Aktuelle nyheder - Byggeri

Bæredygtighed er vigtigere end pris- I dag får vi spørgsmål om der er tale om genbrugsmaterialer, mængden af spild, og hvor stort CO2-udslippet er under produktionen, lyder det fra Mosaikhjørnet.

Bæredygtighed er vigtigere end pris

Syv ud af ti arkitekter mener, at bæredygtighed er vigtigere end pris, når der skal vælges byggematerialer, viser en ny undersøgelse foretaget af Dansk Arkitektpanel og det mærker materialeleverandør

Del artiklen på

Samfund - Bæredygtighed

Valget af byggematerialer bliver ikke længere truffet alene på baggrund af de klassiske parametre som pris og funktionalitet. Bæredygtighed er de seneste år begyndt at spille en væsentlig større rolle.

- Og nu viser en ny panelundersøgelse foretaget af Dansk Arkitektpanel, som byggematerialeproducenten Cembrit står bag, at danske arkitekter faktisk prioriterer bæredygtighed højere end pris. I undersøgelsen har hele 71 procent af de adspurgte danske arkitekter nemlig svaret, at bæredygtighed er vigtigere end pris i valget af byggematerialer.

Markant ændret
Det er en udvikling, man i høj grad kan nikke genkendende til hos flise- og klinkevirksomheden Mosaikhjørnet, der via sine tre afdelinger i Danmark sælger en stor del af deres løsninger gennem landets arkitekter og rådgivere.

- Vi har i mere end 55 år solgt vores flise- og klinkeløsninger gennem landets arkitekter og rådgivere, når der eksempelvis skal opføres hoteller, restauranter, boligbyggerier og lignende. Og her har efterspørgslen især de seneste to til tre år ændret sig markant, forklarer Mosaikhjørnets direktør, Tanja Foged, og fortsætter:

- Hvor det tidligere har været primært prisen og udtrykket, der har vægtet højt i valget af løsninger, er det nu nogle helt andre spørgsmål, vores sælgere skal være skarpe på. Det gælder ikke alene i forhold til miljøcertificeringer, men også om der er tale om genbrugsmaterialer, mængden af spild, og hvor stort CO2-udslippet er under produktionen.

Skærpet krav til produkter
Blandt andet derfor har man hos Mosaikhjørnet skærpet kravene til de produkter, virksomheden køber hos leverandørerne væsentligt, og de bliver i langt højere grad valgt ud fra, om produktionsprocesserne er designet til at reducere CO2-udslippet, og hvordan de optimerer brugen af ressourcer samt garanterer, at ubrugt materiale bliver genbrugt.

- Hvis vi skal fortsætte med at være konkurrencedygtige i fremtiden, er det vigtigt, vi tilpasser os efterspørgslen fra vores største kunder, som er arkitekterne og håndværkerne. Det er ikke længere nok, at vi faktisk vælger bæredygtige materialer – vi skal nu også kunne dokumentere det på langt flere forskellige parametre, forklarer Tanja Foged og fortsætter:

- Derfor vælger vi også i højere grad producenter til og fra ud fra et miljøperspektiv, så vi på den måde kan gøre vores produkter endnu mere attraktive overfor blandt andre arkitekterne. Eksempelvis kigger vi på, hvor stor en andel af flisen, der består af genbrugsmaterialer, og på den måde udvider vi også hele tiden vores sortiment med fliseserier, hvor op til 50 procent af fliserne er garanteret genbrug af gamle fliser og andre materialer, som er velegnede til nye fliseproduktioner.

Af de 32 procent af arkitekterne, der i undersøgelsen har svaret, at pris er vigtigere end bæredygtighed, har flere begrundet besvarelsen med bygherrens ønsker som årsagen.

Samtidig mener 77 procent af de adspurgte, at arkitekter faktisk er den faggruppe i byggeriet, som har mest fokus på bæredygtighed.

-jhn

Fakta: Om undersøgelsen
Dansk Arkitektpanel, som byggematerialeproducenten Cembrit står bag, er et panel blandt danske arkitekter og rådgivere med fokus på trends, tendenser, konjunkturer samt aktuelle udfordringer inden for branchen. Formålet med Dansk Arkitektpanel er at samle førende fagpersoners erfaringer og kompetencer inden for forskellige grene i branchen og synliggøre arkitektbranchens brancheindsigt og viden.


Læs mere om Byggeri

3/6 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.