bygma
bygma
scroll
Akustikpaneler kan bruges igen og igen
Katrinedalsskolen i Vanløse er beklædt med krydslamelpaneler i europæisk ask med brunkerne. Foto: Torben Eskerod.

Akustikpaneler kan bruges igen og igen

Akustikproducenten Tripplex er godt på vej til at få en guldcertificering indenfor Cradle-to-Cradle

Tripplex har sat sig for at forandre markedet for akustiske produkter. Hvor akustikløsninger i dag er en vare, skal det fremover være en ydelse, bygherren abonnerer på. På den måde skaber firmaet et kredsløb, hvor de samme akustiske produkter bliver brugt igen og igen til glæde for miljøet. Løsningen hedder Tripplex Loop.

- Vi tilbyder en servicemodel, hvor vi monterer akustikløsningerne og løbende tjekker og vurderer de akustiske forhold på kontoret. Vi tager også pladerne retur, når bygherren vil have et nyt design. Bygherren kan få panelet tilbage med en ny overflade eller en ny løsning. Vi tager de gamle designs med hjem til fabrikken og sørger for, at de får nyt liv et andet sted, siger direktør i Tripplex, Kurt Braarup Vestergaard.

Levetid i over 100 år
Modellen betyder, at ét akustikpanel i princippet kan leve mere end hundrede år - de første mange år som et Cradle-to-Cradle-certificeret akustikpanel hos den første bruger. Herefter bliver træet genbrugt til en ny akustikløsning hos de næste mange brugere. Når træet ikke kan genbruges mere, vil træet blive strimlet og sat sammen til et nyt panel i genbrugstræ.

- Som noget helt særligt tilbyder vi også fuldt bionedbrydelige akustikløsninger med overflader af kaffe, hø eller vanilje. Når akustikløsningerne er udtjente, kan de smides på komposten. Vores designs er blevet taget virkelig godt imod, siger Kurt Braarup Vestergaard  

Ingen vej uden om grøn omstilling
Omstillingen til cirkulær produktion har krævet en del papirarbejde, men rådgivning fra konsulentfirmaet Minor Change Group har styret ham sikkert gennem forhindringerne. I dag er fabrikken flyttet fra Skanderborg til Silkeborg for at sikre en fuldstændig CO2-neutral produktion. På den nye fabrik bliver savsmuld og spåner fra træet brugt til opvarmning, mens energien til produktionen kommer fra vindmøller.

- Det har overrasket mig, hvor meget papirarbejde der er i at foretage en grøn omstilling. Alle led skal spores. Men jeg er ikke i tvivl om, at det er umagen værd. Cirkulær økonomi er fremtiden for byggebranchen. Der er ingen vej udenom det, hvis vi skal løse vores ressourceproblem og mindske vores CO2-forbrug. Hvis ikke du foretager en grøn omstilling, har du ingen plads i markedet om ti år, siger Kurt Braarup Vestergaard.

-kj

14/5 2019