Aktuelle nyheder - Byggeri

Bæredygtigt, hurtigere og smartere byggeriDet første hus blev rejst for halvanden måned siden, og nu mangler der bare fire. Med betonelementer ville det have taget den dobbelte tid, vurderer projektleder på byggeriet.

Bæredygtigt, hurtigere og smartere byggeri

På Fyn er fire tømrere kun to dage om at rejse syv boliger på 700 m2. I lette træelementer, der er mere bæredygtige og en byggeproces, hvor håndværkerne undgår en masse slæb, træk og tunge løft

Del artiklen på

Samfund - Bæredygtigt Byggeri

Tekst og foto: Johannes H. Nørgård

- Der mangler 5-8 mm, råber Rasmus Sonne, der står på stigen ved det ene hjørne af huset, hvor den tonstunge tagkonstruktion er ved at blive sænket ned. Men der er ingen panik. En af de andre råber tilbage, at han henter et koben og kort tid efter lyder det, at ’Den er god’, mens Tommy kranfører lader taget synke det sidste stykke på plads og rebene slappes.

Lettede smil spreder sig. Endnu en gang er de kommet forud tidsplanen og har fået rejst og lukket 7 boliger i rækkehusbebyggelsen på kun to dage. Montageleder Brian Nim fra TE Montage er mere end tilfreds.

- Det er gået sindssygt godt. Der var sat syv dage af, men vi har været heldige med både vejr og vind. For det er risikoen, når vi arbejder med træelementer. De skal holdes tørre, så det må hverken regne eller blæse for meget, hvis vi skal kunne styre det, fortæller han.

Materialerne til isolering ligger allerede i tagkonstruktionen og bliver hejst med på plads.

- Der mangler 5-8 mm, råber Rasmus Sonne, der står på stigen ved det ene hjørne af huset, hvor den tonstunge tagkonstruktion er ved at blive sænket ned. Men der er ingen panik.

Mindre slid og slæb
Det må ikke blæse mere end 10 m/s, når træelementerne skal løftes på plads og 8 m/s når tagkonstruktionen hejses, fortæller projektleder på pladsen Nicolai Schmidt fra mab -manage and build i Odense, der bygger de 31 boliger samt et fælleshus i Årslev for Boligforeningen Faaborg-Midtfyn.

Men den risiko opvejes langt af alle de andre fordele mener han. Især en mere effektiv byggeproces og tidsgevinsten, der dels opnås ved, at Taasinge Elementer går i gang med at producere de færdige elementer til byggeriet sideløbende med at fundamenterne støbes, og at byggeriet i modsætning til betonelementer ikke bagefter skal stå og tørre. Maleren og elektrikeren kan i princippet gå i gang med det samme. Endelig har mab udviklet en byggeproces, hvor tagkonstruktionen bygges ned på jorden.

- Nede på jorden går arbejdet mere effektivt. Det går bare slag i slag. Du skal ikke op og ned hele tiden. Det slider mindre på kroppen og er som noget helt væsentligt mere sikkert, fordi der ikke er fare for nedstyrtning fra stilladset, siger han og fortæller at metoden dog forudsætter, at byggepladsen er stor nok til det, siger han og fortsætter:

- Desuden er der også en ergonomisk gevinst ved, at vi hejser alle materialer til fx skillevægge ind i huset inden vi lukker. Dermed slipper håndværkerne for en masse slæb, træk og løft.

Der er en ergonomisk gevinst ved, at alle materialer til fx skillevægge bliver hejst ind i huset inden det bliver lukket. Dermed slipper håndværkerne for en masse slæb, træk og løft.

- Nede på jorden går arbejdet mere effektivt. Det går bare slag i slag. Du skal ikke op og ned hele tiden. Det slider mindre på kroppen og er som noget helt væsentligt mere sikkert, fordi der ikke er fare for nedstyrtning fra stilladset, fortæller projektleder på pladsen Nicolai Schmidt fra mab -manage and build.

Bygget på den halve tid
Det bedre flow og den mere effektive byggeproces, giver en stor tidsgevinst.

- Vi rejste det første hus for halvanden måned siden, og nu mangler vi bare fire. Havde vi bygget med betonelementer, skulle vi have brugt dobbelt så lang tid, vurderer Nicolai Schmidt.

Det er en vurdering direktør i mab Jan Laustsen deler efter at de har opført sammenlagt cirka 200 boliger i træelementer.

- Der er selvfølgelig mange faktorer, der spiller ind. Men på byggerier af denne her størrelse vil jeg også anslå at vi sparer fra seks uger til to måneder i byggetid. Så selv om forskellen i materialepriser sammenlignet med træelementer ikke er så stor, så sparer vi penge fordi vi skal holde byggepladsen kørende i kortere tid. Vi har også færre udgifter til stillads og vi skal fx heller ikke bruge penge på en mobilkran, der kan klare tunge betonelementer.

- Det er gået sindssygt godt. Der var sat syv dage af, men vi har været heldige med både vejr og vind, fortæller montageleder Brian Nim fra TE Montage.

Kæmpe CO2 gevinst
Byggeriet her et projektsalg, hvor boligforeningen har sagt ja til den samlede pakke, hvor der ikke har været nogle betænkeligheder over brugen af lette træelementer.

- Der kan selvfølgelig være særlige forhold, hvor betonelementer vil være at foretrække og så er det det, vi gør. Men ellers er det helt klart denne her slags byggerier, vi foretrækker. Byggeriet er hurtigt, tørt og et kendt system for os. Desuden er det i vores øjne også en oplagt byggemetode til det danske klima, fordi det meste laves færdigt indendørs i en tør fabrikshal, mens fundamenterne bliver støbt.

Endelig er der også en stor klimagevinst ved denne her type byggeri, hvor der anvendes træelementer i stedet for beton og stål. Statens Byggeforskningsinstitut har tidligere beregnet, at CO2 belastningen halveres ved etagebyggeri af træ – og selv om den formentlig er lidt mindre ved boliger i et plan, så er det en faktor Jan Laustsen forventer, at investorer i stigende grav vil tage med i deres overvejelser, når der skal bygges.

- Jeg har et klart indtryk af, at denne her type byggeri i træelementer vinder mere og mere frem og klimadebatten skubber på. Den eneste grund til, at det er gået lidt langsomt hidtil skyldes, at vi i Danmark tænker meget traditionelt. Folk har den opfattelse af et helårshus skal være i mursten og et sommerhus af træ. Men holder du dit byggeri tørt holder træelementer akkurat ligeså godt.

Lettelse i sjakket fra TE Montage efter huset er lukket. Fra venstre Brian Nim, Thomas Damsgaard, Peter Toft og Rasmus Sonne.

- Folk har den opfattelse af et helårshus skal være i mursten og et sommerhus af træ. Men holder du dit byggeri tørt holder træelementer akkurat ligeså godt, lyder det mab, der oplever at byggeri med præfabrikerede lette træelementer vinder mere og mere frem - for som her kan du sagtens bruge mursten som klimaskærm.

 

 

Læs mere om Byggeri

12/6 2020
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.