det største problem, der er med brændefyring, er, at det afgiver sundhedsskadelige partikler ved forbrændingen. Som så mange andre processer skal det løses af teknologisk vej. Den teknik er nu udviklet og kan tages i brug med exodraft’s partikelfilter, lyder budskabet.

Der peges på, at der i Danmark er cirka 750.000 brændeovne og pejseindsatse, og at i boliger forsynet med varmepumpe vil brændeovnen være et godt supplement i de kolde perioder.
På den baggrund mener exodraft, at man fra politisk side skal satse på den nye teknologi og ikke begrænse eller forbyde brændeovne.

En god teknisk løsning
Miljøministeren kalder det ’lovende’, at exodraft har introduceret en filterløsning for brændeovne på det danske og tyske marked, og at filteret ifølge producentens oplysninger, har vist en effekt på over 90 procent i forhold til at reducere ultrafine partikler (PM0,1), mens effekten i forhold til de fine partikler (PM2,5) er cirka 70 procent:

- Viden om helbredseffekter fra udendørs luftforurening med fine partikler (PM2,5) er veldokumenteret i en lang række danske og internationale studier igennem de sidste 25 år, og filtres effekt vil derfor især skulle bedømmes på effekten i forhold til at reducere de fine partikler (PM2,5). Filteret er selvrensende, hvilket virker som en god teknisk løsning, set i forhold til mulighederne for en større udbredelse, skriver Lea Wermelin til udvalget.

Kan blive en løsning
Hun mener, at partikelfilteret i takt med, at der kommer erfaringer med filteret fra praksis, og hvis effekterne er blivende, vil kunne blive en løsning på at reducere lokale gener og reducere de samlede partikelemissioner fra brændeovne:

- I forhold til de konkrete forslag fra producenten til at fremme filterløsninger til brændeovne, kvitterer jeg for ideerne, som er noteret og videregivet til mit embedsværk, slutter miljøministeren. 

Læs mere om Brændeovne

22/11 2019