LCA
scroll
Årets Byggeri afgjort
Vinderne af Årets Byggeri 2015 er øverst fra venstre Skolen i Sydhavnen og Havnehusene og nederst fra venstre Himmerland Boligforening afd. 19 og 22 og Green Solution House.

Årets Byggeri afgjort

To jyske almene boligbyggerier, en banebrydende københavnsk skole og et bæredygtigt bornholmsk konferencehotel er de bedste og vigtigste byggerier i 2015

- Et forrygende år med rigtig mange gode kandidater, lød vurderingen spontant fra Dommerkomiteen ved kåringen af Årets Byggeri 2015.

Det er nemlig langt fra hvert år, at det er så tæt og kvaliteten rækker til at kåre vindere i alle tre kategorier i Årets Byggeri. Men i år var der hele to af slagsen i Bolig og en enkelt i både Erhverv og Åben.

De to vindere i boligkategorien blev henholdsvis det nybyggede Havnehusene i Aarhus og den gennemgribende renovering af afd. 19 og 22 i Himmerland Boligforening i Aalborg. Begge er forrygende eksempler på, hvor ufatteligt meget kvalitetsbyggeri, der kan opnås indenfor det almene rammebeløb. Byggerierne sætter nye standarder.

Dommerkomiteen om Havnehusene:
- På alle parametre er Havnehusene et byggeri, der viser, hvad det almene boligbyggeri kan frembringe, når det er bedst. Både for den enkelte beboer i form af funktionalitet og trivsel, men også med en gennemført social og miljømæssig profil, der tjener til efterfølgelse. Et usædvanligt ambitiøst projekt, hvor arkitekturen skaber en smuk ramme om individet og fælleskabet.

Læs mere om projektet her i magasinet Byggeri nr. 10.

Læs om prisoverrækkelsen i Aarhus her.

Dommerkomiteen om Himmerland Boligforening afd. 19 og 22:
- Renoveringen af Himmerland Boligforening afd. 19 og 22 er et fornemt eksempel på, at det byggede miljø kan forandre og vende en negativ udvikling. Byggeriet er dermed en værdifuld påmindelse om, at vi altid skal søge kvalitet og gennemtænke løsninger i vore boligområder – ikke mindst i de almene bebyggelser.

Læs mere om projektet her i magasinet Byggeri nr. 10.

Læs mere om prisoverrækkelsen i Aalborg her.

I kategorien Erhverv skulle vinderen findes i Rønne på Bornholm, hvor Green Solution House ligeledes er et byggeri, der flytter grænser. Her handler det både om at være et fyrtårn for den cirkulære økonomi i kraft af byggeriets funktion som et levende eksperimentarium for grønne byggematerialer og bæredygtige løsninger, men også at være en drivkraft for en omstilling af Bornholm væk fra det traditionelle fiskersamfund til en plads i en mere nutidig erhvervssammenhæng.

Dommerkomiteen om Green Solution House:
- Green Solution House er tænkt og udformet som et fortløbende eksperimentarium, hvor bæredygtige byggematerialer og løsninger afprøves. Som hotel- og konferencecenter er husets opgave at gå forrest og vise nye veje til indtjening og arbejdspladser på Bornholm. Med den dobbelte funktion bidrager byggeriet positivt både på nationalt og lokalt plan – et hus, der er brug for, og som ikke skal glemmes. Vi glæder os til at læse om erfaringerne.

Læs mere om projektet her i magasinet Byggeri nr. 10.

Læs om prisoverrækkelsen i Rønne her.

Som de øvrige vindere i kategorierne er Skolen i Sydhavnen, der vandt i Åben, et klart foregangsbyggeri. Skolen blev forsinket et par år, bl.a. på grund af en omfattende brand, da den var tæt på færdiggørelse i 2012, så flere af de ideer, som skolen er nyskabende med, er kommet med i en del senere projekterede skolebyggerier. Men fremsynetheden og det unikke i projektet holder den altså stadig forrest i feltet.

Dommerkomiteen om Skolen i Sydhavnen:
- En skole, der danner skole. I arkitektur, indretning, rammerne for læring og samspillet med det omgivende samfund. Skolen i Sydhavnen på en gang uddanner og skaber sammenhængskraft i sit nærmiljø med sin åbne adgang og alsidige brugsmuligheder. På grund af brand blev skolen taget i brug et par år senere end planlagt. Alligevel har den allerede inspireret andre skolebyggerier – hermed en forsinket, men særdeles fortjent anerkendelse.

Læs mere om projektet her i magasinet Byggeri nr. 10.

Læs mere om prisoverrækkelsen i København her.

Foruden vinderprojekterne fik fire byggerier hædrende omtaler:
Campus Kollegiet i Odense (Bolig), Cirkelbroen i København (Åben), Gladsaxe Company House i Søborg (Erhverv) og StreetDome i Haderslev (Åben).

Læs mere om kåringen af Årets Byggeri 2015 her i magasinet Byggeri nr. 10.

Om hædersprisen Årets Byggeri:
Årets Byggeri er den bredeste og mest alsidige pris i byggebranchen. En national hæderspris som hvert år tildeles årets bedste og vigtigste byggerier ud fra deres byggefaglige og samfundsmæssige betydning. Nominerede byggerier bedømmes af en dommerkomite med branchens vigtigste branchedirektører og aktører. Magasinet Byggeri er vært for Årets Byggeri.

Dommerkomite:
Scott Hollingsworth (FORMAND, arkitekt, HPC Danmark), Elly Kjems Hove (branchedirektør, DI BYG), Gyrithe Saltorp (direktør, Bygningsstyrelsen), Hans Peter Svendler (Realdania), Henrik Garver (adm. direktør, FRI), Lars Storr-Hansen (adm. direktør, Dansk Byggeri), Lene Espersen (direktør, Danske ARK), Palle Thomsen (adm. direktør, Danske Byggecentre), Peter Hesdorf (adm. direktør, Byggeriets Evaluerings Center).

-kj

14/12 2015