Alt for mange virksomheder sløser med tekniske hjælpemidler
Arbejdstilsynet reagerede ikke færre end 820 gange i 2023 på virksomheder, der ikke levede op til kravene om eftersyn af tekniske hjælpemidler
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Det er ikke alle rekorder, der er positive, og en af dem, der ikke fremkalder begejstring i Arbejdstilsynet, gælder for manglende eftersyn af tekniske hjælpemidler.
Arbejdstilsynet reagerede ikke færre end 820 gange i 2023 på virksomheder, der ikke levede op til kravene om eftersyn af tekniske hjælpemidler. I 2019 var tallet 487.
Stigningen bekymrer blandt andre Heras Danmark, der er leverandør af hegn, porte og bomme.
Morten Heesch, der er servicechef i Heras, har længe haft det indtryk, at mange virksomheder simpelthen ikke er klar over, at der stilles krav til eftersyn af tekniske hjælpemidler - eksempelvis bomme og porte:
- Vi gør en dyd ud af at forklare vores kunder vigtigheden af vedligehold. Det handler ikke bare om at sælge en serviceaftale, men manglende eftersyn kan få store konsekvenser, siger Morten Heesch.
Betydelig bøde
Han noterer, at virksomhederne ganske vist risikerer en betydelig bøde, hvis ikke man får synet sine bomme og porte efter reglerne. Men i yderste konsekvens kan misligholdelse føre til personskade, ligesom et driftstop skaber en masse problemer:
- Det er ikke for sjov, at der stilles krav til eftersyn, siger Morten Heesch.
Ifølge Arbejdstilsynets retningslinjer skal tekniske hjælpemidler som minimum synes af en sagkyndig hver 12. måned.
Svækker effektivitet og sikkerhed
På Aarhus Havn kender man sit ansvar, og der er derfor langt til anmærkninger fra Arbejdstilsynet.
Virksomheden får synet deres bomme én til fire gange årligt, og det handler i høj grad om at sikre driften af havnen:
– Hvis en gate eksempelvis går ned, er vi nødt til at have vagter på - også selvom det er uden for almindelig arbejdstid. Så går alting langsommere, og der kan hurtigt komme en lang lastbilkø.
- Derfor er det vigtigt, at tingene fungerer, siger Søren Rotne, der er havnens byggeteknikker.
Opgave tages alvorligt
Det er først og fremmest vigtigt, at det kun er dem, der har tilladelse til at komme ind på havnen, der slipper ind, men det er også vigtigt, at de rigtige mennesker og køretøjer effektivt kan komme ind og ud:
- Vi tager vores opgave om at sikre forsyningen til resten af landet meget alvorligt, siger Søren Rotne.